self love

03/11/2015 - 6 reacties

Screenshot_2015-10-18-13-22-51

Ik zie het tegenwoordig overal. De “self love” movement. De “love your body”, de “happy is not a dresssize”, enz. Mijn favo plus model Mayra Louise preach het met haar prachtige foto’s en kijk haar eens shinen met haar booty en heupen. Ook ik schreef er in het verleden meerdere stukjes over. Hou van je lichaam, koester het, accepteer je lichaam zoals het er nu uitziet bladibladibla.

Maar goed, toen werd ik zwanger, en na een zwangerschap komt dan vaak logischerwijs een bevalling, en na zo’n bevalling lieve vrouwtjes…nou ja..

Na zo’n bevalling is niets meer zoals het was. Het rekt, het zakt, je huid is opeens erg flexibel, om maar niet over die strepen op je buik te spreken. Niets is meer zoals toen, en das ook niet erg natuurlijk want he: het is toch voor een goed doel. Maar jammer vond ik het dus wel.

Nadat ik zwanger was van Ed schreef ik dit stukje. Ik vond het echt even heel moeilijk om mezelf naakt voor de spiegel te zien. Want oh die lelijke donkere strepen op mijn buik. En over mijn buik gesproken: godsamme, wanneer ging die nou eens weer weg? En dan het liefst zonder buikspieroefeningen, gewoon na een nachtje slapen? Het werd er trouwens ook niet beter op toen 4 maanden na de geboorte van Ed een collega dacht dat ik nog zwanger was.

Inmiddels ben ik 2 bevallingen verder. En ben ik ook alweer bijna 32 jaar.  Er zijn momenten dat ik denk dat ik als dertig plus mijn lichaam toch wel moet accepteren zoals u nu is. En dat doe ik ook wel, echt. Gemiddeld genomen ben ik best tevreden over mezelf.

Wat zeg ik: ruim tevreden. Ja, er zijn genoeg dagen dat ik in de spiegel kijk en denk: er zit best een verrekt mooie kop op zeg. En over mijn lichaam weet ik in ieder geval: het is geen Beyonce,  maar ik durf gerust in bikini op het strand te liggen. En die strepen trouwens, die worden minder, echt (tip: smeer er pure arganolie op).

Maarja, ik ook ik ben vrouw en ook ik twijfel genoeg. Ja, er zijn dus ook dagen dat ik denk “verdomme, die buik, die buik!”.  Toevallig zijn deze momenten vaak nadat ik weer eens teveel scroll door Instagram en al die fitgirls zie met hun strakke lichaam. Dus als ik alleen ben vind ik mijn lichaam top, vergelijk ik het weer met anderen tja, dan geef ik mezelf een magere 6.

Die momenten komen steeds minder voor. Steeds minder naarmate ik ouder word. Gelukkig maar. Want het kost zoveel energie he mensen. Die kun je veel beter besteden.

Ik hou optimaal van mijn lichaam, en daarmee bedoel ik: heel veel dagen wel en heel soms even wat minder.  En op die momenten kijk ik anders gewoon even minder naar de #fitgirls.

 

 

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageer Maaike 03/11/2015

  ik heb dagen dat ik mijn maat 44 hélemaal oke vind en dagen dat ik er verschrikkelijk van baal… bijvoorbeeld tijdens een hardloopwedstrijd en ik zo retetraag ben dat het gewoon niet leuk meer is…

 • Reageer Madelon 03/11/2015

  Ik ben heel lang niet happy geweest. Maar nu ben ik best wel tevreden met mijn lichaam 🙂

 • Reageer Kleine Atlas 04/11/2015

  Ik wil gewoon zeggen hé, dat ik altijd als ik een foto van jou zie, denk hoe mooi ik jou vind.
  En ook dat ik dan moet denken aan de keren dat je heel zelfzeker iets over jezelf schrijft. Ik weet niet of je dat dan doorhebt van jezelf. Maar het is superaanstekelijk. Een verademing tegen onze cultuur van bescheiden zijn en vooral niet zeggen waar we trots op zijn.
  Dus wat mij betreft: blijf verder gaan met mijn rolmodel te zijn! Echt!

 • Reageer Chezzelia 04/11/2015

  Tja, ik ben al jaren niet tevreden over mijn lichaam, werk er hard voor maar dat harde werken wordt ook niet altijd beloond. Ik word altijd een beetje depri als ik op instagram scroll met al die mooie lichamen (al zullen er een paar ook wel 80 foto’s over doen om de juiste belichting en belijning te vinden) maar ik probeer mezelf ook zo min mogelijk te vergelijken. Uit eindelijk moet het harde werken toch echt beloond gaan worden.. misschien dan een keer niet met taart ;).

  En wat jou betreft.. mag ik jou lichaam na 2 kinderen? Dankjewel!

 • Reageer Lianne 04/11/2015

  Smart girl.

 • Reageer Marieke 04/11/2015

  AMEN to that! Ik heb dat gelukkig ook steeds vaker, dat ik denk: ik mag er best wezen. Tuurlijk kan het altijd mooier en heb ik ook weleens mijn dag niet, maar ach… Dat hoort bij het vrouw-zijn denk ik. 😉

 • Laat een reactie achter