Social media enz enz

06/11/2015 - 22 reacties

Ik hou van social media.
Ik haat social media.
Ik hou van social media.
Ik haat social media.

Er zijn genoeg redenen waarom ik social media leuk vind. Het lekker kletsen met (mede)moeders op Instagram of Facebook. Het contact hebben met mijn familie in Indonesie door FB. Nieuws wat ik veel sneller binnenkrijg door social media. Mensen ontmoeten en daar echt een band mee krijgen door social media.

Maar soms, en eigenlijk is dat heel vaak de laatste tijd, word ik helemaal gek van social media. Ik heb het idee dat ik makkelijk zonder kan, maar zodra de verveling toeslaat zit ik zo uren te scrollen door mijn timelines. En of ik me daarna beter voel? Totaal niet. Ik voel me lichamelijk moe (hele tijd met die telefoon in je hand), en ook informatie moe. Ik heb het gevoel dat de hele wereld tegen mij zit te praten en iedereen roept heel hard. Na zo’n hele scroll door mijn timeline wil ik vooral rust. Heel veel rust en heel veel stilte #oma.

Waarom ik het dan toch doe he, dat vraag ik mezelf ook de hele tijd af. Verveling dus. Afleiding. Bang om iets te missen. Soms laat ik de hele dag mijn telefoon ergens en denk ik er nauwelijks aan, maar avonds denk ik dan toch “of misschien is er toch iets belangrijks gebeurd”. Ook heb ik het gevoel dat ik social media nodig heb. Voor mijn blog. Voor Desdraagt. Voor leuke banen.

Maar dan vraag ik me weer af “heb ik het echt nodig?”. En door social media zo belangrijk te maken, is het dan niet zo dat ik er juist voor zorg dat social media controle heeft over mijn leven ipv andersom? LOML heeft helemaal niets met social media. Heeft geen Facebook (soms vragen mensen hem “heb je Facebook?”, waarom hij heel trots antwoordt “nee, maar wel gmail! En als 1 van de eerste!”), Twitter of Linkedin. Als ik hem vraag of hij het gevoel heeft dat hij iets mist zegt hij resoluut “absoluut niets”. Knap vind ik dat.

De laatste tijd vraag ik mezelf ook regelmatig af hoelang ik nog door wil gaan met bloggen. Ik besta al zoveel jaar online en heb zoveel geschreven. Vanaf het moment dat ik nog student was, en ik nu inmiddels moeder van 2 kids ben. Het idee dat er mensen zijn die meelezen en die alles van mij weten, en ik helemaal niets van hen, dat vind ik een beetje eng. Zeker nu ik kinderen heb. Maar het schrijven vind ik wel ontzettend leuk. Maar moet dat dan perse openbaar, vraag ik mezelf dan af. Waarom wil ik het perse online melden?

Kortom: hoe ouder ik word, hoe meer ik iets heb tegen social media. Het blijft toch een dingetje en ik probeer zo goed als het kan er toch een balans in te vinden want een leven zonder social media, dat kan ik me (voor nu) niet voorstellen.

Wat vinden jullie?

 

Vorige post Volgende post

22 reacties

 • Reageer Sabien 06/11/2015

  Ik sta er exact zo in als jij. Plus dat ik heel down wordt van alle nare comments en reacties die je leest (onder bv profielen van celebreties of op een volkskrant artikel op FB). Een ‘probleem’ is dat mijn business rond social media is gebouwd en ik er voor werk echt niet omheen kan… Maar privé snap ik je helemaal!

  • Reageer Des 08/11/2015

   oh jaaa die nare comments, die vind ik ook verschrikkelijk. lekker anoniem achter je laptopje afgeven op iemand, ugh.

 • Reageer Maai 06/11/2015

  Ik schreef van de week een stukje over mijn telefoon. Zelfde idee. Blijf maar kijken en wil het eigenlijk niet. Wat betreft blog, snap je gevoel maar ik zou het jammer vinden.

 • Reageer fatima 06/11/2015

  Gisteren was ik nog aan het denken aan mijn leven voor ik overal &nergens internet had. En nog erger: voor dit heftige social media. Ook al heeft het veel voordelen, het heeft zeker zijn nadelen. Ik besteed er veel meer tijd aan dan strikt noodzakelijk is. En nu heb ik er snapchat bij, alsof de rest niet genoeg was pfff.

  Die verloren tijd had ik zeker vele malen zinvoller kunnen vullen en kan ik ook veel beter invullen. Van sporten tot een taal leren 😉 En de hoeveelheid boeken naast mij die nog gelezen moeten worden pfff. Ik probeer nu als een klein kind een tijd af te spreken: na zuszo laat geen internet meer voor mij. Moeilijk maar soms lukt het wel!

  Wat betreft privé: ik vind het knap van jou en anderen. Ik heb er zelf bewust een keer voor gekozen zo anoniem mogelijk te blijven en als ik zie hoe men soms omgaat met andere bloggers/facebookers/instagrammers denk ik: ja een goede keuze hoor! Maar aan de andere kant heb ook ik de neiging om meer te willen vertellen over mezelf online. Daarom twijfel ik nog steeds over een extra blog met meer persoonlijke updates. Waar dat vandaan komt? Geen flauw idee, maar een dikke kus!
  Succes ermee.

  • Reageer Des 08/11/2015

   ik heb die neiging ook hoor: iets vertellen over mijn leven. maar waarom vraag ik me dan af. waarom heb ik die behoefte dan zo he.

 • Reageer Maria 06/11/2015

  Ik snap je overweging wel, maar zou het heel jammer vinden als je zou stoppen met bloggen. Je schrijft zo herkenbaar, erg verfrissend in blogland. Daarbij duik ik graag de archieven in als ik me rot voel, en even wil lachen. Dus, je bent van levensbelang 😉

  • Reageer Des 08/11/2015

   hahhahha nou als het echt van levensbelang is dan kan ik natuurlijk niet zomaar stoppen he!

 • Reageer Madelon 06/11/2015

  Ik probeer er een balans in te houden. Eigenlijk ligt mijn telefoon het grootste gedeelte van de dag aan de kant. Berichten lees ik wel maar apps als Facebook, Twitter en Instagram laat ik dicht. Anders blijf je gewoon scrollen. En al die informatie die eigenlijk helemaal niet boeiend is vaak komt wel binnen. Daar heb ik echt de energie niet voor. Ik merk dat ik steeds specifieker met social media bezig ben. Eigenlijk gebruik ik het vooral voor blogpromotie en deel ik weinig van ons offline leven. De leuke dingen van het leven moet je beleven, niet beleven door het scherm van je telefoon of laptop.

  • Reageer Des 08/11/2015

   yep, dat vind ik ook. ik heb alle apps wel van mijn telefoon, maar op mijn laptop ga ik dan toch weer scrollen. zo stom!

 • Reageer Linny 06/11/2015

  Heel begrijpelijk.. maar je kunt er altijd nog een slotje opzetten! Ik zit tegenwoordig steeds minder op internet. S avonds even een rondje en dan ben ik er wel weer klaar mee. Ik hoef niet meer alles te weten, mijn hoofd zit vol genoeg! Ik hoop wel dat ik mee mag lezen als je besluit er een slot op te zetten. En mocht je meer willen weten van deze lezer/lurker, je hebt mijn emailadres! 😉

  • Reageer Des 08/11/2015

   jaaa mijn hoofd zit ook helemaal vol van alle informatie, en dan ook nog die timelines door lezen. ik moet er echt meestoppen.

 • Reageer Kleine Atlas 06/11/2015

  Ik vind je blog echt leuk. Ik ben een van de mensen die al erg lang meelezen, en jij weet weinig van mij. Maar weet ik echt zoveel van jou? Ik zie blogs als een soort boeken. Weet ik alles van de auteur omdat ik zijn of haar boek lees? Neen, ‘fictie’ is een heel, heel ruim begrip. Ik ‘weet’ misschien een aantal dingen van je, hoe je denkt, waar je tegenaan loopt, maar ik weet niet zo heel veel van je kwetsbare kant, van je kleine kantjes, van wat je ’s ochtends denkt en waar je nu nog soms verdriet om hebt.
  Pas op, ik zeg dat allemaal TOTAAL niet om jouw keuze te beïnvloeden. Ik ben zelf recent aan een blogding begonnen, maar ik heb geen idee welke richting ik daarmee uit wil, of wat ik denk (inderdaad) online hoeft te komen. Soms wel. Vaker niet.
  Ik wil alleen maar zeggen hoe blogs op mij overkomen. Maar ik ben ook wel een lieve lezer, al zeg ik het gewoon zelf 🙂

  • Reageer Des 08/11/2015

   hhahaha aww, ik geloof ook echt wel dat je een lieve lezer bent hoor! stoppen wil ik niet, alleen ik probeer er een beetje een balans in te vinden.

 • Reageer kIM 07/11/2015

  Men, wat verlang ik af en toe naar de tijd waarin er nog geen iPhone had en ik ook nog vriendlief dacht van dienst te zijn door hem ook zo’n kreng aan te praten want handig voor je werk joh #omaspreekt
  Na weer een dag pogingen tot supermoeder/loeder en een rondje Netflixen ter ontspanning lig ik na de nachtvoeding nog obsessief m’n Twitter/FB timeline uit te pluizen want ik zou zomaar eens iets kunnen missen. Dan nog een rondje nu.nl en de regionale nieuwsapp, beide inclusief comments omdat ik anders wellicht zou vergeten wat voor gekkies er hier in Nederland wonen die dan helaas wel zo slim zijn dat ze kunnen typen. Daarna kan ik gelukkig eindelijk gerust gaan slapen, ware het niet dat het dan inmiddels alweer tijd is voor de volgende voeding. Ik probeer dus maar snel te vergeten wat ik allemaal met die tijd had kunnen doen (de wereld verbeteren, een nieuwe studie, een goed boek lezen, mijn kookkunsten verbeteren, oefenen op nog meer kinderen maken #tmi, of gewoon slapen, eindelijk slapen).
  Dus I feel you Des, maarre please don’t stop 🙂

 • Reageer Roos 07/11/2015

  Lieve Des, niet stoppen met bloggen hoor! Ik lees je blog veel te graag. Wat social media betreft: ik heb gren fb, twitter, instagram etc. Ik heb ooit linkedin aangemaakt zodat ik zelf kon bepalen hoe ik gevonden zou worden op internet en dat vind ik wel chill, maar ik mis geloof ik niets. Ik lees boeken. Ik sport. Ik bel. Je zou ‘ns fb van je telefoon moeten gooien (voorbeeldje natuurlijk) en dan kijken wat er gebeurt. Dan kun je er een beetje mee experimenteren.

  • Reageer Des 08/11/2015

   jaa ik heb dus alle apps al van mijn telefoon. maar het is wel afkicken merk ik. en ik wil ook een horloge kopen, ja dit klinkt heel stom, maar ik kijk altijd op mijn tel hoe laat het is, en als ik mijn tel eenmaal in mijn handen heb…dan ga ik toch weer whatsappen ofzo. zo STOM gewoon. ik vind het heel knap hoe jij dat doet hoor.

 • Reageer Daria 07/11/2015

  Lieve Des, nu moet je eens goed luisteren. Ik ben werkzaam in de uitgeverswereld en kan vanuit mijn professie zeggen dat ik je blog met veel plezier lees en ik denk dat je je ambitie moet aanspreken om verder te gaan en niet deze eeuwige twijfels. Eerlijk gezegd is de enige keer dat ik soms ‘pfff’ denk als ik je blog lees, wanneer je weer eens over stoppen begint. Ik vind dat ook een beetje ‘dramaqueemachtig’ en zou het tof vinden als je gewoon eens door knalt. Kom op, vrouw. Je kan het!!!

  • Reageer Des 08/11/2015

   hahaha, ahmegad love deze reactie. nee stoppen WIL ik NIET, maar ik moet er meer een balans in vinden denk ik.

  • Reageer Maria 09/11/2015

   Haha, bij ‘kom op vrouw’ denk ik aan Fred van Leer, die dat te pas en onpas zei in een eerder seizoen van HNTM 😉

 • Reageer Marjolijn 07/11/2015

  Ja hallo, als jij on-openbaar gaat dan wil ik wel het wachtwoord hoor! En dan wil ik ook best wel wat over mezelf vertellen 🙂

  Verder: Ik heb dezelfde verhouding met social media als jij. Ik heb laatst al facebook een paar dagen gedeactiveerd en dat vond ik echt een ding terwijl mn man zei; ok whatever. Nu weer geactiveerd maar erger me weer als vanouds, En inderdaad, ook ik meen niet zonder te kunnen vanwege de dingen die jij noemt maar heeft social media mij eigenlijk ooit echt iets concreets gebracht? Nee.

  Dus.

  • Reageer Des 08/11/2015

   yep, zelfde hier. en natuurlijk zou jij dan als eerste een ww krijgen, duhh!

 • Reageer yvonne 08/11/2015

  Ik heb zelf totaal geen social media en daar ben ik heel blij mee. Ik zeg altijd: ik heb het in mijn dagelijks leven al druk genoeg. Geen zin om er ook nog een digitaal leven op na te houden. En volgens mij mis ik niks.
  Ik zou het jammer vinden als je stopt met bloggen want je hebt nu eindelijk een volgfunctie!! YAY!

 • Laat een reactie achter