Bevallen doe je zo

14/12/2015 - 19 reacties

2ae51f82250f9ba9d68ad4a38757087f

Toen ik zwanger was van Ed wist ik niet veel. Ja, dat hij er op een gegeven moment uit moest en dat dat vast pijn zou doen, maar voor de rest was ik vrij onwetend. Ik heb me bewust niet teveel verdiept in dingen. Ik stond heel erg in de mindset van let it go en het komt allemaal goed. En dat kwam het ook.

Toen ik draagconsulente werd zat ik in verschillende “draag-groepen”op Facebook. Ik kwam op verschillende websites, ik bezocht een forum en van het 1 kwam het ander. Zo kwam ik opeens in een hele andere wereld van zwanger zijn, namelijk de “natuurlijke manier” van zwangerschap en bevallen. Ik hoorde opeens over de Rapley-methode, ik hoorde over een steeds groter wordende groep ouders die hun kinderen bewust niet vaccineren, ik hoorde meer over de vrije school, over thuis-onderwijs, over natuurlijke stoffen die beter zijn voor babies bijvoorbeeld wol, over wat een doula nou precies is en doet, en van de week kwam ik weer iets nieuws tegen.

Bevallen zonder hulp van een verloskundige ook wel “unassisted birth” genoemd.  Ik volg al lange tijd een meisje op Instagram. Ze heeft een dochtertje van ongeveer Ed zijn leeftijd. Ze is niet van plan om haar dochter op een school te zetten, maar thuisonderwijs te geven. Daarnaast gaat haar dochtertje ook niet naar het consultatiebureau en wordt ze niet gevaccineerd. Vorige week is het meisje bevallen van een tweede kindje, een jongetje. Alleen, zonder verloskundige. Thuis, in bad. “Ik heb vertrouwen in mezelf en mijn lichaam” las ik ergens onder 1 van haar foto’s.

Ik las de reacties bij haar Instagram. Die waren allemaal positief. “Wow, wat goed van je”, ” wat dapper!” en ” wat knap dat je dat durft!”. Ook veel nieuwsgierigheid: “ik ben super benieuwd hoe het is gegaan”.

Afgelopen woensdag was ze dus bevallen. Alleen, zonder vk, thuis, in bad. Haar zoontje kwam kerngezond de wereld in. En het was ook nog eens een “lotus-geboorte”. Ook een nieuw begrip voor mij. Dat houdt dus in dat je de navelstreng niet wordt doorgeknipt. Het kindje blijft verbonden aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf afvalt bij de buik. De voordelen hiervan? De baby krijgt de voedingsstoffen uit de placenta.  Ook schijnen lotusbabies over het algemeen minder ziek te zijn. En de baby kan in zijn of haar eigen tempo de scheiding tussen hem en de moeder afmaken.
En inderdaad: ik zag een foto van haar zoontje met kleding aan, maar met de navelstreng er nog aan vast.

Even vond ik het raar. Of nouja: apart. Ik zocht op de tag “unassisted birth” op Instagram, maar het blijkt helemaal niet zo raar en apart te zijn. Heel veel vrouwen schijnen het te doen. Ik dacht dat het van die grijze wollen sokken type waren inclusief okselhaar maar niets is minder waar.  Zo vond ik het account van “honeyfanny” een sexy vrouw met roze haar en vol onder de tatoeages. Of “vegan_mother“: een ontzettende mooie en hippe die ook aan thuisonderwijs doet.

Weer iets nieuws geleerd dus. Een lotusgeboorte, bevallen zonder hulp. Zou ik het doen? Ik denk niet dat ik het aan zou durven. Maar ik vind het wel dapper,sterk en ontzettend fascinerend: die steeds groter wordende groep moeders die hun eigen pad volgen.

Vorige post Volgende post

19 reacties

 • Reageer iooon 14/12/2015

  Hoeveel vertrouwen ik in mezelf zou hebben, ik zou te bang zijn dat er iets mis gaat met mijn kind. Navelstreng om de nek. Scheuren. Vast zitten. Niks voor mij dus. Ik heb liever de zekerheid van een professional er bij.

 • Reageer Michelle 14/12/2015

  Grappig, ik volg haar ook en was even kwijt wat lotus bevalling ook al weer was. Ik ben 5 x bevallen en toch wel blij met iemand die mij er doorheen coachte. De laatste was zo snel. Een stortbevalling bijna. Maar wel heel stoer van haar hoor.

 • Reageer Madelon 14/12/2015

  Bijzonder he. Ik vind het heel mooi om te zien dat steeds meer hun eigen pad kiezen en volgen.

 • Reageer Nicole 14/12/2015

  Ik ben meteen gaan kijken op haar account. Ze is vet tof!!

 • Reageer Sterrie 14/12/2015

  Wow… ik zou het niet durven hoor! Tweemaal thuis bevallen maar zonder hulp hadden wij nu geen levende kindjes.. Ik zou het zelf wel een erg groot risico vinden. Maar wel knap als je het zou durven en het allemaal goed gaat!

 • Reageer marlies 14/12/2015

  ik ben even stoorzender. Ik weet niet of dit bijzonder knap is. Zeer fijn dat het goed gegaan is. Maar voor hetzelfde geld gaat het niet goed. Ik ben Belgische, dus thuisbevallingen zijn voor ons sowieso al ‘wauw’. Laat staan thuisbevallingen zonder assistentie. Want wij horen hier ook wel dat het in Nederland (bij jullie dus) veel vaker mis gaat bij een bevalling dan in België, precies omwille van die thuisbevallingen, en het feit dat er geen onmiddellijke medische assistentie in de buurt is mocht het nodig zijn. Om eerlijk te zijn: thuisbevallen zonder assistentie is sowieso een risico dat ik niet had willen nemen. En wat ‘de rest’ betreft, je verwijst naar thuisonderwijs, en dergelijke. Dan vraag ik me af: wat is er eigenlijk mis met het gewone onderwijs. Waarom hebben steeds meer vrouwen (ik veralgemeen even, want ik ken geen mannen die thuisonderwijs geven) de behoefte om elk aspect van de opvoeding van hun kinderen zelf in handen te houden? Als ik heel stout ben stel ik mij de vraag of ze een leegte in hun eigen leven willen ‘vullen’. Ik stel mij in elk geval vragen op lange termijn: kan je je kind wel loslaten als het altijd altijd bij jou is (aan de borst, in bed, thuisonderwijs). Loslaten is in mijn ogen het mooiste wat je je kind kan gunnen: een stevige basis, maar met vleugels om te vliegen. Ik ben in elk geval geen voorstander van thuisonderwijs. En pas op: ik ben pro borstvoeden, als het kan (daarentegen contra het veroordelen van flesvoeding) en pro dragen. Maar je hebt gelijk dat er met het dragen een hele andere wereld voor je opengaat van co-sleepers en thuisonderwijzers. Dat wordt dan zogenaamd ‘natuurlijk’ moederschap genoemd. Om eerlijk te zijn zie ik niet goed in wat daar natuurlijk aan is… Maar dat is persoonlijk natuurlijk, en overstijgt ook wel de inhoud van je blog 🙂

  • Reageer Mille Pagine 14/12/2015

   Ik ben het helemaal met Marlies eens. Helaas kan ik dit gewoon echt niet knap vinden (I love your blog, echtwelhoor!, voel ik me meteen verplicht om te zeggen, want dat is zo, maar ik wil dit gewoon echt graag zeggen). Als je op een bepaalde manier wil bevallen, kun je een bevalplan maken, zoals jij ook had gedaan bij je laatste bevalling toch? Een goede verloskundige helpt je dan, dat alles gaat zoals je op “natuurlijke wijze” zou willen (mits de conditie van moeder en kind het toelaten). Maar ik ben arts op een kinderafdeling en assisteer regelmatig bij bevallingen waar iets misgaat. Ik gun dat natuurlijk niemand, maar als het misgaat, wil je dan niet iemand erbij die weet hoe een reanimatie moet? Het eerste uur van de baby heet ook wel “golden hour”, als daarin veel misgaat is hulp roepen soms echt catastrofaal voor de toekomst. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de moeder, er komt nogal wat kijken bij een bevalling. Van het laten zitten van de navelstreng word ik ook al een beetje iebel. Het maakt de moeder heel vatbaar voor een infectie down under en een moeder met een ernstige bloedvergiftiging (sepsis) kan echt niet goed voor haar kindje zorgen, of borstvoeding geven.

   Borstvoeding ben ik dan wel weer helemaal voor. Maar dat is mijns inziens veel natuurlijker dan de navelstreng laten zitten. 🙂

   • Reageer des 16/12/2015

    hallo hallo, je mag altijd je mening roepen hoor, en al helemaal op zo’n nette manier hoe jij het doet ;). Ik snap je punt wel mille, vooral omdat je dus zelf arts bent, en daarom snap ik ook waarom lianne en eline roepen waarom ze tegen thuisonderwijs zijn omdat zij ook in het onderwijs werken (dacht ik zo even uit mijn hoofd hoor).

    kijk, of ik het zou doen is een tweede. maar ik vind wel dat artsen en ziekenhuizen met veel protocollen werken. natuurlijk; dat moet, en in geval van levensgevaar van patienten is dat alleen maar nodig. ik vind alleen soms dat het TE ver gaat. dat er alleen naar het boekje wordt gekeken in plaats van naar de individuele moeder/patient.
    om een voorbeeld te geven: adam was 6 weken te vroeg geboren. hij was helemaal af, prima, klaar, er was niets met hem aan de hand. en toch moest hij meteen weg, en in een apart kamertje en in een bakje, terwijl ik het vele fijner had gevonden als ze hadden gezegd: ok des, we gaan eerst even snel kijken hoe hij er uit komt, is het goed, dan kan hij lekker op jouw lichaam blijven, zodat de bv ook goed op gang komt want bv is natuurlijk alleen maar goed voor z’n kleine. maar nee, niets van dat alles. jammer vind ik dat (en dit soort verhalen hoor ik dus vaker).

    mijn bevalling met joep was thuis en heel makkelijk, en de vk heeft nauwelijks iets gedaan/ gezegd of aan mijn gezeten. ik had het dus, en nu ben ik even brutaal, net zo goed alleen kunnen doen. Maar dat wou ik niet, want toch vind ik het fijn dat er een gespecialiseerd iemand erbij is.

    ik vind het echt knap van de vrouwen die dat wel durven. ik ga er ook even van uit dat zij dit echt niet zomaar doen en zich echt goed hebben voorbereid. en wat als het mis gaat…tja..dat is even iets waar niet aan zou willen denken.

    • Reageer Mille Pagine 19/12/2015

     Daar ben ik het helemaal met je eens, dat premature kinderen te snel weg moeten na de bevalling. Zijn ze onder de 32 weken, dan is dat echt nodig, maar tussen 32 en 37 zouden we best even kunnen kijken hoe het gaat, daar heb je gelijk in.
     In veel ziekenhuizen zijn we nu ook pilots aan het draaien met oefenen daarmee. Dat vereist alleen wel wat: niet iedereen weet meteen hoe ze kunnen voorkomen dat hun kindje afkoelt bijvoorbeeld. Dus dat is soms nog best wel schipperen: je wil hem bij de moeder houden, maar je wil niet straks een tuchtrechtzaak (ik trek het even overdreven hè) omdat jij niet op tijd doorhad dat hij onderkoeld raakte.. Nouja. We doen ons best 🙂

  • Reageer Des 15/12/2015

   He Marlies,

   Bedankt voor je reactie :). Volgens mij is dat met de thuisbevallingen dat het vaker mis zou gaan discussie over. Er zijn onderzoeken waaruit juist anders blijkt. Verder ben ik juist blij dat we in Nederland de keuze hebben. Dat we thuis mogen bevallen of in het ziekenhuis. Ik heb beide meegemaakt, en mijn thuisbevalling was veel fijner dan in het ziekenhuis.

   ik kan me voorstellen dat je als moeder het niet eens bent met het onderwijs en dingen zelf wilt leren aan je kinderen. Ik ben dankbaar dat we in nederland goed onderwijs hebben maar er is nog veel aan te verbeteren. Het is teveel maatwerk en er wordt totaal niet naar het kind zelf gekeken. Sommige kinderen hebben moeite met bepaalde vakken, en sommige kinderen hebben moeite met studeren. Ik vind het jammer dat er in Nederland nog weinig vrij onderwijs is, wat dat betreft.

   Tja, of moeder dan de leegte in hun eigen leven willen vullen, daar kun je heel wat over zeggen. Persoonlijk vind ik het hele natuurlijke ouderschap teveel van het goede. Je hele leven staat dan in dienst van je kind, en dat is mij teveel. Ik wil juist balans, ik wil juist ook mezelf ontwikkelen, daardoor word ik weer een betere moeder, denk ik dan. Ik vind borstvoeding bijvoorbeeld heerlijk, maar ook heel zwaar omdat mijn kind zo afhankelijk van mij is. En hoewel ik draagconsulente ben vind ik zelfs het dragen soms gewoon gedoe en wil ik gewoon even “los” zijn. Kortom: ik begrijp je punten wel.

   Maar wat ik met mijn blog vooral wil zeggen: ik vind het goed dat vrouwen/ moeders kritisch blijven denken. Dat ze niet alles voor ja aannemen, iets wat ik wel deed bij mijn eerste bevalling/zwangerschap.

   • Reageer marlies 15/12/2015

    Dag Des,
    bedankt om de discussie aan te gaan 🙂 Het is niet dat thuisbevallingen in België niet mogelijk zijn hoor, het is gewoon dat het bij ons veel minder ingeburgerd is. Ikzelf vond het best aangenaam om in het ziekenhuis in de watten gelegd te worden na mijn bevallingen… En ik begrijp ook best dat er voor thuisbevallingen gekozen wordt. Ik kan me best inbeelden dat het geruststellend werkt om in de vertrouwde omgeving te blijven. Mijn punt was eerder: zonder assistentie? Is het niet net een verworvenheid van de moderne maatschappijen waarin we leven dat we ons mogen laten bijstaan, en geen risico’s moeten lopen tijdens bevallingen (anders dan pakweg in Afrika). Nog een ‘stoute gedachte’ die in mij opkwam: Afrikaanse mama’s die hun bevalling niet overleven, hebben zij dan niet genoeg ‘vertrouwen’ gehad in hun lichaam? Ik trek het even in uitersten, maar zo zou je het toch ook kunnen bekijken? En wat onderwijs betreft: ik ben er zeker van dat niet elk kind gedijt/past in het gewoon onderwijs. Voor sommige kinderen is alternatieve onderwijs zoals ‘Freinet’ en dergelijke (ik weet niet of dat in Nederland bestaat) gewoon beter. Maar ik blijf het vreemd vinden dat moeders zichzelf – wars van elke opleiding of competentie – soms het beste in staat achten om het onderwijs van hun kinderen op zich te nemen. Voor mij wijst dat op het niet kunnen loslaten… maar je hebt volkomen gelijk dat elke moeder kritisch moet blijven denken in een wereld waarin de (pedagogische) adviezen ons om de oren worden geslagen…

 • Reageer Mille Pagine 14/12/2015

  correctie: Ik wilde typen, dat het catastrofaal is, als hulp pas geroepen wordt als het fout gaat bij zo’n thuisbevalling. Hoe goed je je ook inleest, je weet niet zomaar wat een ervaren verloskundige allemaal weet over een bevalling. Nog los daarvan kun je ook niet zo makkelijk kijken bij jezelf 😉

 • Reageer Lianne 15/12/2015

  Ik vind thuisonderwijs, wat je in dit rijtje noemt, echt een ontzettend slechte ontwikkeling.

  Naast dat kinderen een groot deel van hun sociale en emotionele ontwikkeling gaan missen doordat ze minder in aanraking komen met hun leeftijdsgenoten, groepsdynamieken en functioneren binnen een sociale groep (want een speeldate met een ander kindje of twee is niet hetzelfde als op school zitten met andere kinderen, meerdere klassen en mogelijk ook een paar bullebakken), vind ik er andere belangrijke kanttekening aanzitten:
  1) een ouder kan niet per se lesgeven (didactische vaardigheden)
  2) noch heeft die de basiskennis paraat zoals we die aan een kind willen leren (kennis) en er gaat een veel grotere rol spelen van biases, kennishiaten e.d. dan bij een onderwijzer.
  3) kinderen moeten nu eenmaal bepaalde dingen leren, en ja, daar worden ze op beoordeeld. Dit is niet om die kinderen in hokjes te stoppen, of een slecht gevoel te geven, of wedstrijdjes te doen onder ouders en klasgenootjes, dit is omdat het een basis legt voor kennis en vaardigheden die ze (hopelijk) gaan gebruiken later. Op de volgende school, op een mogelijke studie, op het werk, in de samenleving, in de wereld.

  Niks ten nadele van hoe ouders kunnen bijdragen aan deze (en andere, ook belangrijke) ontwikkelingen bij een kind, maar ik ben absoluut tegen thuisonderwijs.

  • Reageer Eline 15/12/2015

   Ben het eens met Lianne.

   Wat betreft vaccinaties: niet-gevaccineerde kinderen zijn onvoldoende beschermd tegen gevaarlijke infectieziekten, helemaal als kinderen opgroeien in een niet-gevaccineerde hechte gemeenschap. Hoe meer mensen niet vaccineren, hoe groter de kans dat uit Nederland verdwenen ziekten weer de kop opsteken. Vaccineren beschermt dus niet alleen een individu, maar ook de hele bevolking. Ik kan niet begrijpen dat ouders hun kinderen niet willen inenten.

 • Reageer Kleine Atlas 15/12/2015

  Interessant artikel Des! En fijn dat er een discussie over is. Ik ben het eens met Des, maar ik besef ook dat dit hele onderwerp, van bevallen tot school over dragen en borst en co-sleepen, typisch iets is waar mensen slechts van mening veranderen als ze daar zelf toe bereid zijn, en waar rationele argumenten bijzonder slecht werken. Als er één ding is dat ik sinds mijn eigen moederschap heb bijgeleerd, is het meer en meer organisch, geleidelijk denken. Zo weinig dingen zijn of juist of fout. Zo weinig dingen gelden in alle situaties. Voor mij is dat pragmatische ‘kennis’, een soort zich redden in de wereld. Op een voelende manier doen wat op dat moment past in die situatie, bij dat kind, bij die ouder (mezelf dus). Haaks op mijn theoretische opleiding, een gebied in mijn leven dat ik nochtans altijd nodig zal hebben om me volledig te voelen.

  Het meest na aan het hart ligt me de discussie over thuisonderwijs, ook al weet ik dat ik dat zelf niet zal doen. Maar ook hier: er is geen zwart en geen wit. Waarom wordt de discussie meteen toegespitst op: stuur ik de kinderen wel of niet naar school, crèche, een Groot Gebouw? Is het in se geen manier van opvoeden die in honderd varianten bestaat? Als ik aan thuisonderwijs denk, denk ik altijd aan deze werkelijk geweldige blog: http://vanallemarktenthuis.com/. Wie de moeite neemt daar te lezen, en het echt te ontdekken, kan volgens mij onmogelijk iets tegen thuisonderwijs hebben op de manier waarop het bij dit gezin plaatsvindt. En ik doe er altijd inspiratie op, gewoon al door de respectvolle toon waarover er zowel over de kinderen als over de act van het leren als over zichzelf gesproken wordt.

  Voor mij werkt die organische benadering, ook al worstel ik nog dikwijls met de concrete werkelijkheid en verantwoordelijkheid voor een kind. Maar ik weet wél dat ik niet floreer in een denkwijze die me zegt: zus en zo is goed, want dat heeft een kind nodig. Zonder te denken wat IK nodig heb. Ik floreer niet in alles-moet-natuurlijk. Maar ook in alles-moet-rust-en-ritme-en-regelmaat.

  • Reageer Des 15/12/2015

   geheel herkenbaar in alles wat je zegt!

 • Reageer Manja 15/12/2015

  Wow vegan_mother, gewoon in haar eentje, echt helemaal alleen! bwoah…

  • Reageer marlies 16/12/2015

   eerlijk gezegd geloof ik er weinig van, als ik die foto’s zo zie. Stond dat bordje dan klaar om de placenta op te vangen? Zie ik daar niet de bedrand (zie ook haar andere instagramfoto) daar waar ze voorhield dat ze helemaal alleen was bevallen (en zelfs haar man niet had geroepen die in bed lag te slapen). En is er niet slechts bijzonder weinig bloed te zien? En als het zo gebeurd is: had haar man dan niet het ‘recht’ om bij de bevalling aanwezig te mogen zijn?

  Laat een reactie achter