Een zweverig maar wel een waar stukje

03/12/2015 - 2 reacties

2e530deecb70b669266f9244dc621212

Goedemiddag jongens en meisjes, vandaag gaan we verder met het college “je ego, hoe werkt dit precies en hoe versla je deze dirty mo fuck”. Ok komtie:

Iedereen heeft vast wel eens last van zijn of haar ego. Of nouja, bijna iedereen. Oprah, moeder Theresa en de Dalai Lama zijn natuurlijk uitgesloten. Dit is hoe ik het zie:

 •  Je wordt geboren. Je bent nog een baby. Baby’s zijn nog zo heerlijk schoon, figuurlijk dan want geloof mij als baby’s een poepluier krijgen dan…afijn ik dwaal af.
 • Baby’s zijn dus de schoonste wezens op aarde. Vol met liefde, oprecht en eerlijk, helemaal prachtig.
 • Tot een baby als peuter zichzelf gaat herkennen in de spiegel. Op dat moment weten ze “he, dat ben ik”. “En als ik dat ben, dan ben jij dat niet”. Dan zien ze dus verschil met andere kinderen. Ze zien verschil tussen jij en ik. Ze weten nu “dit is mijn speelgoed en niet van jou”. Ze denken dan “mijn speelgoed is beter dan jouw speelgoed”.
 • En precies dan kan het ego beginnen te groeien. Je ego, je angst, je pijnlichaam, een  klein duiveltje op je schouder, een zwart monster, noem het zoals jij het wil. En het ego kan gevormd worden door je omgeving. Door je ouders. Door de maatschappij. Door de omgeving waar een kind in opgroeit. Ik hoef vast niet uit te leggen dat een kind dat opgroeit in een liefdevol gezin een ander karakter kan krijgen dan een kind dat opgroeit zonder liefde.

3bf32eb0884ecde3ca2eec4122f62529

Je ego bestaat vooral uit angst. En het is aan jou om je ego niet te voeden. Iemand zei eens tegen mij “je ego is een grote boze mevrouw met heel veel honger en zolang je haar snickers en mars blijft voeden, zal ze blijven groeien”. Het zijn vaak dit soort zinnetjes in je hoofd waarmee het begint:

 • ja maar stel nou dat….(het mij niet gaat lukken / hij mij niet leuk gaat vinden / iedereen mij stom gaat vinden)
 • had ik maar (beter mijn best gedaan / dit of dat gezegd )
 • mensen gaan vast denken /zeggen dat… ( ik stom ben / ik het niet waard ben ).
 • ik kan dit niet / ik ben eigenlijk helemaal niet slim / ik ben eigenlijk helemaal niet leuk / ik ben eigenlijk best dom.

ead2eb27e60db72883a3e5bb81306e4f

Iedereen heeft zo af en toe last van haar ego. Ja, ik ook. Juist op de momenten dat ik me on top of the world voel, is daar even heel snel een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: “hahaha moet je jezelf nou eens zien Des”.
Ik durf eerlijk te zeggen dat het de laatste jaren en zeker maanden veel beter gaat. Hoe je je ego teniet doet? Hierbij mijn tips:

 • ga het niet uit de weg. Zoek dus geen afleiding in de vorm van: een nieuw vriendje, een nieuw dieet, een nieuwe vriendenkring, maar:
 • merk het juist op, maar voedt het niet. Observeer het rustig, zonder dwang. Hoe voel je je? Hoe denk je nu over jezelf? Waar komen die gedachten vandaan? Wat is de trigger?
 • mediteer, pak je rust en zoek alleen te zijn. Alleen dan kan je echt tot jezelf komen.
 • lees de boeken Spirit Junkie van Gabrielle Bernstein en De kracht van het nu van Eckhart Tolle.

c15fe1589d175d15337298a565619fdf

Mijn belangrijkste tip? Zorg dat je hoe dan ook weer helemaal in contact komt met jezelf, je kern, je ziel die bij iedereen, ja echt iedereen (ik ben zo’n optimist die daarin gelooft) nog net zo schoon en puur is als toen je geboren werd.

 

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Yeji 03/12/2015

  Hoi Des. Lang time no see! +1 voor deze post. (Wat zeg ik, +1000)
  Ik ben het hier dus echt helemaal mee eens. Dusdanig dat ik allergisch ben voor “JA MAAR STEL NOU DAT” en “HAD IK MAAR” en mensen die dat zeggen vaak op brute wijze afkap (en das natuurlijk ook weer niet de bedoeling).
  “The gifts of imperfection” van Brené Brown vond ik ook een fijne! Je moet wel een beetje door het Amerikaanse gejubel heen lezen, maar dat kun jij.

 • Reageer Rox 10/12/2015

  Ik kan dus echt niet mediteren. Lukt me gewoon NIET. Vind ik best jammer.

 • Laat een reactie achter