Ja, dit is dan een stukje over zwarte piet, inderdaad.

01/12/2015 - 10 reacties

Begin dit jaar waren we op vakantie op Kaap Verdie. We kwamen aan en we moesten nog even blijven zitten in het vliegtuig. Medewerkers  van het vliegveld waren buiten aan het werk, dat zagen we door het raampje. Donkere mensen. Opeens riep Ed “piet! piet!”. LOML keek mij aan maar ik zei nog “nee joh, hij bedoelt vast iets anders”.

Het is inmiddels december. Sinterklaas is overal. Elke ochtend kijken we naar het Sinterklaas journaal. Een paar dagen geleden keek LOML 1 of ander programma op tv waar de voetballer Regi Blinker te gast was. “Piet! Zwarte piet!”, riep Ed. En dit riep Ed ook bij Humberto Tan die even te zien was op tv. Toen ik vandaag met Ed & Joep naar de speeltuin ging zag ik daar ook donkere kindjes spelen. Ik hield even mijn hart vast.

Ik heb fijne herinneringen aan Sinterklaas. Dat ik als klein meisje naar mijn vader werk mocht bijvoorbeeld, waar de sint dan kwam. En elk jaar met mijn neefjes en nichtjes waar ’s avonds aan de deur werd geklopt, en wij vervolgens open deden en er allemaal cadeautjes in een zak lagen.

Als moeder vind ik Sinterklaas nu even moeilijk. Want Sinterklaas is een kinderfeest, maar toch vind ik zwarte piet racistisch. LOML en ik proberen het zo goed als het kan uit te leggen aan Ed. Ik ben heel erg voor openheid naar kinderen, hoe jong ze ook zijn. Ik weet nog dat ik zelf als kind het onwijs vervelend vond als mijn ouders zeiden “nee, dit mag jij niet weten, daar ben je nog te klein voor”.  LOML en ik hebben nu afgesproken dat we elk jaar het zwarte piet-verhaal blijven uitleggen aan de kinderen.

Dat er ruimte moet zijn voor discussie, maar dat kinderen van het feest moeten kunnen genieten. Het was Humberto zelf die het gisteravond zo goed zei.

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageer Nicole 01/12/2015

  Tot nu toe zegt Kaylee geen Piet tegen donkere mensen, maar tegen (geschmienkte) mensen met die felgekleurde kleding aan. Kaylee linkt, tot nu toe, de kleding aan (zwarte) Piet. Hopelijk blijft dit zo en zal ze geen Piet tegen een donker iemand zeggen. Dat blijft toch altijd lastig.. We gaan het zien.

  “Laten we een koel hoofd en warm hart houden!”

 • Reageer Manja 01/12/2015

  Een super goede instelling van jullie!! Ik zag net een berichtje op fb voorbij komen van een jongen de zei: weg uit dit land waar jij mocht opgroeien, ondankbare neger! Echt serieus, serieus, ik kan hier niet over in, hoe kan iemand zoiets zeggen, totaal geen empathie, inbeeldingsvermogen. Wat moet die jongen een negatief leven hebben zeg.

 • Reageer Anne 01/12/2015

  ‘Want Sinterklaas is een kinderfeest, maar toch vind ik zwarte piet racistisch.’ > Juist OMDAT het een kinderfeest is, zou ik zeggen. Laten we het voor iedereen een feest maken; die kinderen interesseert het echt niet.

  • Reageer Sabine 01/12/2015

   Helemaal mee eens. Zolang ik maar genoeg pepernoten en een paar cadeaus naar me toe gesmeten heeft vond ik alles best als kind.

 • Reageer iooon 01/12/2015

  Ik denk dat als we de verandering volhouden, de traditie mooi en rustig kan evolueren naar Piet zonder toevoegingen. Maar zoiets moet wel de tijd krijgen want je kunt niet het ene jaar wel, en het andere jaar niet met de toevoegingenpieten komen. Denk ik dan. Dan is het zo’n opgelegde veranderingen en dat kunnen mensen (Nederlanders) niet tegen.

 • Reageer Madelon 01/12/2015

  Ik denk dat Piet z’n beste tijd wel heeft gehad.

 • Reageer fatima 02/12/2015

  hier ook voorstander van een rustige overgang.
  Cultuur is veranderlijk maar het heeft tijd nodig.
  Roetveegpiet met normale lippen haren is hierin ideaal.

  Ik hoop dat tegen de tijd ik kinderen heb ik deze gesprekken niet met ze hoef te voeren. Echt sterkte voor alle ouders, lijkt mij zo’n moeilijke periode.

 • Reageer wati 02/12/2015

  Hey des, ik hou echt van je stukjes. Heel herkenbaar en.heel vaak dead on. Nu met het hele warte piet-debat ook! Ik doe veijwilligerswerk met kansarme kindjes (vooral overwegend blanke ‘marginale’ kinderen. Een paar weken terug ging het over het sinterklaasfeest en een KIND van 6zei letterlijk dat ‘zwarte piet een ‘neger’ is dat werkt, tegenover alle andere’. Ik ben nog altijd in shock. Ik weet dat een 6jarige zo’n gedachtes nooit uit haar.eigen zal.formuleren x en dus haar ouders? napraat. Mensen die beweren dat zwarte piet geen racistische inslag heeft en komt uit een tijd waarin dergelijke gedachtes noemaal waren, liegen hunzelf voor. Of erger, hebben totaal geen weet van de vuile geschiedenis van belgie/nederland inzake discriminatie en slavernij. Zoiezo bah. 🙁

 • Reageer Lianne 02/12/2015

  Och, wat fijn om te lezen. Een stukje wat beschrijft hoe ik erover denk mét reacties eronder waarin deze gedachtegang wordt onderschreven. Ook ik vind zwarte piet racistisch, en net als Wati ben ik van mening dat mensen die dit ontkennen, of (bewust) een bord voor hun kop hebben of inderdaad een deel kennis missen. ‘Het is een kinderfeest voor iedereen’ wordt gezegd, en voor de kinderen zou het allemaal niet uitmaken. Dan kan het element wat mensen kwetst er toch best uitgelaten worden?

 • Reageer Puck 02/12/2015

  Ik begreep de discussie ook pas toen iemand zei hoe vervelend het wel niet was voor een “getint persoon” om voor Piet uitgemaakt te worden. Ik snap nu dus wel dat dit anders moet. Waarschijnlijk is het sinterklaasjournaal hier ook mee bezig, met hun hunnebedstenen zodat piet niet meer door de schoorsteen hoeft.
  Racistisch vind ik het nog niet echt, want ik zie piet niet al een slaafje of een knecht, maar als een kindervriend. Maar in een multiculturele samenleving wordt het verschil tussen piet en niet-piet steeds lastiger uit te leggen.

 • Laat een reactie achter