die heeft een leuker leven dan ik

15/01/2016 - 13 reacties

0afcce48032c5a094239a633cd3aea74

 

Soms heb ik het nog weleens. Dan komt er opeens iemand anders voorbij en dan denk ik: jeetje, ik stel toch eigenlijk helemaal niets voor. Zo ken ik iemand die jonger is dan ik, heeft stage gelopen in een ziekenhuis in Londen, ook nog eens een wereldreis heeft gemaakt en is blijven hangen in Africa om daar vrijwilligerswerk te doen, een marathon loopt zo tussendoor en nu een eigen verloskundigepraktijk heeft. Jonger. dan. ik. Had ik dat al gezegd? En dan kijk ik naar mijn eigen leven en dan denk ik: tja, ik heb net level 10 van “tap the frog”gehaald.

4b108a7b24413b092ad98f1d6276e41f

Hoewel ik de laatste jaren een behoorlijke mening heb gecreëerd over het wel of geen nut van diploma’s, of studeren of over werk enz enz, en mezelf daardoor echt wel heb geaccepteerd hoor, wil het toch nog een beetje knagen als ik dus bovenstaande verhalen hoor. Van die mensen die zoveel meer hebben bereikt, tenminste dat vind ik dus. En dan denk ik: ik moet eigenlijk ook dat doen. Ik moet ook “voor mezelf beginnen”, want “iedereen doet dat”en dan “hoor ik er ook bij”. Terwijl, en dat is dus heel stom, als ik alleen ben en die mensen niet ontmoet, ik helemaal happy ben met mezelf.

11cf5e02c1ebaf273c989ebea0b97d62

Waar komt dat toch vandaan, dat continue vergelijken met anderen? Je kunt je nog volop accepteren zoals je nu bent, en zoveel mooie quotes lezen op Instagram, toch voelen die regeltjes van maatschappij best wel stom.

382fcb0b3f8fcaba80fe6ceab4364584

Toen ik net was afgestudeerd had ik dat nog veel erger. Toen wou ik alles wat “men” hoort te hebben. Gelukkig word ik ouder, met meer levenservaring (fieuw!) en valt het nu allemaal best mee. Daar heb ik, na therapie en het praten met veel leuke mensen en het lezen van blogs en boeken, wat handigheidjes op bedacht en ik voel me niet te beroerd om deze met jullie te delen:

 • iedereen heeft een ander (eigen) doel in haar leven. De 1 wil een wereldreis, de ander wil een webshop openen, de ander wil gewoon moeder worden. Dat zegt niet dat de ene “hoger”is dan de ander”.  Je kunt wel heel graag een wereldreis willen maken, maar past het in je leven? Past het bij jou? Of wil je het stiekem doen omdat je er gewoon bij hoort?
 • laat je niet gek maken door social media. We kennen allemaal wel die verhalen van mensen waar het online zo mooi staat maar offline het helemaal niet goed mee gaat. Moet je daar van genieten? Nee, tuurlijk niet, maar realiseer je wel dat het heust niet allemaal zo mooi is bij anderen.
 • bedenk je dat de samenleving helaas bepaalde regels heeft en dat iedereen die daar een beetje buiten valt, ook opvalt. Je moet je diploma halen. Je moet daarna werk doen wat erop aansluit. Je moet moeder worden. Je moet samenwonen. Nee nee, lieverds: we moeten helemaal niets. En als je vandaag frans wil studeren, maar een jaar later erachter komt dat je toch op reis wilt naar zuid America? So what? Jouw leven, jouw keus.

077989612a6724fa2fde02a02201f810

 • een hele belangrijke: jezelf vergelijken met anderen betekent ook: je leven laten bepalen door anderen. Ik zet het nog even op capslock: ANDEREN BEPALEN JOUW LEVEN.  Je laat anderen controle hebben over jouw leven. Want: anderen bepalen voor jou de maatstaf. Is dat nou echt fijn, wil je dat? Is het niet veel fijner, veel leuker, veel STOERDER, om zelf controle te hebben over je leven en JIJ bepaalt wat je doet?

667ebc34a8c87c22178553b8afe35749

 • vraag je af waarom je bepaalde dingen doet of wil. Waar komt de drang vandaan om datgene te hebben wat anderen ook hebben? Waarom voel jij je ‘minder, als je jezelf vergelijkt met anderen? Vaak kunnen de antwoorden confronterend zijn maar tegelijk ook een opluchting omdat je daardoor wel weet waarom je zoveel van jezelf eist.
 • wie ben jij? Hoe zie jij jezelf? Wat past bij jou? Schrijf het eens op. Dit zijn jouw unieke woorden, die bij jouw passen. En niet bij iemand anders. Wees er trots op!
 • draai het eens om. In plaats van te vergelijken met anderen en jezelf neer te halen kun je diegene ook als inspiratie zien. Praat eens met die persoon, hoe kwam ze er op om op reis te gaan / een verloskundigenpraktijk te beginnen / draagconsulente te worden?

da6daabbc1e30bf9c88c288bd196f5ac

Dus lieve schatjes,  dat vergelijken met anderen, dat hoeft echt niet. Behalve als je nog maar bij leven 9 van tap the frog bent. Sorry, maar dat kan echt niet.

Namaste.

Vorige post Volgende post

13 reacties

 • Reageer Manja 15/01/2016

  uhm, wat is tap the frog? Volgens mij doe ik dan helemaal niet mee he… shit…

  Wat is jouw droom, hoe ziet je ideale leven eruit als geld geen rol speelt. Daar moet je voor gaan en als je het echt wil, als je het echt verlangt en niet opgeeft als het moeilijk is, dan zul je dat halen! Think and grow rich (nu aan het lezen, interessant boek, gaat niet persee over geld, maar ook geluk/happiness)

 • Reageer Charissa 15/01/2016

  Fantastisch Des! Je slaat de kikker uhhh hamer op z’n kop. Waarheid als een koe!

 • Reageer Iris 15/01/2016

  Bedankt, precies wat ik even nodig had. Zat gister nog zo’n blog te lezen van een moeder met vier kinderen die er allemaal fantastisch uit zagen, zijzelf ook trouwens en dat alles natuurlijk zelf gemaakt terwijl ze ook nog even….. You get the point 😉

 • Reageer Chezzelia 15/01/2016

  AMEN!

 • Reageer annelies 15/01/2016

  Hear, hear!

 • Reageer Linny 16/01/2016

  Het voordeel van ouder worden (jaja, er is een voordeel en ik heb hem gevonden!), je maakt je daar niet meer zo druk om. Je kijkt er doorheen. Heerlijk vind ik het! Ben net 40 geworden, vond dat vroeger altijd oud klinken, maar niets is minder waar. Je bent dezelfde persoon, maar minder onzeker en een stukje wijzer.

 • Reageer Mies 16/01/2016

  Argh dit houdt mij ook eigenlijk veel te veel bezig. Wel merk ik dat het echt werkt om die anderen als een inspiratie te zien.. Stel ik wil een eigen bedrijfje: hoe hebben zij dat aangepakt? Hebben ze nog tips? Stel een ander heeft een erg succesvolle blog met prachtige foto’s: hoe is haar dat gelukt en welke camera gebruikt zij (bijvoorbeeld)? Dat maakt mij gelukkiger omdat ik meer het gevoel krijg dat ik dat zelf ook nog kan bereiken. Dat iemand steeds voor prachtige opdrachten wordt gevraagd op een leeftijd dat je eigenlijk hele dagen op de bank hing (of misschien doe je dat nog steeds, ik wel namelijk) betekent nog niet dat jouw leven niets waard is. Iedereen in zijn eigen tempo en op zijn eigen pad. Enne ik ken tap the frog nog niet. Dat moet ik gauw eens onderzoeken.

 • Reageer Wen. 17/01/2016

  Fijn dicht bij jezelf blijven, blijven onderzoeken en TOEPASSEN waar JIJ gelukkig van wordt. & mij blijven inspireren en motiveren en dan komt alles goed 😉

 • Reageer Ester 17/01/2016

  Wat een fijn verhaal. Eentje om op te slaan en terug te lezen. Gek hè, dat je super tevreden kan zijn met bepaalde dingen – of het nou om je eigen zelfbeeld gaat, iets wat je bereikt hebt op welk gebied dan ook, je werk, je dagelijkse leven, je geliefden om je heen – en dat dat gevoel opeens kan veranderen omdat je het vanuit een ander perspectief bekijkt. Soms is vergelijken niet slecht om dingen te kunnen relativeren, maar je moet er niet te ver in doorgaan.

 • Reageer DiDi 18/01/2016

  Namaste!

 • Reageer Alyssa 18/01/2016

  Yes! Dit stuk komt precies op het goede moment voor mij, ben er de afgelopen tijd veel mee bezig (vooral ivm werkloosheid en op zoek naar iets). Je hebt het heel mooi en goed op een rijtje gezet!! Mezelf vergelijken met anderen is echt een valkuil van me, ook al heeft het totaaaal geen nut en is het eigenlijk vooral negatief om te doen. Thanks voor de inspiratie Des!

  • Reageer Des 18/01/2016

   go alyssa! ben blij om te horen dat je wat aan dit stukje hebt 🙂

 • Reageer Marieke 20/01/2016

  Helemaal waar. Mooi opgeschreven Des!

 • Laat een reactie achter