Slapen

06/01/2016 - 10 reacties

12360438_10153401139392684_1853187390412589891_n

Als ik 1 ding heb geleerd met kinderen is dat ze je vooral niet moet willen begrijpen. Of nouja: dat wil je natuurlijk wel graag, maar soms is er gewoon geen logica aan vast te hangen. Kinderen zijn zo veranderlijk als het weer, geloof mij. Vandaag vinden ze je eten heerlijk, geef je ze morgen hetzelfde dan spugen ze het uit. Vandaag zijn ze de liefsten op de hele wereld, morgen kun je ze wel achter het behang plakken, zo vervelend. En zo slapen ze gerust weken achter elkaar goed en worden ze netjes om 8 uur wakker, en dan opeens, zonder reden, worden ze om de 2 uur wakker en willen ze om 6 uur niet meer verder slapen.

Ik kan soms in bed liggen en me afvragen terwijl ik Joep weer wakker hoor worden: huh? Maar waarom dan? Heeft hij toch weer honger? Heeft hij last van tandjes? Is hij ziek? Waarom wordt hij nu weer wakker? Een vriendin van mij zei eens over haar eigen nachtdraak: als ik ook nog eens moet bedenken waarom ze zo vaak wakker wordt, word ik helemaal gek.

Och ja kinderen en niet-slapen. Natuurlijk wist ik dat ze niet in 1x doorslapen, en natuurlijk lees ik ook overal op internet dat het juist goed is, dat niet doorslapen van kinderen, dat het heel normaal is, en dat het allemaal heel natuurlijk moet gaan en dat je kinderen vooral niet moet “leren” door te slapen enz enz. Maar als je al ruim een jaar gebroken nachten hebt (ik), dan denk je op een gegeven moment: fuck al die onderzoeken, wanneer slaapt ie nou eens door.

Maar eerlijk is eerlijk: ik raak er ook aan gewend. En zolang ik sport, zolang ik goed eet, zolang ik ook even mijn slaap pak als de kinderen slapen (middag), dan is het allemaal best goed vol te houden. Joep heeft vanaf dag 1 praktisch tussen ons in geslapen. Dat vond ik maar al te makkelijk met borstvoeding geven ’s nachts en slapen met je kind is overheerlijk. Er zullen wel genoeg ouders zijn die keihard roepen “oh daar begin ik niet aan, voor je het weet ligt ie op zijn 18de nog bij je in bed!”, maar tegen die ouders wil ik alleen maar zeggen: wacht maar. Er komt een dag dat je terug wil naar de tijd waarin je je neus tegen het warme koppie van je kindje kunt leggen. Dan wil je weer zo graag wakker worden met een voetje in je zij en een klein warm lichaampje tegen je aan.

Maar goed, hoe fijn dat allemaal ook is; een kind tussen je in is natuurlijk niet bevordelijk voor het…nouja… u weet wel.  Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik word nou niet bepaald opgewonden van een baby die naast je ligt terwijl je op je man klimt om even us-time te hebben. En natuurlijk is het bed niet het enige plek waar je het kunt doen (denk aan de badkamer! de wc! op de wasmachine! in de tuin!), maar toch wil je ook even alleen met je man in bed liggen. Gewoon, zomaar.

Ook dat probleem is inmiddels opgelost. Joep slaapt namelijk sinds kort samen met Ed op 1 kamer. Machtig leuk dat ze dat beiden vinden, ik hoor ze altijd gezellig samen kletsen. Kortom: LOML en ik kunnen weer heerlijk samen…ehh nou ja slapen dus, en Joep…nouja, die moet je dus vooral niet teveel willen begrijpen.

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageer Sabien 06/01/2016

  Grappig, ik wil net een blog gaan tikken met de titel ‘Mijn baby slaapt niet door en dat vind ik prima’. Ben drie maanden onderweg en ik heb het volledig opgegeven om me druk te maken over het slapen. Gisteren 6 uur aan een stuk geslapen voor het eerst (nou de champagne ging open!) en vannacht de hele nacht wakker en gierend van de lach tussen ons in gelegen. O, well… iets met gezonde, slimme, atletische en buitengewoon bijzondere kinderen slapen nu eenmaal niet door toch? (Ja je gaat dat soort onderzoeken dan graag lezen…). Afijn, misschien dat ik een dezer dagen mijn ervaringen tot zo ver ook nog even uitwerk! #teamnosleep

 • Reageer Sytse 06/01/2016

  Hahahaha leuk! Ik kan me dat wel voorstellen. Quality time is heel belangrijk in een relatie.
  Wij hebben dan geen kinderen maar soms even lekker tegen elkaar aan liggen kan al genoeg zijn!

 • Reageer Maaike 06/01/2016

  oh hou op schei uit over dat slapen… Ik kan moeders die zeggen “oh die van mij slaapt al vanaf 3 maanden door hoor” wel de nek omdraaien… ja sorry… onze zoon slaapt denk ik net een paar maanden door… eigenlijk sinds de babyfoon stuk ging… hij wordt 8 in mei………… 1 januari werd hij om iets voor 9.00 wakker en zei hij “heb ik goed doorgeslapen hè mam” euhm… ja heel fijn maar hij sliep pas om 1.30… heb hem even een rekensommetje voorgehouden hoeveel hij normaal slaapt en hoeveel hij nu geslapen had….

  • Reageer Sabien 06/01/2016

   Haha maaike ‘Sinds de babyfoon stuk ging’, dat is natuurlijk dé oplossing :)!!

  • Reageer Des 06/01/2016

   omg, dus ik heb kans dat joep tot zijn achtste niet doorslaapt *gaat in een hoekje huilen*

 • Reageer Dionne 06/01/2016

  N. sliep eigenlijk meteen door, totdat ze 4 maanden oud was en sindsdien heeft ze het nooit meer gedaan (ja als ze uit logeren was, dan wel natuurlijk). En ze slaapt dus ook bij ons in bed en ik vind dat eigenlijk ook wel prima. En gezellig. Alleen heeft ze de laatste nachten ineens dat ze zo rond half 3 wakker wordt en SUPERWAKKER EN VROLIJK is twee uur lang en op je hoofd klimt en in je neus knijpt en dat soort ongein. En zelfs dat is nog wel leuk, alleen ben ik overdag een zombie. Oh well. Als ze 16 is pak ik haar wel terug met ’s nachts in dr neus knijpen.

  • Reageer Des 06/01/2016

   oh ik heb al een heel wraak plan opgeschreven, wacht maar af.

 • Reageer iooon 06/01/2016

  Ah kindje 3 dus binnenkort 😛

  • Reageer Des 06/01/2016

   haha daarover volgende week meer 😉

 • Reageer Marieke 20/01/2016

  Ohh dit lijkt me zoooo lastig als ik ooit een kind heb, haha… ik heb mijn slaap echt nodig. Maar misschien went het ook wel gewoon. Ik durf geen uitspraken te doen over je kind bij je in bed nemen, want je weet nooit wat mij later te wachten staat. 😉

 • Laat een reactie achter