Aaf

25/02/2016 - 21 reacties

20160225_105449

Toen ik vorige week antwoord gaf op de vraag “wat voor soort blogs lees je het liefst?” moest ik daar eigenlijk wat aan toevoegen. Het allerliefst lees ik namelijk columns. Goede old fashion columns. Ik hou van de columns van Anouk, Daphne, van Renske, Nynke, of van Luuk, of Iris, maar mijn allerlievelings colunniste is Aaf. Aaf Brandt Cortius.

Aaf is niet alleen mijn lievelings columniste, ze is eigenlijk gewoon een super columniste. Zo schrijft ze voor de Volkskrant (eerst voor de NRC), voor de Flow, de Magriet, de VT Wonen en vast nog wel meer magazines wat ik nog niet heb ontdekt. Wel heb ik laatst haar blog ontdekt. Amateur koken voor beginners. Goed, 21 mei 2015 heeft ze voor het laatst er een blog geschreven, maar toch. Super blij was ik, nog meer leesvoer van Aaf! De hele nacht heb ik haar blog doorgelezen, tot Joep weer eens wakker werd. Haar blog is erg amateuristisch in elkaar gezet, maar dat geeft niets. Dat mag. Want het gaat om de blogjes. En de blog is wel typisch Aaf want Aaf geeft verder niet zoveel om social media want ze heeft geen Twitter, Facebook of Instagram (super jammer wel).

Aaf haar columns vind ik vaak herkenbaar, super grappig, mooi, en soms verdrietig. Ik weet bijna alles van Aaf. Denk ik. Aaf is bijvoorbeeld de zus van die andere leukerd: Jelle.  Ik vind Jelle dus ook gewoon heel leuk maar hij is wel inmiddels bezet (nadat hij heel veel brieven kreeg omdat hij eens in een interview zei dat hij nog single was). En Jelle heeft zelfs een dochtertje nu. En hij woont vlakbij Aaf. Aaf woont trouwens in Amsterdam Watergraafsmeer. Aaf en Jelle hebben ook een zus, maar die woont in Amerika. Geen idee hoe ze heet, maar soms komt ze in Nederland bij Aaf logeren en in die columns noemt Aaf haar “mijn zus” en Gijs (de man, oh nee, nog steeds de vriend van Aaf) noemt haar in zijn stukjes (die ook al zo leuk zijn) ook “de zus van Aaf”.

Trouwens, Gijs is dus de zoon van Hanneke Groenteman, die moeten jullie toch wel kennen. Van dat ontzettend leuke programma “sterren op het doek” en Hanneke vind ik dus ook zo leuk (Aaf is waarschijnlijk zo leuk omdat ze dus zoveel leuke mensen om haar heen heeft). Hanneke is dus de oma van de kinderen van Aaf en volgens Aaf is Hanneke een superoma. Net zo’n superoma als die van Ed en Joep, want Hanneke past ook elke week gewoon op en doet alles voor de kinderen.

Geweldig vind ik dat. Ik gun Aaf dat. Want Aaf heeft zelf geen moeder, die is overleden toen ze nog heel klein was. En ik heb weleens columns gelezen dat Aaf dat (logisch) wel verdrietig vond en dat ze als kind een hekel had aan moederdag. Maar nu niet meer, omdat ze dus elk jaar van die lelijke knutseldingen krijgt van haar kinderen Benjamin en Rifka.  Zo heten haar kinderen dus (Aaf was trouwens 3 maanden na Benjamin alweer zwanger van Rifka). Ik vind dat (natuurlijk) hele leuke namen (wij hadden serieus Benjamin op het lijstje staan). Laatst had ik een draagconsult waarbij het dochtertje Rifka heet. In al mijn enthousiasme riep ik “he, zo heet het dochtertje van Aaf ook!”. Ik had niet verwacht dat de moeder Aaf zou kennen, maar ze riep meteen “ja! Aaf! Van Aaf Brandt Cortius!”. Geweldig momentje vond ik dat.

De vader van Aaf (en van Jelle. En de zus uit Amerika waarvan ik de naam niet weet) is trouwens Hugo. Die had nogal een aparte manier (maar wel liefdevol hoor) van opvoeden geloof ik, als ik de columns van Aaf en Jelle mag geloven.
Maar Hugo is nu ook overleden.

En dat vond ik dus eigenlijk heel zielig voor Aaf. Ook al ken ik haar dus niet. Of misschien ook wel, tenminste, dat denk je als je zo’n lange tijd columns en boeken lees (dit boek heb ik stuk gelezen tijdens mijn zwangerschappen). Daarom ben ik dus zo blij dat Aaf zo’n lieve vriend heeft als Gijs en 2 kinderen en ook nog eens 2 bonuskinderen (Gijs heeft zelf ook nog 2 kinderen) en zo’n lieve schoonmoeder. En zo’n toffe broer.

Dat gun ik mijn lievelings columniste gewoon heel erg.

 

Vorige post Volgende post

21 reacties

 • Reageer elsbeth 25/02/2016

  I love Aaf. Ik wilde ooit met Jelle, maar alleen omdat Aaf dan mijn schoonzus zou zijn. Ik won ooit de ‘een dagje Aaf’ wedstrijd van nrc.next en toen stond mijn column op haar plaats. Beste (en enige) wedstrijd die ik ooit won!

 • Reageer Suzan 25/02/2016

  Ja, Aaf is leuk! En haar zus heet Merel. En Aaf had ooit, lang geleden, een relatie met Arnon Grunberg. De columns in het boek ‘Het jaar waarin ik 30 werd’ gaan ook een beetje over Arnon, geloof ik. Hoe weet ik dit? Aaf schreef vroeger (10 jaar terug ofzo) een column in Folia, de universiteitskrant van de UvA, waar ik gestudeerd heb. En zo heb ik Aaf leren kennen. Volgens mij is Folia een beetje haar startplaats geweest.

 • Reageer Eline 25/02/2016

  Aaf is echt superleuk! Ik vind Sylvia Witteman ook een briljant columniste. Aaf heeft trouwens wel Instagram, maar dan privé: https://www.instagram.com/aafjesmits/

 • Reageer Aaf 25/02/2016

  Hoi Des,
  Mijn vriend… Ja, Gijs dus! – die ligt ziek in bed en heeft blijkbaar mijn naam gegoogeld. En zo kwam hij op jouw blog. Die hij naar mij doorstuurde. Wat een lief stukje. Ik
  ben oprecht vereerd. Wilde dat je even laten weten.
  Liefs, de echte Aaf (ha!)

 • Reageer Aaf 25/02/2016

  Ps mijn zus heet Merel!

  • Reageer Des 26/02/2016

   merel! dat wist ik wel want die naam heb je toch wel een keer genoemd in 1 van je columns. lief, je reactie!

 • Reageer Jelle 25/02/2016

  Ik vind het ook een lief stukje! En Aaf is de leukste columnist! Groetjes Jelle BC

  • Reageer Des 26/02/2016

   Jelle, wij (en vele draagmama’s met mij) zijn zo benieuwd naar jou en de kleine Mae in een draagdoek!

 • Reageer Emma 25/02/2016

  Ja love Aaf! En haar columns. Jouw blogjes hebben op mij trouwens ook het Aaf-effect (aaffect ha-ha). Denk ook dat ik je ken enzo. Love Des.

  Vet toevallig trouwens, ik moest net nog aan Aaf denken. Ik heb een abonnement op de Flair en daarin staat elke week de rubriek ‘waar doet ze het van?’ waarbij je ongegeneerd een kijkje krijgt in de bankrekening van een andere vrouw. En deze week is het Aaf! Vind ik zo stoer, dat ze dan zo open daarover is. Ik ging gelijk op twitter zoeken om te kijken of ze er zelf ook iets over gezegd had, maar ja ze heeft natuurlijk geen twitter maar gelukkig kan ik er nu bij jou even over lullen

  • Reageer Viki 05/08/2016

   Hey! Fantastic blog! I happen to be a daily visitor to your site (somewhat more like addict ) of this website. Just wanted to say I apiercpate your blogs and am looking forward for more to come!

 • Reageer Linny 25/02/2016

  Hilarisch dat Aaf en Jelle hebben gereageerd! Ik denk dat je er sowieso 2 nieuwe lezers bij hebt, Des! ????

 • Reageer Linny 25/02/2016

  Uhm, ik weet niet waar die vraagtekens vandaan komen, excuus!

 • Reageer Didi 25/02/2016

  hihi te leuk stukje dit en dan de reactie van Aaf en Jelle! xx

 • Reageer Gijs 25/02/2016

  Ik ben ook enthousiast over deze blog. Aaf verdiende inderdaad een lieve vriend, nou die heeft ze gekregen hoor! I’ll keep up the good work. En Jelle en Merel zijn ook schatjes, om van Benjamin, Rifka, Mae en de bonuskinderen maar te zwijgen. Wist je trouwens dat Merel ook 1 blog heeft geschreven? http://dutchgirlinboston.blogspot.nl/

  • Reageer Des 26/02/2016

   NEE?! Oh die ga ik nu meteen lezen, nog meer leesvoer van de fam BC! Maar Gijs, dat “vriend” mag langzaamaan ook wel veranderen in “man” hoor 😉 (volgens mij zijn vele aaf fans het nu wel met mij eens)

 • Reageer Nicole 26/02/2016

  Echt helemaal mee eens en zo leuk dat de onderwerpen van je blog zelf ook reageren. Dat toont maar weer eens aan dat het écht leuke mensen zijn. Ik denk bij mijn moeizame hardlooprondjes altijd aan Aaf omdat ik weet dat zij ook loopt en er volgens eigen zeggen ook niet zo goed in is. Dat helpt.

 • Reageer barbara 26/02/2016

  ohhhh toen ik dit bericht las dacht ik ‘dit is zo lief!’ en ik wilde reageren met ‘ik zou dit uit willen printen en naar aaf willen sturen’
  en toen had je gewoon al reacties gekregen van aaf en gijs en jelle! wat leuk en lief en ahhh

 • Reageer barbara 26/02/2016

  oh nee wat doe je me aan met die kookblog, pas 1 stukje gelezen en wil nu persé key lime pie gaan bakken. en ik moet heel die blog nog lezen want dit ene stukje was heel erg leuk.

 • Reageer Kleine Atlas 26/02/2016

  Hahaha! Ik ben Belgisch en ik ken Aaf Brandt Corstius ook, van haar stukjes en van haar boek en zo. En wat je niet hebt verteld, Des, is dat ze een extreem coole voor- EN familienaam heeft. Bij ons in België heeft bijna niemand een dubbele achternaam en namen zoals Aaf (Jelle wel, en Merel ook) horen we nooit.

 • Reageer Lauradenkt 26/02/2016

  Helemaal met je eens! Geweldig stukje en geweldige reacties ook.

 • Reageer Merel 14/07/2016

  Hallo lieve mensen die elkaar allemaal zo lief vinden! Ik was mezelf even aan het googelen want ik heb zaterdag een auditie dus ik wilde weten of ik nog steeds totaal anoniem ben op het internet (ben ik) en toen vond ik dit lieve blogje. Ik vind het een heel goeiig complimenten kettinkje. En ik gun Aaf ook al die leuke mensen in haar (en mijn) leven! Veel liefs,
  De Zus Uit Amerika

 • Laat een reactie achter