Dont follow your passion

05/02/2016 - 6 reacties

a47f04615a394cdb46fcac25cad1b7a6

Ik schreef al eens hoe super fan ik ben van de podcasts van Selfhelphipster en Andrew. Ik ben nu bij podcast 3 waarin ze dit boek reviewen. Over dit boek zegt Lianne onder andere “dont follow your passion”.

Huh, wacht, wat? Yep. Zelf geeft Lianne het voorbeeld over een meisje die ze kent die rechten heeft gestudeerd, een leuke baan heeft bij een advocatenkantoor, woont in een leuk huisje, een lieve vriend heeft, een leuk sociaal leven heeft, kortom: dat meisje heeft het helemaal leuk en aardig. Maar, zo zegt dit meisje tegen Lianne: ik heb geen passie! En ik wil ergens een passie voor hebben! Lianne zegt dus hierover dat dat helemaal niet nodig is als je verder helemaal happy bent met je leven. En ik kan het daar alleen maar mee eens zijn.

Och ja, over passie, werk, hobbies enzovoort. Inmiddels ben ik 32 jaar en heb ik daar wel het 1 en ander over geleerd. En op deze vrijdag voel ik mij natuurlijk zeker niet beroerd om daar jullie alles over te vertellen.

 • don’t follow your passion zegt Lianne, en dat is een beetje hard uitgedrukt maar ik snap wel wat ze ermee bedoelt. Iedereen om je heen schijnt wel een “passie” ergens mee te hebben. Voor schrijven. Of hardlopen. Of reizen. Of bloggen. En terwijl je helemaal happy bent met je eigen leven voel je opeens de drang om ook ergens “heel erg mee bezig te zijn”. Om voor iets een passie te hebben. Nee, nee, dat hoeft niet, lieverds echt niet. Als je een prima leven hebt, waarom moet daar dan ook nog eens passie voor zijn? En misschien vind je het wel leuk om te koken, maar heb je daar niet een passie voor. Hartstikke prima. Want:
 • een hobby is ook goed. Een hobby is iets wat je leuk vindt om te doen. Waar je super vrolijk van wordt als je het hebt gedaan. Waar je voldoening van krijgt. Het verschil met een “passie ergens voor hebben” is (denk ik): dat je ook gewoon weer wat anders wil doen. En als je ergens een passie voor hebt bestaat je leven alleen maar uit datgene en ga je er helemaal voor.. DENK IK DAN HOOR. Ik ben ook maar een leek hierin. Als ik denk aan iemand met een passie dan denk ik aan Lin met hardlopen. Ik denk aan een Misslip met beauty. Ik denk aan een  Beyonce en zingen. Misschien vind je koken wel zo leuk dat je daar energie uit kunt halen. Word je helemaal zen als je het doet. Maar om nou 24 uur per dag met koken bezig te zijn vind je ook weer too much. Dat geeft niets. Dat mag.
 • Linda de Mol zei eens dat ze niet snapt dat mensen ontevreden zijn met hun werk en er vervolgens in blijven hangen.  Ik snap dat ook niet, maar ik snap wel weer waarom mensen, heel veel mensen in Nederland, dat moeten doen. Omdat nou eenmaal niet iedereen miljoenen op hun rekening hebben staan en dus de luxe niet hebben om uit te zoeken wat ze leuk vinden om te doen. Ik denk alleen wel dat het leuker is voor jezelf om werk te zoeken wat je leuk genoeg vindt omdat max 40 uur te doen. En dat hoeft dus echt niet een hobby of passie van je te zijn. Want:
 • moet je perse van je passie werk maken? Ik vind dus van niet. Ik kwam daar zelf achter toen ik nog werkte. Ik had een prima leuk adminstratief baantje waar ik het helemaal naar mijn zin had. Was dat mijn hobby, lag daar mijn passie? Nee, dat is hardlopen en schrijven. Zou ik daar mijn werk van willen maken? Mwahh, niet perse. Misschien zou ik het dan helemaal niet leuk meer vinden. Want natuurlijk is het super fijn als je van je hobby je baan kunt maken. Geniet ervan, want dat zou het mooiste zijn wat je kunt bereiken. Maar als dat niet kan, is dat dus ook niet erg, echt niet.
 • kortom: ook hier blijft het cliché “lekker happy zijn met jezelf ” een heuse waarheid. Nee, die passie hebben hoef echt niet. Een hobby, dat is al genoeg. En zoek lekker uit wat jij leuk vindt om te doen. Of dat nou postzegels verzamelen is of stukjes schrijven.

Namaste.

d15a4a7be81500c160b2bc94d008e6ba

 

 

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageer Lenneke 05/02/2016

  Een passie hoeft niet, maar ik weet wel dat ik heel blij ben dat ik er een heb. Hoewel ik het misschien niet gemist had als ik er geen had. Ingewikkeld denkvoer, dit.

 • Reageer Wen. 05/02/2016

  Op het moment ben ik all about the curiosity als levensinstelling. Dat is veel leuker dan passie, want ik ben ook niet van de passie! Al die pressure, weg ermee *haha* Ach, je maakt er zelf van wat het is.. doe gewoon lekker the stuff that makes YOU happy!

  Weet niet of ik deze al had doorgestuurd: http://www.supersoul.tv/supersoul-sessions/elizabeth-gilbert-flight-hummingbird-curiosity

 • Reageer Lin 05/02/2016

  Passies zijn overrated denk ik; heb er een half jaar een persoonlijke crisis door gehad omdat ik dacht dat ik zonder passie niets was. Ik heb eindelijk geaccepteerd dat ik juist heel veel brede interesses heb; van hardlopen tot wijn. Ook heb ik geacepteerd dat dat nu niet terugkomt in mijn werk; maar door mijn werk kan ik juist van mijn passies genieten, mooi toch?

  Over echte passie gesproken: Check op Netflix de docu Somm, super gaaf! (Warning; je wil hierna waarschijnlijk zelf ook zoveel over wijn leren en zoveel passie hebben, maar dat gaat wel weer over).

 • Reageer Dionne 05/02/2016

  Ik heb ook geen passie en dat vind ik helemaal prima. Ik vind passie ook een vies woord trouwens, jugh.
  Of tenminste, ik heb vlagen van dingen Heel Erg Intensief Doen En Leuk Vinden, maar ja, vlagen dus. En dan gaat het weer weg. En komt het weer terug. Of niet.

  En van je hobby je werk maken moet je al helemaal niet willen, want wat moet je dan nog doen voor je ontspanning?

  Goed, maakt het wel lastig om te verzinnen wat je dan WEL wilt met je leven, daar niet van. Gelukkig heb ik een kind, dus da’s nu gewoon mijn levensdoel.

 • Reageer Deisy 29/02/2016

  Jaaa, ik heb het boek ook gelezen die zij reviewed hebben en was hier erg enthousiast over (kun je ook op mijn blog terug vinden). Ik was zelf altijd een fervent “volg je passie” gek, maar na het lezen van het boek ben ik daar toch heel anders over gaan denken. Echt super interessant artikel is geworden en dank je wel voor het delen dame.

 • Laat een reactie achter