Lekker mindfulness moederen (gatsie)

12/02/2016 - 1 reactie

Zijn jullie al een beetje klaar met het woordje “mindfullness”? Ik nog niet, sorry. Of nouja, niet sorry, ik heb mezelf namelijk voorgenomen om niet overal sorry voor te zeggen (leg ik wel uit in een ander stukje).

Anywayz, als ik mijn toon een beetje verhef, of een beetje begin te snauwen of als ik de kinderen iets te hardhandig hun jasje en schoenen aantrek “kom op nou jongens, hoe moeilijk kan het nou zijn om even stil te staan!”, dan weet ik: ik ben moe. Ik ben “uit balans”. Het zijn op die momenten dat ik denk “ok, Des, ff chill down nu”.

Ik denk, tenminste dat hoop ik, dat ik niet de enige moeder ben die zich af en toe zo voelt. En je zult altijd zien: als ik uit balans ben dan zijn de kinderen dat ook. Kinderen zijn de beste spiegels wat dat betreft. Dus: ik uit balans – kinderen voelen dat aan – kinderen gaan blèren en jengelen en zeuren en slaan – ik ben moe dus trek dat heel slecht en wordt nog vermoeider – kinderen gaan nog vervelender doen enz enz.

Hoe nu uit deze cirkel te komen? Hoe zorg je dat je een beetje mindfullness moeder bent? Ik kwam dit filmpje tegen op Facebook:

 

 

Ok, je moet een door het gepreach van Jada heen gaan (love Jada, maar ik vind haar soms net iets te betweterig overkomen), maar ze heeft gelijk: kies eerst voor jezelf. Zorg voor jezelf, zorg dat jij doet wat goed voelt, want als jij je niet goed voelt kan je niet de moeder zijn die je kinderen nodig hebben. Oftewel “if mamma is happy, everybody is happy”.

 • mediteer. Ga desnoods even 5 minuten op de wc zitten, weg van het kabaal en geschreeuw, en nee: je neemt je telefoon niet mee. Even je ogen dicht en focussen op je ademhaling
 • sport. Moeders: blijf sporten, alsjeblieft. Bij mij werkt hardlopen in de ochtend het beste. Vol energie kun je de dag nog aan, en je hebt het tenminste achter de rug. Maar goed, ik werk niet en ik kan me voorstellen dat dat voor werkende moeders net ff wat moeilijker is. Sport dan na werk. Je hoeft echt niet elke avond jezelf te martelen in een crossfit-zaal, al is het maar 1x in de week dat je beweegt. Trouwens; hier in Groningen zijn er tal van sportverenigingen speciaal voor de kersverse moeders onder ons. Misschien ook in jouw woonplaats?
 • sex is ook sport. Ik herhaal: sex is ook sport. En om de woorden van Saskia Noort te herhalen: als je gaan zin hebt, dan maak je maar zin.  Het zal vast geen feministische gedachte zijn en ik snap ook echt wel dat je uit vermoeidheid liever wilt slapen dan dat je “de spider” beoefend  maar toch. Net als met sporten is het met sexen (volgens mij) zo dat je erna blij bent dat je “het” toch maar gedaan hebt (en als dat niet zo is moet je een andere vent zoeken ).
 • over sex gesproken: plan een date night in. Uiteten, bioscoop, weekendje weg, bungeejumpen: wees creatief.
 • spreek af met je vriendinnen.
 • zorg voor een oppas. Ik ben extreem dankbaar dat mijn (schoon)moeder elke week komen om op te passen. Uit zichzelf. En ze willen er niets voor. Als ik een keer afzeg zijn ze teleurgesteld zelfs. Kortom: ik heb een hele fijne situatie, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen een moeder in de buurt heeft. Zorg dan voor een betrouwbare oppas. Je gaat me er later dankbaar voor zijn, echt.
 • neem een passie. Grapje, ik bedoel een hobby.
 • ik word nog het meest chagrijnig van slecht weer, want dan kan ik niet naar buiten, en zitten we de hele dag binnen en daar worden de kinderen ook verveeld van. Google dus even welke leuke dingen je allemaal kunt doen in je woonplaats. Is er een ouder en kind cafe? Een muziek en kind middag? Organiseert je consultatiebureau misschien iets? Of de peuterspeelzaal? Zijn er leuke tentjes in de stad waar je ook met je kinderen gezellig heen kunt?

Als je dus deze tips opvolgt word je een hele mindfullness zenne mama en is dat opvoeden appeltje eitje en kun je wel 100 kids aan.
(Nee, grapje).

 

Vorige post Volgende post

1 reactie

 • Reageer iooon 12/02/2016

  Ik kostte jaren geleden al van mindfulness. Één sessie gedaan. Zo geïrriteerd geraakt dat is het sindsdien ontwijk. Dat gezegd hebbende, je lijstje klopt helemaal. Man wat zat ik tegen de muren toen we niet naar buiten konden. Bah. En dan kind nog wat vloeistoffen uit gaten gooit waar het niet uit hoort te komen of niet in zulke substantie. Dus. Ja. Vandaag was een mooie dag.

 • Laat een reactie achter