sorry

26/02/2016 - 12 reacties

a9b21af0d2be2de51e260d6fd319f185

Laatst vertelde een vriendin van mij dat haar zoontje eens een volle luier had. Haar vriend ging het zoontje verschonen en terwijl hij dat deed zei hij “oh, hij heeft best wel een volle luier”.
Sorry, zei mijn vriendin toen.

Heb jij dat ook weleens, vroeg ze. Dat je daarvoor dan sorry zegt? Ja, ja, JA, JA! Dat zou ik dus ook zo doen.  Ik liep eens door de stad met een vriendin toen er iemand tegen mij opliep. “Oh sorry!” riep ik toen. “Waarom zeg jij eigenlijk sorry”, vroeg mijn vriendin me. Ja, dat wist ik eigenlijk ook niet echt.

Ik zeg overal sorry voor. Als het kassameisje chagerijnig is bijvoorbeeld en niet een tasje wil pakken, maar ik wel om een tasje vraag. Sorry, zeg ik dan. Of als ik een beetje te lang heb in bed heb gelegen. Sorry, zeg ik dan tegen LOML, dat ik zo lang in bed bleef liggen. Sorry, sorry, echt. Maar waarom zeg ik dat eigenlijk he? Omdat ik me schuldig voel natuurlijk. Overal en altijd.

Dat moet eens ophouden, dacht ik zo. Dus nu heb ik in mijn agenda gezet “niet meer sorry zeggen”. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want soms moet je wel sorry zeggen, dat is wel zo netjes. Als je bijvoorbeeld weer je eigen kind omver loopt (ze staan ook opeens naast mij, en dan opeens achter mij, het zijn net kleine ninja’s!). Of als je iets gemeens hebt gedaan. Sorry zeggen is gewoon ook ergens goed voor. Maar soms gaat het dus te ver, bij mij dus. En het is ook wel iets typisch vrouwelijks, dat eeuwige sorry zeggen. Mannen zeggen nooit zoveel sorry. En dat wil ik nu dus ook. Niet zoveel sorry zeggen. Maar ik weet niet zo goed hoe. Gelukkig zijn jullie er, mijn lieve lezers, dus vertel mij: hoe zeg je minder sorry? Of eigenlijk: hoe krijg ik zelf het gevoel dat ik niet overal sorry voor moet zeggen?
En nu opeens heb ik ook een eye opener.

2fd8de8a7fb26c30dc81d3d0957f7a63

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageer Dionne 26/02/2016

  Ok, ik zeg ook best wel vaak sorry. Wij vrouwen doen dat om ons in te dekken, omdat we meer ‘pleasers’ zijn dan mannen (echt waar. Colleges over gehad en alles).
  Maar, hier mijn pro-tip: je moet het gewoon niet menen. Die sorry. Zo van: ‘Haahaaaa ik zeg nu wel sorry maar eigenlijk denk ik zak erin biatch’. Zo. Of je zegt ‘nou SORRY hoor..’ met een eyeroll.
  En als ik bijv. in de Kruidvat loop met een kinderwagen (……..) en er loopt weer een bejaarde of een kudde tienermeisjes in de weg als ik erlangs wil, dan zeg ik geen sorry maar roep ik keihard PARDON MAG IK ER EVEN LANGS. Dat klinkt al minder alsof je je excuseert voor je bestaan. Pardon ipv sorry. En t klinkt ook wel gedistingeerd. Of zo.

 • Reageer iooon 26/02/2016

  Ik zeg ook veel sorry. Behalve eens in de maand. Dan ben ik boos op iedereen en zeg ik nergens sorry voor. Of het wordt een “Sorry hoor” *insert bitchy toon*

 • Reageer Emma 26/02/2016

  Heel herkenbaar. Ik moet het ook maar eens ergens opschrijven als reminder voor mezelf.
  Altijd dat eeuwige sorry zeggen en ik voel me inderdaad ook altijd schuldig, heel vermoeiend.

  Gister nog: de postbode heeft een fout gemaakt, ik zou thuisblijven voor het pakket maar dat pakket kwam dus niet. Helemaal sorry zeggen tegen mijn vriend, was zo bang dat hij boos zou zijn en ik voelde me zo rot. Dag later denk ik dan wel (alsnog) van ‘hallo! dit was niet mijn schuld’. Beetje laat alleen.

 • Reageer Nicole 26/02/2016

  Heel herkenbaar: zie ook de laatste (of 1-na-laatste) aflevering van bitterzoet op Linda tv…

 • Reageer Kleine Atlas 26/02/2016

  Ja! Ik heb een tip! Mijn zusje zei me dat je moet zeggen ‘I feel your pain’ (helaas onvertaalbaar). Dat is ZO beeldend en daardoor ernstig dat je het vanzelf pas gaat gebruiken als er écht reden toe is. Ik doe het sinds een tijdje, in mezelf zeggen ‘I feel your pain’… neen, eigenlijk toch niet. Het helpt écht vind ik.

 • Reageer Madelon 27/02/2016

  Ik zit bij de kapper en lees bij toeval net een artikel in de vriendin over het stoppen met sorry zeggen. (Vriendin nr 8). Misschien wel leuk om te lezen?

 • Reageer simone 27/02/2016

  heb er gelukkig geen last van. blijkbaar ben ik geen pleaser want sorry zeg ik alleen als t echt mijn fout is. hoezo zou ik sorry zeggen voor iets waar ik niets aan kan doen? zo lang als ik me kan heugen heb ik dat. dus ja. misschien is t iets in mijn karakter? dus alleen sorry zeggen als jijzelf de veroorzaker v iets vervelends bent 🙂

 • Reageer Mevrouw H. 27/02/2016

  Oh! Ik sorry er ook heel wat op los. Veelal ook als het heel niet nodig is. Waarom doen wij vrouwen dat. Voel mij ook heel vaak schuldig over dingen die meestal niet eens mijn schuld zijn. Ernstig! Tijd om af te leren. dank dus voor deze blog.

 • Reageer Lisanne 27/02/2016

  Ik moest gelijk aan jou denken!
  http://365dagensuccesvol.nl/zelfvertrouwen/sorrynotsorry/

 • Reageer nettelie 29/02/2016

  Ik heb maar 1 tip: blijven oefenen oefenen oefenen met minder sorry zeggen. En de ‘I feel your pain’-tip van hierboven toepassen. Een paar jaar terug was ik het ook zat, dat ik altijd overal ‘sorry’ voor zei. Toen heb ik met mezelf afgesproken alleen nog maar ‘sorry’ te zeggen als iets me echt héél erg spijt. Héél erg. Dus niet als ik per ongeluk tegen iemand opbots op straat. Tegenwoordig zeg ik dan eerder gewoon ‘oeps!’ En als ik ben vergeten een stukje vlees uit de diepvries te halen voor mijn vriendje, zeg ik: ‘Aiiiii, wat vervelend. Ik zal er de volgende keer beter op letten!’ Zoiets. Maak er maar iets creatiefs van en blijf ermee oefenen, maar bijt op je tong als je de ‘s’ voelt opborrelen. Het zal je echt steeds beter afgaan! Het voordeel hiervan is dat ‘sorry’ na verloop van tijd weer meer waarde krijgt, en je dus niet naar constructies à la ‘sorry, maar echt OPRECHT sorry, OPRECHT sorry hoor, ik meen het!!!’ hoeft te grijpen (wat ik dus op een gegeven moment wel moest, omdat ‘sorry’ op zichzelf niks meer betekende). Succes! Je kunt het!

 • Reageer Aïsha 01/03/2016

  Ik zeg ook heel vaak sorry!! En toen Aiden laatst ook sorry zei om iets waar hij geen sorry voor hoefde te zeggen, vroeg ik me heel erg af of dat dan door mij kwam, met al mijn gesorry…

 • Reageer ikram 01/03/2016

  Een ding heb ik ook afgeleerd en dat is sorry zeggen en als je iets moet vragen in een zin als “sorry mag ik je even een vraag stellen?”. Je moet je niet excuseren om je vraag te stellen, gewoon beleefd de vraag stellen is al meer als genoeg 😀

 • Laat een reactie achter