Des Interviewt: Thamar

26/04/2016 - 7 reacties

Alleenstaand. Getrouwd met iemand van een andere cultuur. Een secretaresse. Kindje met hemofilie. Een thuismoeder. Schrijfster. Een mama met een dochter van 19 en een zoontje van 2 jaar. Jong moeder geworden.  Man,wat ken ik eigenlijk veel stoere moeders in mijn “bloggers-netwerk”. Moeders in alle soorten en maten, waarvan ik bij ieder denk: hoe doe je dat?? Nou Des, dan vraag je dat toch gewoon. En dat deed ik dus. Daarom de komende weken elke dinsdag een interview met zo’n stoere sexy slimme moeder uit mijn bloggers-netwerk. Zodat jullie voortaan, net als ik, ook weten hoe ze dat nou allemaal doen.

En we beginnen met Thamar. Thamar met 1000 sproetjes op haar kop. Thamar doet me soms aan Anouk denken. Een stoere chick. Met een vaak overduidelijke mening ergens over. Niet bang om die duidelijk te maken. Maar ook: een heel groot hart. En moeder. Van 2 kinderen, en niet met de minste leeftijd namelijk een dochter van 8 en een zoon van 13 jaar oud. Terwijl ik nog volop in de luiers zit denk ik dat Thamar het vast ontzettend makkelijk heeft met wat oudere kinderen. Want die zijn toch zo lekker zelfstandig en het wordt toch alleen maar makkelijker? Toch?

PhotoGrid_1461437079062

Ha, die Thamar. Nu weet ik natuurlijk wel dat je een import Zeeuwse indo bent uit Rotterdam maar vertel mijn lezertjes eens iets over jezelf: wat doe je in het dagelijks leven, wat zijn je hobby’s (en noem nou eens niet “eten” voor 1 keer) en waar heb je echt een bloody hekel aan?
Ha die Des. Dat heb je goed onthouden, maar niet doorvertellen hoor. Ik houd echt zoveel van Rotterdam, dat ik soms (bewust) vergeet dat ik uit Zeeland kom. Prachtige provincie, dat wel, maar nooit langer dan 5 dagen. Maximaal. Ik word erg zenuwachtig van die rust daar. Gek, eigenlijk. Maar goed, iets over mezelf vertellen. Jezus, Des, ik werk als marketingmedewerker, mijn hobby is eten maken (en het daarna opeten, maar dat mocht ik niet zeggen), maar schrijven is denk ik ook een hobby. Ook al doe ik dat momenteel veel te weinig. Ik wil zeggen ‘omdat ik het druk heb’, maar eigenlijk maak ik er gewoon geen tijd voor vrij, omdat ik liever op mijn luie reet zit te lezen als ik thuis ben. O! Lezen is ook een hobby. En schoenen kopen, maar mijn budget stribbelt de laatste tijd een beetje tegen. Eigenlijk wilde ik ook zeggen dat ik hobby’s hebben stom vind, want ik moet dan altijd denken aan punniken of postzegels sparen of zo, maar ik dwaal af. Ik heb niet snel een bloedhekel aan iets, maar waar ik wel echt jeuk van krijg is racisme (‘O, je bent zeker lui, omdat je een Indo bent ‘ – true story), maar ik kan ook heel slecht tegen mensen die niet uitkijken op straat en dan tegen mijn kinderen of tegen mij opbotsen en dan doorlopen alsof je er niet staat. O en waar ik ook een hekel aan heb is als mensen van mijn bord eten. Get your own food. Ik heb eigenlijk aan nog veel meer dingen een hekel, maar ik durf het niet meer op te noemen, omdat ik dan echt zo’n boze vrouw lijk.

Uit mijn “bloggerskringetje” ben jij de enige mama die al wat grotere kinderen heeft. Je hebt er twee, hoe oud zijn ze ook nog weer? Was het toen een bewuste keuze om zo jong moeder te worden?
Jullie lopen ook allemaal achter joh. Of was ik gewoon vroeg. Goed, ze zijn momenteel 13 (zoon) en 9 (dochter). Het was een bewuste keuze om te zeggen dat ik nooit kinderen wilde, want ik was geen mama by nature. En een jaar later was ik zwanger van mijn eerste kind. Zo gaat dat bij mij. Als ik roep dat ik iets niet wil, dan krijg ik het lekker toch. Dus over kinderen willen, houd ik in het vervolg mijn mond, voordat ik opgescheept zit met een elftal. Maar nee, het was geen bewuste keus om jong moeder te worden.

PhotoGrid_1461437100652

Zwangerschaps/opvoedtrends komen en gaan. Ik kan me voorstellen dat de “trends” van toen anders waren dan nu. Merk jij verschil met met het opvoeden en zwangerschap van toen en nu?
Ik word niet goed van die trends. Ik ben echt te simpel daarvoor en ben elke avond weer blij dat ze mede dankzij mij nog steeds leven. Dat is de enige trend die ik belangrijk vind. Ik moet zeggen dat toen ik net moeder werd er nog niet zoveel poeha was over de borst –en/of flesvoeding, maar dat kan ook zijn omdat online toen nog niet zo’n geïntegreerd dingetje was als nu. O, vroeger was het geen punt als je je kind suiker gaf. Nu staat dat volgens mij gelijk aan de doodstraf. En men stelt hun zwangerschap steeds meer tentoon online, wat ik wel snap, want het is ook supermooi om te zijn en dat met de wereld te kunnen delen. En eigenlijk kan ik hier niet eens echt concreet antwoord op geven, omdat ik me totaal niet verdiep in de huidige opvoed/zwangerschaptrends. Ik word er namelijk alleen maar moe van. Stel je voor dat je met al die moetjes overspoeld wordt terwijl je zwanger bent, wordt je toch niet goed van? Ik denk oprecht dat het altijd wel zo is geweest, maar dat het nu meer aan de oppervlakte ligt vanwege sociale media. Dit geldt trouwens ook voor het opvoeden, je hebt altijd die-hard anti-suikermoeders gehad en vegan-ouders en vegetariërs, mensen die overal compleet schijt aan hebben en de gulden middenweg, maar sociale media zorgt ervoor gewoon voor dat het vaker in je woonkamer is. O, misschien was buikslapen wel een dingetje. Mijn zoon mocht van het consultatiebureau niet op zijn buik slapen. De enige houding waar hij in sliep. Moet je raden wat ik deed. Ja, juist.

 Je schreef al eens een stukje over de pubertijd van je zoontje. Lijkt me verschrikkelijk…brrrrr..ik ben blij dat die van mij nog zo klein en (enigszins) lief zijn. Wat vind jij op dit moment het moeilijkste aan het ouderschap?Momenteel vind ik het moeilijk om mij, dat pietepeuterige beetje wat ik heb, geduld te bewaren. Ont-zet-tend moeilijk. Soms zou ik hem het liefst een nachtje ondersteboven op het balkon willen hangen. Niet te doen. Daarnaast is het echt ontzettend moeilijk om gedrag en gevolg bij te brengen bij een puber. Pubers schijnen geen consequenties te zien van hun daden, dat deel schijnt in ontwikkeling te zijn. Ik denk dat het kapot is. O, en pubers stinken. Kinderzweet stinkt, nou wacht maar tot je puberzweet hebt. En het is niet dat hij niet meer lief is, want dat is hij nog steeds. Maar hij is ineens opstandig en doet wat hij wil. Dat zint me niet. Zoals ik al zei: karma bestaat en het komt in de vorm van een puber. In mijn geval staat mij dan nog wel wat te wachten. Sta me bij.

PhotoGrid_1461437124854

 Ik weet dat je nu een vriend hebt, maar je was een tijdje een hot sexy single mommy. Godver, wat lijkt me dat zwaar. Maar vertel eens: hoe zwaar eigenlijk?
Je weet eigenlijk best veel. Je bent best eng. Ik moet opletten met wat ik deel. Het ligt er denk ik net aan. Ik was toentertijd aan het studeren, werken en moedertje aan het spelen. Dus het was niet altijd even makkelijk. Ik kan me geen dag herinneren dat ik niet moe was. En ik kon chagrijnig zijn, niet te doen. Wacht even, dat kan ik nog steeds. Schrap dat maar, dat is gewoon mijn persoonlijkheid. Ik vind het moeilijk om te zeggen hoe zwaar het precies was. Ik had geen keus en deed gewoon wat ik moest doen. Ik liet alleen wel eens wat steekjes vallen en zag wat meer dingen door de vingers, omdat ik gewoon geen zin had. Omdat ik moe was. Maar eigenlijk doe ik dat nog steeds wel eens. Overal een vergrootglas opleggen heeft geen zin, dat is echt vermoeiend. Dus hoe zwaar? Zwaarder dan een de opvoeding delen met iemand, dat is één ding wat zeker is. Waar ik gewoon ontzettend van baalde toen ik single was, was dat ik altijd afhankelijk was van anderen. Dat is nu veel minder.

Wat vind jij het allermooiste aan het ouderschap?
De onvoorwaardelijke loyaliteit die je kinderen hebben. Het maakt niet uit hoeveel steken je laat vallen, hoe chagrijnig je bent of hoe streng je ook bent. Je bent hun moeder en je bent in hun ogen de beste moeder van de planeet. Ook al weet je dat je dat bij lange na niet bent, maar zij zien dat anders.

Geef mij eens de tip voor die (aanstaande) mommy’s. Wat moet ze zeker wel, en wat zeker niet doen?
Wat (aanstaande) moeders zeker niet moeten doen; teveel naar anderen luisteren hoe je wel of niet met je kinderen om moet gaan. Geloof het of niet, maar gek genoeg zit het ouderschap gewoon in je systeem. Iedereen doet maar wat en iedereen vindt zijn manier de beste manier. Kies lekker jouw manier. Geef je flesvoeding? Good for you. Geef je borstvoeding? Also good for you. Geef je je kinderen snoep? Geef mij ook een snoepje. Geef je je kinderen geen vlees? Doen! Maar laat je geen adviezen door je strot duwen waar je eigenlijk niet achterstaat. Kortom: luister naar jezelf, luister naar wat jij wilt en vertrouw op je instinct. Je kent je kind, je weet hoe het zit. Wat (aanstaande) moeders zeker wel moeten doen; leven. Naast dat je moeder bent, ben je ook een vrouw. Vergeet jezelf niet in het ouderschap.

Lees Thamar haar geweldige stukjes op haar blog of like haar FB-pagina.
De prachtige foto’s en meer vind je op haar Instagram.

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageer Suzan 26/04/2016

  Des, wat een goed idee, deze rubriek! Dit interview is een mooi begin, erg leuk 🙂 En ik vind Thamar een stoere, openhartige, eigenzinnige vrouw, verfrissend ook dat ze gewoon zegt dat niet alles altijd perfect verloopt (want zo gaat het toch bij iedereen in het leven/opvoeden van kinderen?)

 • Reageer Fatima 26/04/2016

  Thamar & Des op 1 site <3
  2 favo's bij elkaar
  Beste online-bloggersrelatie

  Heerlijk genoten van jullie vragen/antwoorden terwijl het weer hier winterswinters is.

 • Reageer Aïsha 26/04/2016

  HOERA VOOR THAMAR!! Super leuk interview, kunnen we die van mij overnieuw doen? Okdoei!

 • Reageer Nancy 26/04/2016

  Thamarrrrrrrrr….. m’n chick met d’r grote mond & klein hartje. Leuk stuk, Des!

 • Reageer yvonne 26/04/2016

  Leuke rubriek! En Thamar is geweldig. Ze doet mij ook denken aan Anouk.

  • Reageer Rosie 16/11/2016

   #7 – kettle1 – the minimum wage should be indexed to intn&fiolIa#8217;d agree if I wasn’t certain that this would lead to even more pressure to jury rig whatever inflation stats were being used.I would like to see a small area; city, county, maybe state, completely abolish the minimum wage to see the affects. I suspect the min wage artificially skews wages lower for many. You’d probably get a big drop at first and then a slow steady rise to attract labor. Just speculation.

 • Reageer kIM 26/04/2016

  Dit interview is zo leuk dat ik spontaan Thamar aan mn favo lijstje ga toevoegen, als je zulke toffe antwoorden kan geven verdien je ongezien een plekje!

 • Laat een reactie achter