Des moedert: het consultatiebureau

20/04/2016 - 19 reacties

97b9957c2e5c316c4298c296321582ed

Het consultatiebureau. Daar had ik nog niet eens een stukje over geschreven. Dat komt omdat ik daar ook niet veel over te zeggen had, in tegenstelling tot genoeg andere moeders. Want vraagt u maar eens na in uw omgeving hoe zij het noemen: het consultatiebureau of het consternatiebureau? (Je kan veel zeggen over moeders maar niet dat ze geen humor hebben).

Ik hoor en lees soms om me heen de vreselijkste verhalen. Het cb werkt natuurlijk volgens een protocolletje en het “goede lijntje volgen”, maar daardoor zouden ze veel te ouderwets zijn en niet naar het kind persoonlijk kijken.  Er wordt te weinig uitgelegd over borstvoeding, over dragen en de baby moet vooral snel doorslapen.

Zelf heb ik het nog niet echt zo meegemaakt. Ok, ze hebben echt niets uitgelegd over borstvoeding of over dragen, maar goed dat heb ik zelf allemaal uitgedokterd. Maar ze waren wel vaak echt geïnteresseerd in mij en de kinderen, ze zeiden ook vaak dat het wel goedkomt met Ed en Joep (ze waren echt huge als babies) en vonden het zelfs goed dat ik eerst even wou wachten met vaccinaties om me beter in te lezen.

Ed is inmiddels 3 en had laatst weer een afspraak bij het cb. Met een andere arts. En die was een beetje….tja. Toch weer alles volgens het protocolletje he:

 • eerste moest hij van blokjes een vrachtwagen maken. De arts deed het 1x voor, daarna moest Ed het doen. Ed maakte zijn eigen vrachtwagen. Ook een vrachtwagen, vond ik. Maar nee. De arts zei “oei, dit doet hij niet zo goed he”.
 • toen moest hij een oogtest doen. Van een afstandje plaatjes herkennen. Een eend, een huis, auto enz. Het ging allemaal goed. Toen wees ze een laars aan. Het was echt een laars, ik vond het ook. Dus Ed zei: laars. “Nee nee”, zei ze toen. “Dit is toch echt duidelijk een schoen he. Zeg maar schoen”. “Nee!”, zei Ed toen. “Een laars!”. You go boy.
 • vervolgens moest hij een recht lijntje tekenen. Het werd een beetje scheef. “Dit moet nog een keer, maar dan goed hoor”, zei ze toen. Ed was had er al geen zin meer in.
 • en ze zei nog dat hij wat onduidelijk praat. “Je moet hem meer verbeteren”, zei ze. “Anders moet hij naar de logopedist”.

(Misschien denken jullie dat ik overdrijf, maar het is echt niet zo. Ik wou het gaan vloggen, maar ze zei “liever niet”).

Misschien dat andere moeders zouden schrikken. Als de wiedeweerga zouden oefenen met hun kind. Ik niet. Dan maakt hij die vrachtwagen maar op zijn manier. Dan vindt hij maar dat het een laars is (HET WAS ECHT EEN FUCKING LAARS!). En dat hij onduidelijk praat, ach. Ik vind het geweldig dat Ed “tanilo” zegt in plaats van kaneel. Hoe mooi is dat! Tanilo! Die fantasie woordjes gaan snel genoeg weg, helaas.

Manja vroeg mij eens “ben je nu ook weer lekker kind als je speelt met Ed en Joep?”. Dat is inderdaad juist zo leuk, dat kind in je ontdekken. En lekker je eigen dingetjes bedenken. En Ed is kind en mag het zo lang mogelijk blijven van mij. Ik bedoel; ooit wordt hij minister-president van dit land en er komt vast een moment dat hij iets uit moet leggen over kaneel (heust) en geloof me: dan noemt hij het vast niet meer tanilo. Of wel. En dan wordt het nog een leukere minister-president dan Rutte.

Vorige post Volgende post

19 reacties

 • Reageer Madelaine 20/04/2016

  Ah het CB.. Inderdaad soms drama. Tanilo is een prachtig woord, stom dat ze dat daar niet kennen.

 • Reageer Suzan 20/04/2016

  Ik hoor ook altijd van die minder leuke verhalen over consultatiebureaus… De manier waarop die testen gedaan worden en de opmerkingen die ze erbij maken, klinken tamelijk verwarrend, je zou er als moeder best onzeker van worden. En tanilo is een prachtig woord 🙂 Juist mooi, die fantasie van kinderen.

 • Reageer Laura 20/04/2016

  Helemaal mee eens! Mijn dochter zag in het sleutelplaatje een kasteel en dat heb ik ook lekker zo gelaten (wij moesten thuis al een keer de plaatjes oefenen.) Mooi toch!

 • Reageer Anne 20/04/2016

  Volgend mij gaan wij naar hetzelfde cb. Ik ben zoooo benieuwd of het de arts was die ik denk dat het was.

  • Reageer Des 20/04/2016

   oh hahah, echt? Wat leuk dat je ook in Groningen woont! Het is ehh die vrouw die volgens mij ook niet uit Nederland komt

   • Reageer Anne 20/04/2016

    I knéw it! Zij is echt heel erg van de lijntjes en de regeltjes. Ik moest maar minder borstvoeding en meer volvette zuivel aan mijn zoontje geven want zijn gewicht zat niet op het gemiddelde voor zijn lengte. Dat hij blij en actief is en bijna nooit huilt en zelf altijd aangeeft wanneer hij genoeg heeft gehad dat maakte blijkbaar niet uit, dat gemiddelde wel. Ik knik altijd braaf en dan gaan we weer naar huis.

    • Reageer Des 21/04/2016

     omg MINDER borstvoeding?? en altijd dat gemiddelde he hahahahah. Ik ben trouwens stiekem benieuwd hoe je wist dat we bij hetzelfde cb zaten!

 • Reageer Eline 20/04/2016

  Weet je wat zo jammer is? Dat er alleen artsen en verpleegkundigen werken bij het cb en geen pedagogen. Die kijken op een heel andere manier naar kinderen. Op mijn werk zijn we nu aan het onderzoeken of we ook pedagogen in de cb’s kunnen krijgen.

  • Reageer Anne 23/10/2017

   Ik weet niet of je dit nog leest, maar… ik herkende ooit je huis in een vlog.. ik fiets daar namelijk bijna elke dag langs. En.. volgens mij zag ik je er ooit zelfs (bij het cb). Je schreef toen later dat j bij het cb was en een baby’tje mocht vasthouden. Ik dacht dat jij het niet was, want.. jouw kinderen waren toch ouder? Ik ben verder geen creepy stalker, I swear!

   O, en ja, dat plaatje is echt een laars, geen schoen! (Zag ik vandaag toen ik er was hahahah.)

 • Reageer Wietske 20/04/2016

  Lekker hun eigen gang laten gaan… kinderen ontwikkelen zichzelf op hun eigen manier en eigen tempo.

 • Reageer Fatima 20/04/2016

  Heerlijk de fantasie van kinderen.
  Stimuleren want ze hebben nog een hele leven om in het plaatje te gaan passen!

 • Reageer Maaike 20/04/2016

  Na 3x de ogentest zei ik tegen de verpleegkundige “als je nou eens onderaan begint hebben we misschien kans op een resultaat voor beide ogen” Jamie had daar zo geen zin in…

 • Reageer Malin 20/04/2016

  Hey Des, ik vind je zo leuk schrijven!

  Ik ben blij met het consultatiebureau als een soort ‘achtervang’, maar dit soort geëmmer over ‘dat moet toch echt nog een x’ … Daar krijg ik de kriebels van.

 • Reageer annelies 20/04/2016

  Of zoal mijn nichtje, gewoon geen streep tekenen. Maar thuis wel direct de potloden pakken en na 5 min. Kijk mama een krokodil.

 • Reageer Kleine Atlas 20/04/2016

  Haha! Mijn zoon was helemaal hetzelfde, iets met die vrachtwagen of een kasteel, of zo. ‘Neen’, zei hij (wat ik extra punten waard vond voor ‘communicatie’ en ‘eigen wil’). De arts keek boos naar mij, dus ik deed alsof ik niets merkte. Tien minuten later kwam ze er WEER op terug! Hij wilde nog altijd niets bouwen, gna gna.

 • Reageer Sterrie 20/04/2016

  Hahaha toevallig afgelopen week ook geweest met beide. Ingewikkelde plaatjes hoor! Sommige herkende ik ook niet… Gelukkig hebben wij wel een lieve arts. Maar echt hulp heb ik er ook niet van hoor. En als er echt iets is ga je toch naar je ha? 😉

  Ach, en je weet zelf vaak wel hoe je kind is en hoe het echt gaat toch? Ben benieuwd hoe dat zal gaan op de basisschool met al die regeltjes en toetsen…

 • Reageer miek 24/04/2016

  Onze zoon kende de theepot niet. Ik had het een paar keer benoemd, maar hij bleef het een Ipod noemen. De arts moest erg lachen en omdat hij dat bij elke theepot zei, was het toch goed.
  Bij de verpleegkundige kreeg ik de opmerking dat ik mijn zoon niet zoveel tv moest laten kijken en dat hij niet zoveel moest snoepen (mijn zoon was een flinke peuter). Hij speelde altijd buiten en snoep en koek heb ik niet in huis. Ik antwoordde dat hij alleen fruit tussendoor kreeg. ‘Ja mevrouw, fruit is ook een dikmaker’ Zo jammer om meteen te oordelen zonder te vragen. Vanaf toen kon ik haar niet meer serieus nemen.

 • Reageer Linda 24/04/2016

  Mijn moeder kreeg altijd te horen dat het slecht is om Limburgs dialect te spreken met je kinderen, want daardoor zouden mijn broer en ik een taalachterstand krijgen. Ik werk nu als (eind)redacteur, dus ik neem aan dat het toch goed is gekomen 😉 haha. Al die regeltjes.. lekker niets van aan trekken

 • Reageer Inge 25/04/2016

  Oh, die van het cb zijn echt overal wat pietlullig… bij een collega vonden ze dat haar dochtertje wel beter moest leren tegen een bal schoppen met de linkervoet, terwijl de rechtervoet perfect ging, iedereen heeft toch een voorkeurvoet, niet?
  En als het een laars is, dan is het een laars, you go boy!

 • Laat een reactie achter