Des Moedert: ieder voordeel heb ze nadeel

04/05/2016 - 3 reacties

8767b03504050b26065fc8165474f8ed

Das fijn, dacht ik laatst. Joep kan namelijk nu ook een soort van zelf zijn jas aan doen. Als je zijn jas op de grond doet en de mouwtjes goedlegt dan lukt het hem. Soort van dan he. Das zo handig, dacht ik toen. Dat ze nu dingen zelf willen doen.
Toch?

Nee.

Situatie: Joep kan zelf zijn jas aan doen.
Voordeel: hij kan het zelf.
Nadeel: hij wil het perse zelf doen. Zonder hulp. Je hoeft maar een mouwtje op te tillen en hij wordt al boos. En het gaat ontzettend langzaam.

Situatie: Ed kan zelf zijn schoenen aandoen. In ieder geval de schoentjes met klittenband.
Voordeel: hij kan het zelf.
Nadeel: hij wil het zelf doen. En hij denkt dat hij zijn schoenen met veters ook zelf aan kan doen, maar dat kan dus niet. Ook al zeg ik dat honderd keer van te voren. Ook al pak ik die schoenen van hem af, dan gaat hij dus huilen. Ook al zeg ik “laat mama je nou even helpen”. Nee. Hij wil het zelf doen. En dan die schoenen met die klittenband dus. Zo. Verschrikkelijk. Traag. Hoe moeilijk kan het zijn om klittenband te gebruiken, dat zou toch juist het leven makkelijker moeten maken??!! Nee dus. Het allerergst: hij checkt het ook nog eens keer. Dus dan NOG EEN KEER de bandjes op goed plakken. Zucht.

Situatie: Ed & Joep kunnen zelf de trap op en af.
Voordeel: ik hoef ze niet te tillen.
Nadeel: ze willen het zelf doen. Zonder hand. Zonder dat ik ze even bij hun schoudertjes vasthoud. En ze kunnen natuurlijk vallen, das ook een nadeel.

Situatie: Ed & Joep kunnen zelf eten.
Voordeel: ik hoef ze niet te voeren (haha, alsof het eendjes zijn) en kan “rustig” alleen eten.
Nadeel:  ooit een tafel (en vloer) gezien waar kinderen net yoghurt hebben gegeven?

Situatie: Ed & Joep kunnen lopen.
Voordeel: ik hoef ze niet te tillen. De kinderwagen hoeft niet altijd mee.
Nadeel: afgezien dat Ed bij alles wat hij ziet vraagt wat het is, valt het bij hem mee. Maar Joep is natuurlijk nog kleiner en maaktz zulke kleine stapjes. En hij is zoooo roekeloos. Nee, maar echt. Ed kent nog een beetje angst en bleef netjes op de stoep. Maar Joep loopt gewoon de stoep af, hij rent, hij wil hondjes aaien, hij wil naar de vogeltjes toe enz enz.

Situatie: Ed kan praten.
Voordeel: hij kan duidelijk maken wat hij wil.
Nadeel: hij kan dus duidelijk maken wat hij wil “ik wil chocoladekoekje!”, “ik wil ijs!”, “ik wil Netflix zien!”. Hij kan duidelijk maken wat hij niet wil “ik wil niet naar bed”, “ik wil niet naar huis”, “ik wil geen avondeten!”. En hij kletst heel veel. Echt heel veel. Van ’s ochtends vroeg tot naar bed. Het is nu de fase waar ik regelmatig zucht “zit er ook een uit-knop op?”

 

 

 

Vorige post Volgende post

3 reacties

  • Reageer Sterrie 05/05/2016

    Hehehe herkenbaar. Leuk he, kindjes? 😉

  • Reageer Simone 05/05/2016

    Hahah er staat me nog wat te wachten. Heerlijk hoor: kan ik zelluf!

  • Reageer Laura 06/05/2016

    Oh wat een heerlijk stukje weer, leuk!

  • Laat een reactie achter