Des Verwondert: de Libelle. En de Margriet.

26/05/2016 - 10 reacties
Dit was dus wel heel zielig he

Dit was dus wel heel zielig he

Ik zeg het maar gewoon zoals het is, namelijk dat ik de Libelle en de Margriet lees.  Ok, heust niet het hele blad van A tm Z, en ik koop ze ook niet (het moet niet gekker worden) maar ik lees ze wel. ’s avonds, in bed. Of in de middag als Ed en Joep liggen te slapen. Of als ik bij mijn schoonmoeder ben, want ik krijg ze namelijk van haar.

En mijn schoonmoeder krijgt het weer van “de oudjes” zoals zij ze noemt, waar ze schoonmaakt. En dan komt ze zo af en toe bij mij en geeft ze mij weer een flinke stapel. En als ik ze uit heb geef ik ze weer door naar mijn moeder. En mijn moeder geeft ze weer door naar collega’s.

Daarin staan wij niet alleen, als ik de brievenrubriek moet lezen van zowel de Libelle en de Margriet (de L&M). De brievenrubriek, hah, ja! Dat lees je inderdaad goed. Ok, misschien zijn het wel emailtjes die die “oudjes” sturen.

(Even tussendoor: ik was trouwens laatst bij de kapper, lang verhaal kort maar ik heb dus Ed zijn haar laten knippen en 4ever spijt van. Staat hem wel (het is mijn kind wat staat hem niet), maar oh man, die krulletjes, dat lange haar, dat was gewoon echt Ed. En hij lijkt nu ook zo groooooot. En ik wil dat hij forever klein blijft. denk ik). Enfin, laatst was ik bij de kapper en een oude vrouw zat in de krullen en ze hield toen opeens een telefoon uit haar tas. Een iphone, echt. En ze opende, ik maak geen grap, ik zag het, de Facebook-app. Nadat ze overigens haar whatsapp opende, waarschijnlijk om te zien of haar kleinkinderen nog hadden geappt).

Zonder gekheid, het zal vast niet meer een ouderwetse brievenrubriek zijn. Maar hoe leuk is dat nou, een rubriek met ingezonden brieven/mailtjes? En daar lees ik dus vaak genoeg dat de L&M worden doorgestuurd naar het buitenland, naar oma’s die geemigreerd zijn, of zussen, of tantes. Volgens mij gebeurd dat niet zo snel met andere magazines. Wel met de L&M dus. Want dat is toch een begrip, laten we eerlijk zijn.

Ik las de L&M al als klein kind bij mijn oma, maar goed, ik was dan ook een kind dat werkelijk alles las.  Ik las zelfs de Otto (kennen we die nog?), daar kreeg mijn oma zo af en toe een flinke catalogus van.  Mijn oma, een Indisch vrouwtje, kan dus gewoon Nederlans, maar mijn schoonmoeder zegt regelmatig  dat ze nederlands heeft geleerd door 2 dingen: 1. Goede tijden, slechte tijden en de L&M dus.

Waar andere magazines zo modern en kek en eruit zien, met allemaal dingen van nu, blijft de L&M gewoon lekker zichzelf. Ja, heust ze gaan met de tijd mee. maar lekker rustig aan, stapje voor stapje, en gewoon in Jip en Janneke taal. Voor de “oudjes”, natuurlijk.  Dit is dus ook altijd zo leuk van de L&M:

 • de brief van de maand: dat is dan vaak een brief van een vrouw die of heel veel heeft meegemaakt maar er toch hoppa nog staat / of een vrouw met een wijze les (nou ja, das hetzelfde) aan de lezers en dan krijg je volgens mij bij de Libelle een vergulde hanger! Welk tijdschrift geeft tegenwoordig nog zoiets weg?!
 • de kerstedities van de L&M: want die zijn zo lekker dik met elk jaar dezelfde tips “hoe versier je je tafel” en “hoe voorkom je stress tijdens het kerstdiner” en verhalen van BN-ers hoe zij dan hun kerst vieren.
 • altijd een rubriek met gezondheidsdingetjes. Logisch natuurlijk, met “die oudjes”, maar ik heb er zelf ook veel aan.
 • In de Margriet heb je de rubriek “relatie-therapie”. Daarin lees je van 2 partijen waar ze mee zitten, en dan komt de psycholoog Annette Heffels met de therapie. Super interessant en soms ook pijnlijk herkenbaar.
 • En natuurlijk Jan Jans en de kinderen van de Libelle.

Ik weet niet eens welke ik leuker vind; de Libelle of de Margriet. Want de Libelle heeft ook Yvette van Boven en zij is geweldig hylarisch leuk. Maarja, de Margriet heeft Aaf als columniste.

Ik denk toch stiekem de Margriet.

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageer Suzan 26/05/2016

  Die kerstedities zijn leuk ja! Mijn moeder koopt die vaak en daarna krijg ik ze en je komt er zo heerlijk van in de kerststemming 🙂

 • Reageer Wietske 26/05/2016

  Ik ben fan van Yvette van Boven, op zaterdag kijk ik haar kookprogramma en dan speciaal voor de kannetjes! Die maken wij dan weer na op ons pottenbakkersclubje! Hahaha…wist niet dat ze ook in Libelle stond, even naar de Primera zometeen!

 • Reageer Fatima 26/05/2016

  Kom er maar gewoon voor uit!
  Dan doe ik dat ook.. de libelle (magriet lees ik bijna nooit) lees ik dus ook soms viavia. Of in de wachtkamers of in de bieb als de linda weg is.
  De libelle is leuk en over 20jaar zie ik mij daar zo een abbonement op nemen.

 • Reageer Puck 26/05/2016

  Ik krijg ze ook van mijn schoonmoeder… Volgens mij hoort dat. Wel jammer voor die bladen dat ze dus zoveel “abonnee’s” hebben die niet te tellen zijn. Hebben ze geen idee hoeveel ze werkelijk gelezen worden!

 • Reageer Kleine Atlas 26/05/2016

  Hahahaha! Wat een geweldig inkijkje in de Nederlandse cultuur is dat zeg.
  In Vlaanderen is er ook een Libelle, maar dat is echt zo’n ouderwets tijdschrift. Het zal wel hetzelfde zijn. Hét begrip (correct me if I’m wrong, Belgische lurkers) is toch wel de Flair: dat tijdschrift waar ik tot mijn 18de (oké, langer) (oké, soms nog) amper in het openbaar een blik op durfde te werpen, omdat ze het elke cover weer klaarspelen (pun ehm not intended) de lezer te lokken met de beloftes op lange artikels over seks, en dan bedoel ik echt de technische kant van de zaak. Waarbij ze geen blad voor waar dan ook namen. IK KOCHT HET NOOIT ECHT NIET. Ik herinner me één extreem schaamtelijke uitgave waarin er een opzetstuk gegeven werd voor de elektrische tandenborstel, welk idee welhaast al te veel was voor mijn 16-jarige zelf (mijn rijpere zelf trekt eerder geamuseerd de wenkbrauwen op), en tot overmaat van ramp maakte de leerkracht klassieke talen er de ene opmerking na de andere over – IK WEET NOCHTANS VRIJ ZEKER DAT HOMEROS NIET AAN TANDENBORSTELS MET OPZETSTUKKEN DACHT OP WELK PUNT IN ZIJN SAGE DAN OOK. Gezellig was dat: zo samen met een klas 16-jarigen vertalen aan die stukken.

 • Reageer Kleine Atlas 26/05/2016

  ps jouw comment liet me toe te specifiëren wat voor gadget het precies was, maar nouja, dat is zo ook wel duidelijk neem ik aan 🙂

 • Reageer Lauradenkt 27/05/2016

  Heel herkenbaar. Ik las ze al op de basisschool denk ik en weet daardoor nu alles van de overgang…

  • Reageer Des 27/05/2016

   HAHAHAHHAHSH

 • Reageer Linda 29/05/2016

  Ik heb mijn moeder pas nog een abonnement op de Libelle cadeau gedaan. Helemaal blij was ze en reken maar dat die Libelles mijn kant op komen als zij ze uit heeft 😉

 • Reageer Kacy 16/11/2016

  I just love the phpo!grathyo! Beautiful pics! This was such a beautiful wedding! The girl’s dresses, her wedding dress, their suits, and the flowers were all beautiful! All the best to the new couple.

 • Laat een reactie achter