Des Verwondert: hoe je namen opslaat in je telefoon

09/06/2016 - 21 reacties

Nou ja, de titel is een beetje verkeerd want HOE je dat doet, dat weten we vast allemaal wel. Ik bedoel eigenlijk meer van: onder welke namen sla je mensen nou op? Want ik zag laatst namelijk iets verontrustend bij een vriendin van mij.

Zij heeft haar vriend, met wie ze ruim 15 jaar verkering heeft, echt waar, opgeslagen onder zijn voornaam EN achternaam. Haar vriend! Haar praktisch gezien eigenlijk wel man kun je beter noemen! Voornaam! EN! Achternaam! Ik schrok er een beetje van. Maar wat bleek: na een beetje navragen in mijn vriendenkring bleken er wel meer hun levenspartner (ja sorry beter kan ik het nu ook niet maken) op te slaan onder voornaam en achternaam. Meest gehoorde argument daarbij is “want dat doe ik bij iedereen”.

Huh?

Nou valt er natuurlijk ook heel veel te zeggen over mensen die anno 2016 nog steeds hun vriend/vriendin/man/vrouw hebben opgeslagen onder “schatje”, “liefje” of het allerergste “popje” (ze bestaan, ik heb een keer zelf gezien).  Maar voornaam en achternaam? En dat je dus eigenlijk ook iedereen daaronder opslaat?

Zelf ken ik dat niet echt. Ik sla namelijk mensen op zoals ik ze ken. Onder afkorting. Of onder “moment-opname”. Zo heb ik serieus een een paar staan onder “tafel marktplaats” en “draagdoek consult meisje”.Mijn nichtje Dina (niet deze Dina, ik heb nog een nichtje die Dina heet) heb ik al jaren lang onder “Dinamo” staan, omdat mijn woordenboek dat ervan maakte. Nooit de moeite genomen om het te veranderen. Net zoals mijn bf onder Rakni staan, een spelfoutje. En het consultatiebureau onder CB staat. En LOML onder LOML staat, ja eigenlijk best cheezy.

Maar goed, er valt dus genoeg te zeggen over dit verschil bij mensen. De mensen die de namen opslaan met voornaam (volledige voornaam trouwen, had ik dat al gezegd? Zelf schrik ik er nog steeds van als ik mijn volledige naam zie bij mensen) en achternaam. En de mensen die zich onder dezelfde categorie als ik bevinden: de gemakzuchtige mensen, zo kun je ze wel gerust noemen. Die gewoon ff snel typen hoe die persoon heten/waar ze van kennen/ op welk moment /afkortingen.
Eigenlijk ken ik niemand verder die onder die laatste groep valt. Alleen ik. Dat zegt denk ik ook wel weer genoeg. Wat weet ik nog niet precies.

Vorige post Volgende post

21 reacties

 • Reageer Kim 09/06/2016

  Haha hier manlief ook voor en achternaam. Maar wel met hartjes ❤️❤️
  De rest van de mensen ook voor en achternaam en gewoon papa en mama

  Mensen van marktplaats enz sla ik op onder de naam wat ik van de koop. Zodat ik een whatsapp kan sturen.
  Ouders van klasgenootjes van Jason onder voornaam en tussen haakjes de naam van het kind.
  Maar goed ik houd er van als het netjes is 🙈

 • Reageer Kim 09/06/2016

  Haha hier manlief ook voor en achternaam. Maar wel met hartjes ❤️❤️
  De rest van de mensen ook voor en achternaam en gewoon papa en mama

  Mensen van marktplaats enz sla ik op onder de naam wat ik van de koop. Zodat ik een whatsapp kan sturen.
  Ouders van klasgenootjes van Jason onder voornaam en tussen haakjes de naam van het kind.
  Maar goed ik houd er van als het netjes is 🙈

 • Reageer Fatima 09/06/2016

  ik ben er zo’n één. Ben wel een freak in mijn naamcodes.

  Zo heb ik halve families in mijn telefoonboek en die noem ik dus allemaal ‘jansen a’en ‘jansen b’. Mensen van de moskeeappgroep, boekenclub, sport en andere dingen ook onder ‘boekenclub sophie en MA(meidenavond) karima’.
  broertjes ook allemaal voorletter van onze achternaam en dan hun naam.

 • Reageer Lotte 09/06/2016

  Ik ben net zoals jij!! Vroeger, toen ik in de discotheek met jongens zoende, had ik zelfs staan ‘gezoend in discotheek a’ of ‘jongen uit chersonissos..’
  Haha
  Maar ik probeer volwassener te worden en mensen met voor en achternaam op te slaan. Lukt niet heel goed

  Wat ik het meeste doe is: voornaam en dan waar ik ze van ken als achternaam!

  ‘Pietje Tennis’
  ‘Klaasje werk’
  ‘Jantje studentenvereniging’

  Etc!

  Maar je staat dus zeker niet alleen 😉

 • Reageer Robin 09/06/2016

  Hahaha des bij mij sta je gewoon als Deswinta Blelis hoor. Ik word bijna zenuwachtig als ik iemand z’n achternaam niet ken en wel meerdere keren telefonisch contact met diegene heb. Het moet ook goed gespeld zijn en met juist hoofdlettergebruik. Neurootje hiero.

 • Reageer Wendy 09/06/2016

  hahaha ik heb ook voor iedereen volledig voornaam en achternaam staan. Zelfs bij mijn ouders. Alleen maak ik ook gebruik van het vakje bijnaam. Bij mijn man staat daar poepie, bij mijn vader papa enzovoorts. Bij berichten staat in m’n iphone dan de bijnaam ipv de volledige naam, die keus heb je. En ik kan tegen siri zeggen dat die poepie moet bellen en dan belt hij m’n man, dus dat is top 🙂 Maar mijn adresboek vul ik zo netjes en zo volledig mogelijk in, inclusief verjaardagen, adresgegevens, mailadressen en op een enthousiaste middag zelfs relaties tot andere personen in het adresboek. hahaha ik heb een lichtelijke afwijking hoor 😉

 • Reageer Dina 09/06/2016

  Jij bent bij mij Des. Met een bijtje-emoji er achter, want queen bee en zo. En Marvin heet in mijn telefoon Marvin met hartjes-emoji’s er bij. Papa heet Daddy Cool en ga zo maar door. Iedereen heeft een weldoordachte naam in mijn telefoon.

 • Reageer Emma 09/06/2016

  Hahaha wat een mooie verwondering. Ik zit er tussenin denk ik. Iedereen met voor- en achternaam, maar mijn vriend staat erin als “Voornaam <3 " En alleen Papa en Mama zijn de verdere uitzonderingen.
  Mijn vriend is net zoals jij haha, hij heeft namen als "die met die hoge stem" en "karin die zo goed kan tekenen". Mijn beste vriendin staat in zijn telefoon als "Michelle niet-huisgenoot": jaren geleden hospiteerde ze bij zijn studentenhuis en dat ging lastminute niet meer door (Michelle misschien huisgenoot was het eerst). Het aanpassen naar niet-huisgenoot was blijkbaar de makkelijkste optie? Haha daar verwonder ik me dan weer over 😛

 • Reageer Wen. 09/06/2016

  Hahahaha sorry meid! Volledige voor- en achternaam heb je bij mij. Maaarrrrrrr dat compenseer ik dan weer met het feit dat ik je altijd Des noem 😉

 • Reageer Manja 09/06/2016

  Ik heb mn vriend ook met voor en achternaam. Maar als ik mensen opsla van wie ik niet meer precies weet wie ze zullen zijn zet ik erachter waar ik ze van ken. Dus maar goed dat het met voor en achternaam is, anders zou het beetje raar zijn hahaha. Bas (vriendje)….

 • Reageer Kleine Atlas 09/06/2016

  Hahaha, iedereen wil reageren op deze Levensbelangrijke Kwestie. ik: Altijd voornaam, en mensen die ik niet meer ken, zoals ‘tafel marktplaats’ gaan er weer uit. Tijdens zo’n acties kuis ik ook dingen op als ‘Joris juist nummer nu’. Ik vind achternamen niet alleen een beetje beledigend, maar ook onpersoonlijk en anderzijds te persoonlijk: met een voor- en achternaam ben je wel heel erg google-baar in deze tijden, en er zijn mensen van wie ik de achternaam niet eens ken. Maar goed.

 • Reageer Latina92 10/06/2016

  hahaha <3 de post en het GIFje.

  Ik…. heb niemand met voor en achternaam in mn telefoon. echt helemaal niemand. Ik heb alleen maar voornamen, bijnamen, koosnaampjes, en inderdaad heel vaak met waar ik ze van ken; "kevin studie", "maria werk", etc. Nieuwe scharrels/leuke jongens die ik bij het uitgaan heb leren kennen ook altijd met de club/kroeg erachter 😀

  • Reageer Des 10/06/2016

   hahahahah, love it! geniale oplossing!

 • Reageer Maai 10/06/2016

  Hahahaha, ja eigenlijk wel idioot he. Want je man is niet alle anderen natuurlijk. Ik heb hem staan onder ICE1 voornaam 😉 (in case of emergency). Verder heb ik echt een heleboel onder de p papa (kind) en M mama (kind) in de telefoon staan 😉

 • Reageer Dionne 10/06/2016

  Marijn staat er ook met voor- en achternaam in maar DAT DOET MIJN TELEFOON DUS ZELF. Bij iedere nieuwe telefoon die ik heb, veranderde zijn naam weer naar voor- en achternaam (in plaats van alleen voornaam. Zonder hartjes en dingen, maar toch). Dus nu laat ik het maar zo. Overigens sta ik ook in zijn telefoon met voor- en achternaam.

  • Reageer Dionne 10/06/2016

   Ik heb net trouwens even gecheckt, maar alleen Marijn staat er zo in. Mijn moeder, zussen, vriendinnen, opa, oma, etc. staan er wel gewoon alleen met voornaam in of met ‘opa’. Ik denk dat mijn telefoon jaloers is.

   Edit: OMG HIJ STAAT ER NU WEL MET ALLEEN VOORNAAM IN IK SNAP ER NIKS VAN. Jeempig, het maakt wat los, deze blog.

   • Reageer Des 10/06/2016

    hahaha, ik merk het! Gelukkig kan je telefoon nu het wel! (toeval? i don’t think so)

 • Reageer Maris 10/06/2016

  Hahahaha oeps. Mijn man stata ook met voor en achternaam in mijn telefoon. Maar het is geconnect met google contacts. En ik weet eigenlijk niet. Vind het niet raar ofzo haha

 • Reageer annelies 10/06/2016

  Anarchie!!!!

 • Reageer Lisa 11/06/2016

  Hahaha mijn vriend staat ook met zijn voor- en achternaam in mijn telefoon, maar dat vind ik gewoon leuk. Ik smelt altijd helemaal als ik zijn volledige naam zie (misschien heeft het iets te maken met dat zijn voornaam maar drie letters heeft, hoe meer letters hoe meer om van te houden?!?)

 • Reageer Marieke 15/06/2016

  Haha, grappig om over na te denken… Ik sla iedereen met voor- en achternaam op, vind ik mooi staan en overzichtelijk. Ik ben best geordend in dat soort dingen. Maar bij Johan vind ik dat gek en dus staat hij al sinds ik hem ken (en superrrr leuk begon te vinden) gewoon als ‘Johan’ in m’n telefoon. Bij hem sta ik overigens onder zijn koosnaam voor mij, schattig hè? <3

 • Laat een reactie achter