Des schrijft een stukje tussendoor: de hamam

09/09/2016 - 4 reacties

9480e3e497a19b6e123e40f83287a0d7

Marokkanen hebben een bepaald schaamtegevoel. Ik kan het niet zo goed uitleggen, hoewel ik inmiddels alweer 10 jaar samen ben met zo’n Marokkaan. Nou ben ik zelf als Indonesische ook wel wat gewend, malu (wat ook zoiets betekent als “verlegen” of “schaamte”) is zowat het eerste woord wat je leert als klein kind. Gedraag je, gedraag je netjes, gedraag je zoals je ouders dat willen, zoals de familie dat verwacht, gedraag je zoals de rest van de maatschappij want anders is dat malu. Marokkanen hebben ook zoiets, maar dat gaat nog veel verder, ik wil zelf zeggen: dieper. Soms hoor ik verhalen over wat de 1 niet mag weten maar je zegt het niet tegen de ander, en je zegt het niet met die woorden, maar wel met een soort hint maar niet te direct, enfin: bent u inmiddels de draad kwijt geraakt? Ik ook.

Je zou dus denken dat Marokkanen die schaamte overal hebben, bijvoorbeeld over hun lichaam, maar niets is minder waar. Ik was namelijk op vakantie in Marokko en natuurlijk ging ik naar de hamam.

De hamam is een badplaats, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Hier komen groepen vrouwen bijeen, tantes, nichten, vriendinnen, buurvrouwen, of moeder met kinderen. Om even quality time met elkaar te hebben. De laatste roddels door te nemen in een warme gezamenlijke badkamer, zo kun je het een beetje zien. Je neemt een emmertje mee (daar doe je het water in), je neemt een bakje mee (daar kun je jezelf mee douchen), je neemt wat zeep mee (heerlijk ruikende zeep, ik kom standaard terug met 20 zakjes) en een scrub handschoen.

Elke keer al ik in de hamam kom kijk ik mijn ogen uit. Stiekem. Want alle vrouwen zijn naakt. Logisch natuurlijk, want je bent op een badplaats, maar het is allemaal zo vanzelfsprekend. De vrouwen lopen zelfs, ja ik kan dat wel zo zeggen, met trots. Billen, heupen, en grote borsten. Sommige vrouwen zie ik zichzelf scheren, ja downunder, terwijl ze druk door praten met hun vriendin.

Nou ben ik zelf Aziatisch, en wij Aziaten zijn juist weer heel verlegen met het naakte lichaam. Ik studeerde eens op een blauwe maandag trade management gericht op Azië en tijdens het sporten zag ik mijn klasgenoten tijdens het omkleden zich omkeren naar de muur. Heel voorzichtig en heel snel hun t-shirt uit te doen, want oh stel je eens voor dat er een stukje bh was te zien was. Zelf ben ik helemaal niet zo. Ik hou van naaktlopen, nee echt. Ik kleed me net zo makkelijk om als bij mijn beste vriendin of die ene vage kennis. Maakt mij helemaal niets uit. En toch, daar in die Marokkaanse hamam vond ik het stiekem een beetje spannend.

Mijn schoonmoeder vroeg of ik ook gescrubd wou worden door 1 van de vrouwen die er werkte, en dat wou ik wel. Ik moest op een gladde plaat liggen, waar een matje op lag zodat ik niet uitgleed. Of ik op mijn buik wou liggen, gebaarde ze. Voor mij stond een vrouw met haar zwarte haren in een knotje en een zwarte onderbroek aan.  Lichte strepen op haar buik, een moeder. Volle borsten, net zulke volle billen. Ik ging liggen.

En toen ging ze tekeer. Met de scrubhandschoen wreef ze hard over mijn rug. Ze schoof mijn onderbroek naar beneden en nam mijn billen ook mee, keihard. Toen mijn armen. Of ik 1 arm even omhoog wou doen? Dat deed ik, en ze hield mijn arm vast om kracht te zetten. Terwijl ze heen en weer scrubte kwamen haar borsten elke keer tegen mijn borsten aan. Geen probleem, dacht ik, dit is normaal, geheel vanzelfsprekend. Toen over mijn benen die ze een beetje uit elkaar deed. De binnenkant van mijn dijbenen, mijn kuiten, mijn voeten. Of ik me om wou draaien en op mijn rug wou liggen? Ze hielp mij zodat ik niet van het bankje afgleed. En weer ging ze verder met schrubben. Mijn armen, mijn buik, de ruimte tussen mijn borsten: heel voorzichtig deed ze daar. Mijn nek, weer mijn benen. Ik keek even naar de zijkant, en zag dode huidcellen liggen. Heel veel.

Na afloop was ik helemaal schoongeboend met een glanzend zacht velletje. Ze deed nog een kom water over mij heen om alle huidcellen af te spoelen en veegde wat af van mijn borsten. Een beetje overrompeld stond ik op. Safi, zei ze, het is klaar nu. Schaamte is goed, maar voor je lichaam in de hamam is dat nergens voor nodig denkt de Marokkaanse vrouw. En gelijk heeft ze.

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer Fatima 10/09/2016

  Fijn geschreven.
  maar toch.. ben echt al eeuwen niet naar de hamam geweest, juist om die vrouwen en de naaktheid.

 • Reageer olga | teamconfetti 12/09/2016

  Mooooooi Des. En je bent nu vast superzacht, hihi.

 • Reageer Sjoukje - meergeldminderstress 13/09/2016

  Oh heerlijk! Ik vind het idee van zo’n hammam ook heel leuk, maar ik ben ook niet zo’n held zonder kleren tussen andere mensen zonder kleren.

 • Reageer kIM 20/09/2016

  Zooo lekker!

 • Laat een reactie achter