aan alle lieve hondenbezitters

17/11/2016 - 12 reacties

57e05674a92e5cc056a6da324475a5e3

Mijn buurvrouw van vroeger had een hond. Toen ik klein was speelde ik eens buiten, en zo af en toe kwam die hond naar buiten. Een herder volgens mij, vraag me verder niet wat voor herder cause you all know i’m a cat person (je mag me wel vragen in welke kleuren de britse korthaar voorkomt, kan ik je alles over vertellen).

Elke keer als die hond naar buiten kwam werd ik bang. Want het was nogal een wild beestje. Ik denk dat hondenbazen zouden zeggen “speels”. Ik rende dan snel weg, maar de hond kwam me achterna. Altijd. Mijn buurvrouw zei dan altijd “je moet niet rennen, dan komt hij je juist achterna!”.

Maar goed, ik was een kind. Een jaartje of 5 misschien 6 jaar oud. Ik begreep niet dat als ik stilstond, dat de hond dan “niets” deed. Niets is trouwens ook niet waar, want de hond sprong dan nog een paar keer tegen mij op.

Vanochtend bracht ik de kinderen naar de peuterspeelzaal. We fietsten en onderweg stond er een hond op de weg. Een grote hond. Er was geen baasje te bekennen. Terwijl ik richting de hond fietste (want daar moest ik heen) kwam de hond mijn richting oprennen. Snel. En blaffen. Keihard. Ik fietste ondertussen met Joep voor en Ed achter. En terwijl ik de hond probeerde ontwijken, die nog steeds keihard aan het blaffen was, werd Joep onrustig (want hij zag die hond op hem afrennen) en hoorde ik Ed achter mij ook gillen.

Rustig blijven jongens, zei ik met ietwat trillende stem want ik vond de hond toch ook wel heel groot en wat nou als hij tegen de fiets opsprong? Hoe kon ik dan in hemelsnaam mijn evenwicht nog bewaren? Ik dacht even snel aan de 3 jarige peuter die een paar maanden terug door een rottweiler was gebeten.

De hond sprong ook tegen de fiets op, bij de achterkant tegen Ed zijn benen die met al zijn gewicht naar de andere kant van de fiets ging. Ik wist gelukkig nog net balans te houden en fietste snel verder.

Toen ik nog geen kinderen had viel mij tijdens mijn hardlooprondjes het weleens op. Een moeder met een kindje zijn aan het wandelen, een “hondenbaasje” (?) is zijn hond met de riem los aan het uitlaten. Het kindje wordt een beetje bang, rent naar zijn mama en vervolgens hoor ik 9 van de 10x de eigenaar zeggen “rustig maar, hij doet niets hoor!”.

Het is lief bedoeld, echt. En de eigenaars zullen ook vast zeker weten dat de hond niets doet. Maar voor een klein kind is zo’n grote hond dus heel eng. En het doet niets af dat een onbekend persoon vaak roept “hij doet niets hoor”. Echt, ik kan het weten.

Of daarom alle lieve (ik geloof echt dat jullie verder heel lief zijn) hondenbezitters hier misschien aan willen denken? Hoe lief je hond ook, houd hem toch nog even aan de lijn. Of roep hem even bij je. Vinden kindjes net wat veiliger. En de moeders ook.

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reageer Maaike 17/11/2016

  Dat interesseert ze geen *piep* jammer genoeg… heb vaak genoeg honden achter me aan gehad en dan krijg je van sommige “dan moet je maar niet in een hondenlosloopgebied hardlopen ” zucht…

 • Reageer Dionne 17/11/2016

  Hier dus wel een echte hondenliefhebber, maar kinderen en honden zijn gewoon eng samen. Ik heb wel eens gehad dat een hondeneigenaar wou dat N. z’n hond aaide, en dat vind ik echt niet oké. Als ze het zelf wil en vraagt, vooruit, mar ga geen dier en kind aan elkaar opdringen.

 • Reageer Sjoukje - meergeldminderstress 17/11/2016

  Ik ben een paar jaar geleden gebeten door een grote hond, tijdens het hardlopen. Sindsdien ben ik heel bang voor grote loslopende honden. En ze doen inderdaad nooit wat… Behalve die ene dus. Ik vind dit een hele goede oproep, hopelijk krijg je wat mensen mee…

 • Reageer Ineke 17/11/2016

  Dat vind ik helemaal NOT done, jouw hond laten los lopen op straat. Hier komen we vaak een hond tegen in het bos die los loopt, maar zodra zijn baasje de andere mensen ziet roept hij zijn hond bij hem en doet hij de leiband aan. Dat vind ik nou mooi! Oh kan jij dan zeggen welke kleur de bekende kat Smoothie is? 😀

 • Reageer Angelina 17/11/2016

  Ohh ik kan hier zó slecht tegen. Mijn stiefvader heeft ook een hondje, ik heb ‘m nooit los omdat hij niet altijd even goed reageert op andere honden (of vreemde mensen ;’)). Maar ik kom zo vaak andere honden tegen die wel los zijn en de baasjes maar roepen en roepen. Luisteren doen ze nooit en inderdaad de baasjes zeggen dan altijd “hij doet niets hoor”, dan roep ik altijd “maar die van mij wel” haha. Hij is ook tot twee keer toe gebeten door een andere rothondje die wél los was en op hem af kwam rennen.
  En niet alleen hij maar ik schrik er ook van als een andere hond met een noodgang op mij afkomt rennen. Pff maakt mij zo kwaad, dat mensen dat zelf dan ook niet snappen aargh.

  Je snapt frustraties zijn hoog haha en tegen kinderen zeg ik altijd NIET zomaar aaien, je weet nooit hoe een hond reageert. Een poosje terug stond er nog een heel stuk in de krant dat mensen hun hond vast moeten doen en dat het helemaal niet mag op een openbare plek je hond los hebben maja er zijn altijd mensen die denken dat ze het beter weten en niet aan andere mensen denken…

 • Reageer Lindsey 17/11/2016

  Preach sister! Als iemand met een semi hondenfobie zijnde, kan ik me zo boos maken om mensen die hun hond overal en nergens los laten lopen. Ik fiets ontzettend veel en maak wekelijks mee dat ik weer een hond moet ontwijken. Er iets van zeggen heeft meestal geen zin, want de meeste hondenbezitters die dat doen denken over het algemeen niet zo aan de medemens. “Had ik daar maar niet moeten fietsen” (terwijl het dus gewoon een fietspad is, maar goed…) Een goede vriendin van mij heeft laatst meegemaakt dat een hond naar haar anderhalf jaar oude dochtertje hapte. “Dat doet-ie anders nooit”, aldus zijn baasje, maar ondertussen is het dus wel bijna fout gegaan. Honden kunnen ontzettend leuk zijn, maar blijf altijd op je hoede. Net als met katten trouwens. Mja, die zijn gewoon awesome (crazy cat lady alert here)

 • Reageer Anne 17/11/2016

  Amen!

 • Reageer yvonne 17/11/2016

  Ik hou er ook niet zo van. En vooral dat: hij doet niks. Jaja dan ben ik straks de eerste. Hou je hond maar bij je. Ik hou er niet zo van.

 • Reageer Kleine Atlas 17/11/2016

  Ik moet lachen met dit stukje, want waar ik in Brussel echt alles (ALLES) meemaak op de weg, zie ik hier amper of geen honden. Ik woon in een moslimwijk, dus hier écht amper (Des, is dat een ding, houden moslims niet graag huisdieren?), in het centrum iets meer, maar los? Neen, zo gek zijn Brusselaars niet. Hier zeggen ze daarentegen wel dat ik maar moet opletten voor auto’s als ik me op het fietspad bevind 🙂 Samengevat: de Nederlander zijn hond is kennelijk de Brusselaar zijn auto: alles kan en mag, en het is altijd de auto (hond) van een ander die problemen veroorzaakt.

  Verder moet ik ook lachen omdat ik natuurlijk een kind heb dat absoluut niet bang is voor honden en dat ik moest leren om er niet aan te komen.

 • Reageer Jenn 18/11/2016

  Ik ben als puber een keer gebeten door een hond bij een huis, het had mijn dood kunnen worden want om er vanaf te komen ben ik zonder te kijken een drukke weg over gestoken. Reactie van de eigenaar: dat doet hij normaal alleen als we níet thuis zijn… Hij heeft een week met een muilkorf rondgelopen en daarna liep hij weer gewoon los, ik heb dat huis jarenlang gemeden als de pest en nog steeds ben ik niet dol op grote honden die al blaffend op me af komen rennen.
  Overigens nog altijd wel hondenliefhebber en sinds kort trotse hondenbezitter, oke, het is maar een kleintje en ze blijft nog heel dicht bij me, maar ook later zal ik haar echt niet zomaar naar andere mensen toe laten rennen buiten hoor. Ik vind het best asociaal als mensen hun hond los laten lopen en gewoon hun gang laten gaan. Niks tegen loslopende honden hoor, maar hou hem bij je!

 • Reageer Iris 22/11/2016

  Hier net zo! Vandeweek kwam ik een tsja jonge meneer tegen met zo’n hele enge hond, terwijl ik met twee kinderen liep. Hij stopte, hield de hond heel dicht bij zich en liep pas weer verder toen wij zo’n tien meter voorbij waren. Nu zou ik wel willen dat iedereen zo met z’n hond omgaat! Blijkbaar kan het namelijk wel.

 • Reageer kIM 22/11/2016

  Hoi, hier een hondenbezitter! Als baasje moet je je beestje gewoon kennen en daar naar handelen.
  Wanneer jij zo’n blije dolle lobbes als hond hebt dan is het prima om die los te laten rennen op een stuk losloopgebied om zijn energie kwijt te kunnen. Maar als je weet dat die blije dolle lobbes van je in al zijn blijdschap graag vriendjes wil maken met andere mensen door er tegen op te springen dan houd je hem gewoon lekker even bij je wanneer je iemand tegen komt, easy does it. En wanneer je een klein venijnig keffertje hebt dat het leuk vind om naar mede-honden te grommen en uit te dagen dan laat je haar niet op prime-time uit in het grote boze hondenuitlaatgebied.
  Hier in de buurt gaat het altijd prima, er is maar 1 oudere man die zijn hond die bijna groter is dan hemzelf los laat lopen (prima, daarvoor is het losloopgebied) maar vervolgens niet aanlijnt wanneer hij tegenliggers krijgt. Dat beest springt dan in al z’n enthousiasme tegen mijn zoontje aan die als een dominosteentje omkukelt…”hij doet niks hoor, hij is gewoon blij” maar ondertussen ligt mijn 2jarige op de grond te snikken. Zulke baasjes moeten gewoon op baasjes-cursus want die verpesten het dus voor anderen die hierdoor net zoals jij een angst voor honden ontwikkelen, zo zonde!

 • Laat een reactie achter