Wat de Flow Magazine mij leerde in de vakantie

25/12/2016 - 2 reacties

Ik kreeg opeens een bui vol met hoop en verwachting en nam op vakantie toch wat leesmateriaal mee. Voor het geval ik het geluk had toch ergens te kunnen lezen. En warempel: de jetlag was toch ergens goed voor. Midden in de nacht was ik klaarwakker en kon ik toch mooi twee Flow’s lezen (samen met het boek Gij nu van Griet op den Beeck, wat een pareltje weer).
En de Flows leerde mij toch weer mooi wat dingetjes in de vakantie:

Liefde is een vaardigheid.
In de Flow van november een interview met de Engelse filosoof Alain de Bottom. Hij pleit voor meer zelfreflectie en een realistischer kijk op de liefde. Zo zegt hij dat de romantische kant van de liefde overdreven belangrijk is gemaakt in de cultuur: door films, door boeken. En dat heeft dus voor problemen gezorgd: het heeft onze verwachtingen onrealistisch gemaakt. Ik vind dit zo herkenbaar en zo waar. Soms zie ik memes op FB voorbij komen in de vorm van een foto met een romantisch stel erop die heerlijk dicht elkaar aan slapen met een mooie quote erbij, waarbij iemand erbij zet “goals”. Dan denk ik stiekem weleens; nee. Dat moet geen #lifegoal zijn. Ik heb, zeker dit jaar, zo geleerd dat de liefde een vaardigheid is. Ik vond dat altijd zo niet-romantisch klinken, maar inmiddels begrijp ik het steeds beter.  Heel mooi stukje ook dat Alain zegt: “daarnaast zouden we elkaar misschien wat meer los moeten laten. Het is heel goed voor je relatie om te beseffen dat je partner niet je bezit is. Dat hij of zij weg kan gaan. Als je vindt dat je elkaar bezit, kijk je niet meer naar wat je hebt”. Ook heel mooi, waar en herkenbaar: Alain pleit voor “derde ruimte”. Veel mensen geven derde ruimte op als ze een partner hebben. Dan heb je dus je werk en je partner en komt er meer druk op je partner te leggen. Alain zegt dat het een heleboel scheelt als er meer “derde-ruimte” is, oftewel: een leven naast je partner.

Jobcrafting.
Flow bespreekt “job crafting”. Je baan zo omvormen dat het leuk wordt. Stel: je hebt een baan, maar je bent een beetje ontevreden over je werk. Je mist uitdaging, je vindt een paar taken helemaal niet leuk om te doen of je hebt te maken met mensen die op je zenuwen werken. Tegelijkertijd zijn er ook een hoop dingen die je wel leuk vindt aan je werk. Wat je dan zou kunnen doen is dus job crafting: je kijkt of de dingen die je niet leuk vindt aan je werk kunt aanpassen en de dingen die je wel bevallen meer nadruk kunt geven, zodat de balans beter zal worden. Ik vind dit zo’n eye opener en zo herkenbaar! Soms hoor ik van vriendinnen dat ze hun werk niet leuk vinden maar niet perse weg willen of zelfs kunnen. Ik vraag dan altijd: maar wat vind je wel leuk? Focus je op die punten en probeer die meer te benadrukken. Een mooi voorbeeld kwam ook voorbij in de Flow: Sascha had een baan bij een verpleeghuis. Ze vond het een fijne baan, maar toch was er iets wat ze vervelend vond en dat was het klagen van de oudere mensen. Ze wou eigenlijk een andere baan zoeken maar toen kwam ze dus met een job crafting-oplossing. Ze vroeg aan haar leidinggevende of ze nachtdiensten mocht draaien. Zo kon ze werken op een tijdstip dat de meeste bewoners sliepen. Omdat de nachtdiensten rustiger waren had ze tijd voor meer administratieve taken. De verpleegkundigen die overdag werkten hadden, doordat Sascha ’s nachts de meeste administratieve taken op zich had genomen, daardoor meer tijd om zich op bewoners te richten.  Zelf heb ik thuis ook een vorm van “job crafting” toegepast. Aan het eind van de dag ben ik vaak moe waardoor ik het avondritueel met de kinderen afraffel. Toen dacht ik: waarom kunnen LOML en ik het niet samen doen? LOML is net wat beter in verhaaltjes voorlezen dan ik, en ik heb meer tijd om nog wat kleren op te vouwen oid.

Minder online.
Flow geeft ook nog even 15 tips hoe minder online te gaan. Ik had in september al meegedaan met het offline projectje van de Flow.  Door streepjes te zetten elke keer als je je telefoon pakt kon je bijhouden hoevaak dat dus was. En boy, het was wel erg vaak. Behoorlijk confronterend. Sinds dat project ben ik me er nog meer bewust van. Wat bij mij heel erg helpt is mijn telefoon out of sight te leggen. Ik laat mijn telefoon in de slaapkamer. Daarnaast laat ik mijn telefoon vaak thuis. Als ik boodschappen ga doen, als ik naar de speeltuin ga, ja zelfs als ik naar de stad ga durf ik de telefoon thuis te laten.

Museumstukjes.
Heel leuk vond ik om het stukje “museum van jezelf” te lezen. Welke spullen uit je leven zeggen iets over jou? Ik deed ook mee:

 • mijn roze yogamatje: oh ik hou zo ontzettend veel van yoga. Ik snap niet waarom ik het nu pas heb ontdekt, maar goed ik loop wel vaker achter de trends aan. Ik heb op Bali wat yoga gedaan, dat was echt heerlijk. En gisteren had ik zo’n flinke jetlag dat ik ook maar eens een lesje meepakte en ik kreeg er meteen energie van.
 • mijn gezin en mijn basis: ik heb een foto van mijn gezin en een foto van mijn ouders en mijn oma. Eigenlijk moet er nog een foto van mijn nenek (de moeder van mijn oma) bij, maar helaas zijn er zo weinig foto’s van haar te vinden. Mijn gezin, ja, dat is natuurlijk gewoon alles. Ik ben natuurlijk zelf ook onderdeel van een gezin, en hoe ouder ik ben, hoe trotser ik ben op mijn afkomst, mijn familie, mijn ouders. Het is echt mijn ultieme basis, dus zij horen hier absoluut bij.
 • palo santo wierrook: deze wordt vaak tijdens ayahuasca ceremonie gebruikt. Ik hoop in 2017 maandelijks een ceremonie bij te wonen en heb stiekem de droom om het ooit in Brazilie te kunnen doen op mijn bucketlijstje gezet.
 • mijn edelstenen. Volgens mij was het mijn tweede ayahuasca ceremonie, ik had het best zwaar toen, dat een begeleider een edelsteen bij mijn matras neerlegde. Mijn reis verliep daarna heel rustig en ik voelde echt een fijne energie. Ik heb me nooit zo verdiept in edelstenen en kwarts maar ik lees er steeds meer interessante dingen over. Inmiddels heb ik wat steentjes gekocht of gekregen en elk steentje geeft me ander energie. Ik heb de laatste tijd heel veel aan de rozenkwarts: een hele vrouwelijke zachte steen met liefdevolle energie. Tipje voor een kadootje.
 • mijn roze glitterjar: maak je heel makkelijk zelf! Tijdens het mediteren heb ik de jar altijd bij me, gewoon leuk
 • lotiondoekjes: ja hahahaha, hier moet ik zelf een beetje om lachen. Maar aangezien een pakje lotiondoekjes iets is wat je altijd, ALTIJD, bij je moet hebben als je moeder bent, vond ik dit er ook wel bij passen.
 • notitieboekje: cause I write, like always.

 

 

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reageer Yvonne 25/12/2016

  Wat mooi dat je zoveel inzichten hebt gekregen. Die over de liefde vind ik heel waardevol. Denk dat dat al heel veel bijdraagt in een goede relatie.

 • Reageer Manja 26/12/2016

  Elke maand ayahuasca! Wauw, ik moet nog steeds mn eerste doen, maar wil het niet alleen en niemand in mn omgeving wil het doen en aangezien ik dat als smoesje gebruik is de tijd nog niet daar dat ik het ga doen, anders zou ik het wel doen 😉

 • Laat een reactie achter