over mijn social media week experiment (klinkt gevaarlijk dit)

14/01/2017 - 3 reacties

Ja hoi, ik weer even hier met mijn social media vrije week experiment. Even offline is inmiddels net zo’n term als mindfullness, quinoa of de vrijmibo, je wordt ermee doodgegooid, je denkt: ik moet hier ook iets mee, maar eigenlijk weet je al snel: ik wil hier helemaal niets mee.

Ik besloot dus precies een week geleden heel spontaan alles van mijn telefoon te halen. Nouja, alles, Facebook en Instagram dus. Zonder voorbereiding, geheel cold turkey. Nu doe ik net alsof het een hele grote stap is, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Ik heb wel vaker alles van mijn telefoon gegooid, zonder moeite. En dat beviel ook prima.

In mijn notitieboekje schreef ik “Des, doe nou gewoon 1 week”.  Ja, dat schreef ik echt. Want ik ken mezelf. Ik doe meteen een super hoog verwachting aka doel van “1 maand offline’, om vervolgens na een paar dagen te denken: shit.  Een maand is eigenlijk toch wel heel lang. En omdat 1 van mijn goede voornemen, pardon intenties, ook “zacht zijn voor mezelf” was besloot ik dat ook meteen te mee te nemen. Dus geen regels als “je mag niet met ook maar 1 oog naar Facebook” nee. Zo heb ik wel stukjes geschreven en deze gedeeld via FB en Instagram (dat laatste had ik speciaal daarvoor weer even op mijn telefoon gezet en het er vervolgens afgehaald). Ook heb ik een vraag gesteld op de moeder-in-Groningen Facebook groep (is een Nintendo DS leuk voor mijn bijna 4 jarige zoon?).

Goed, wat heeft mevrouw geleerd dan van dit experiment?

 • ik ben erachter gekomen dat ik heel veel delen. Bijvoorbeeld dat ik yoga doe en Joep op mijn rug klimt en vervolgens denk ik: leuk! Dit moet iedereen in mijn lijst ook zien.  Of: ik heb nu echt een hele leuke outfit aan, zo spontaan uit mijn kast getrokken, dit moet dus ook online!!. Kortom: waarom wil ik zoveel nutteloze dingen delen?
 • ik heb heel vaak gedacht “hoe gaat het met die en die?”, “mis ik nu iets? en “mist iemand mij wel?”.
 • het is echt zo’n stuk lichter in mijn hoofd, niet normaal. Dit klinkt alsof mijn telefoon hetzelfde effect als crack heeft (wat nu doet vermoeden dat ik dat ook echt weet, maar dat is niet waar, want ik heb nog nooit crack gebruikt, echt niet mama). Maar zoveel minder informatie, en het zo fijn en rustig.
 • ook heel cliche: maar ik geniet oprecht meer van alle dingen in het leven. Ik “moet” niet meer mijn telefoon erbij halen, dus ik heb mijn volle aandacht bij de kinderen, bij het koken, bij het lezen, bij het tv kijken,  bij het wandelen, bij het boodschappen doen, ja bij alles eigenlijk wel! (ik wil nu eigenlijk de term “mindfullness” gebruiken).
 • het enige kleine nadeel is dat ik merk dat ik heel weinig foto’s van de kinderen maak. Dit is vooral jammer voor LOML die weer in het buitenland zit en mijn ouders die nog steeds in Indonesië verblijven.

Goed, mijn experiment is nu afgelopen, en nu dan Des, wat nu? Ja, dat weet ik dus ook niet zo goed. Ik heb de apps nog steeds niet op mijn telefoon gezet en voel ook totaal geen behoefte om dat te doen, al kan ik me wel voorstellen dat ik het toch weer doe (snappen jullie het nog?).  Ik denk dat ik gewoon 1 dag in de week reserveer om de hele dag door social media te srollen, zoiets.
Wie wil er dan op mijn kinderen passen?

 

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reageer Yvonne 15/01/2017

  Foto’s maken kun je toch gewoon blijven doen? Stuur ze dan via WhatsApp of heb je dat er ook afgegooid? Hoorde ik laatst van 2 vloggers en ik dacht echt: wauw. Dat ga ik nooit doen.

 • Reageer Iris 17/01/2017

  Wat goed dat je dit gedaan hebt. Ik verlang er soms wel echt naar en toch vind ik social media ook zo ontzettend leuk. Heb er zoveel leuke en lieve mensen door leren kennen en dat zou ik echt niet willen missen. Ik ben daarom bezig om een beetje balans voor mijzelf te zoeken. Misschien dat ik mijn social media accounts eerst eens ga opruimen en inderdaad beslis om er bepaalde tijden gewoon niet op te kijken. Leuk om te lezen hoe jij dit ervaart!

  • Reageer Des 17/01/2017

   i know i know, balans, altijd een mooi woord. ik merkte dus echt dat mijn balans helemaal weg was social media gezien. ik wil er echt meer balans in, en ik merk nu al aan mezelf dat ik weer onrustig word, dus doe ik gewoon nog een weekje geen social media. even checken hoe dat uitpakt

  Laat een reactie achter