Tips voor een gelukkig huwelijk (haha)

03/01/2017 - 4 reacties

Als je LOML of mij vraagt hoelang we al bij elkaar zijn zuchten we en zeggen we: te lang. Flauw grapje, I know.
Want het is maar 11 jaar samen. Ik ken stelletjes die al 20 jaar bij elkaar zijn. Of die zelfs al ruim 30 jaar getrouwd zijn. Mi gado, hoe doen ze dat, vragen LOML en ik ons af.

Maar goed, DESondanks heb ik natuurlijk wel gewoon de beste tips voor jullie. Voor het nieuwe jaar, zo kan je het een beetje zien. Bedank mij maar over 20 jaar, als LOML en ik tenminste dan nog bij elkaar zijn:

 • Wees niet bang om elkaar kwijt te raken. Mega super belangrijke les nummer 1 voor mij, en hopelijk ook voor jou. Ik had eens een etentje met een vriendin en die bekende dat ze prima zonder haar vriend zou kunnen leven. Ze keek er een beetje schuldig bij.  Is het raar dat ik dit zeg, vroeg ze mij. Nee, nee, nee! Helemaal niet!  In tegendeel: ik geloof dat dat het beste is wat je juist kan zeggen. Want als je volle vertrouwen hebt in jezelf en in je partner, dan is die angst nergens voor nodig. Bovendien: stel dat het gebeurt, hoe stoer is het dat je nu al weer dat je het leven dan ook prima aan zou kunnen?  Ik heb dit echt moeten leren want het klonk voor mij zo niet-romantisch. Nu weet ik juist dat het de ultieme vorm van liefde is: elkaar alle geluk gunnen, ook al is dat niet samen.  Nu durf ik oprecht te zeggen: ik ben niet bang om LOML kwijt te raken. Ik zou zonder hem ook kunnen overleven.
 • Doe ook eens iets zonder elkaar. Klink logisch. Maar ik ken ze: stelletjes die alles samen doen. Alles. Gezamenlijke vriendenkring. Samen sporten. Samen naar werk fietsen. Samen op vakantie. Samen de stad in. Samen naar festivals. Samen alles. Persoonlijk zou het mij ontzettend benauwen. Ik heb in mijn relatie het echt nodig om iets helemaal van mij alleen te hebben. Zo leest LOML mijn blog niet. Nooit gedaan. Niet omdat hij er geen interesse voor heeft, maar omdat het iets alleen van mij is. Als je iets voor jezelf hebt, vrienden, een hobby, dan komt er ook veel minder druk op je relatie.
 • Een beetje zoals puntje 1, maar JIJ moet eerst goed met jezelf zijn voordat er een man in je leven komt. Want wie kent ze niet: die ene vriendin die van de ene relatie naar de andere gaat. Nee nee, dit is geen oordeel, want ik was zelf precies zo. Het geluk uit een ander halen, daar wordt dus niemand gelukkig van. En als  jij dus lekker in je velletje zit (sorry voor deze zin), dan is er ook geen angst om elkaar kwijt te raken.
 • Neem verantwoordelijkheid voor wat je doet in je relatie (maar eigenlijk geldt dit voor alles): ik sprak eens een meisje waarvan haar relatie net uit was. Ik vroeg haar waarom het uit ging en haar antwoord was: het lag allemaal aan hem.  Hij zag haar niet staan, hij gaf haar niet genoeg aandacht, hij toonde geen interesse in haar. Ik hoorde haar niet 1x zeggen: “maar goed, ik heb mijn grenzen niet aangegeven”. Of “ik ben er achter gekomen dat ik een andere partner beter bij mij past”.  Neem dus je verantwoordelijkheid. Ontdek wat je zelf beter of anders had kunnen doen. En dat betekent echt niet dat het jouw schuld is, maar dat je juist controle hebt over jouw eigen leven.
 • Doe wat goed voelt voor jullie samen: toegegeven, dit klinkt misschien een beetje tegenstrijdig met de vorige punten.  Ik vind: we hebben de romantische kant van de liefde overdreven belangrijk gemaakt. We moeten elkaar elke dag iets te zeggen hebben + 4x in de week sex + elke maand een roos + een connectie hebben die niemand snapt behalve jullie. Kijk niet naar anderen (en daarmee bedoel ik: social media,  films, series of je beste vriendin die, zoals jij het ziet, nooit ruzie met haar vriend heeft), maar naar jezelf en je partner. Wat werkt voor jullie, hoeft niet voor een ander te werken en eh visa versa dus.

Voor de rest: schop je kinderen zo af en toe het huis uit, trek een sexy setje aan, laat hem elke zondag studio sport kijken en lach om zijn grapjes die totaal niet grappig zijn, maar stiekem ook weer wel. Tank de auto vol als je weet dat zij het nodig heeft en hou altijd de deur voor haar open. Dat is echte liefde.
Tot over 20 jaar (hopelijk).

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer Marjolijn 03/01/2017

  Bedankt Des! Voor de tips. God ja punt 1 zo mee eens alleen toen ik dat laatst zei tegen m’n vriend was hij vet beledigd, oeps. Proberen uit te leggen maar ik weet niet of het hielp. Mss kwam dat omdat ik het net na een ruzie zei?

 • Reageer Soukaïna 03/01/2017

  Goeie tips Des, vooral die eerste en sexy setje aantrekken zal ik in het achterhoofd houden.

 • Reageer wietske 03/01/2017

  We zijn inmiddels 35 jaar getrouwd en wat je zegt klopt helemaal!

 • Reageer Iris 04/01/2017

  En lachen! Vooral om jezelf, bij voorkeur als je lekker staat te bekvechten 😉

 • Laat een reactie achter