oh henk

26/02/2017 - 4 reacties

Henk, die ken ik heust wel langer dan vandaag. ik ken Henk nog in de tijden dat ik Twitter had.  En van zijn stukjes met bn-ers in de VK-magazine natuurlijk.  Nooit geweten dat hij een blog had, en toen zei Suus dat opeens.

Elke dag lees ik nu zijn stukjes op zijn blog. Vlak voordat ik ga slapen, of in de ochtend even snel voordat ik de kids naar school breng. Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan dat ik pas nu zijn blog ontdek.

Ik hou van nieuwe dingen ontdekken. Blogpareltjes, stukjes die ik echt voel tot in mijn buik. Dat kunnen rauwe stukjes zijn, verdrietige stukjes, of juist hele simpele grappige stukjes. Aaf natuurlijk, die kan dat doen. Maar ook de stukjes van Jacqueline Veltman. Ik kan keihard lachen om haar stukjes over haar (wijlen) kat Boris V. Maar ook oprecht verdriet voelen toen haar moeder overleed. En dan nu dus die Henk.

Een goede schrijver ontdekken gaat bij mij in dezelfde fase als een serie ontdekken op Netflix. Ik kan erin verzuipen, op een fijne manier. Ik wil alles over de serie weten. Waar komt het verhaallijn vandaan? Wie zijn de personages, door wie worden ze gespeeld, en in welke films spelen ze nog meer?

Ik heb dat nu met Henk.  Henk woont niet in Amsterdam (dat dacht ik) maar in Eindhoven. Hij moet wel vaak naar Amsterdam. Dan neemt hij de trein, en daar schrijft hij stukjes over waar ik dan om kan lachen, bijvoorbeeld deze. Henk zit onder de tatoeages. En zit op boxen. En hij is gescheiden. En hij heeft een bardagaam die Oscar heet  (ik zit er nu aan te denken om dat ook aan te schaffen. Is toch leuk? Voor En en Joep?) . Dat zijn veel en-en, maar zo lees ik zijn stukjes. Oh, hij zit op boxen. Oh hij is gescheiden. Maar wanneer dan precies? Ik lees steeds verder en kom steeds bij het moment dat het kennelijk net was gebeurd. Zijn stukjes worden verdrietiger, angstiger, bozer.

Henk heeft ook 2 kinderen. Daar schrijft hij natuurlijk de mooiste stukjes over. Het is niet cliche mooi, maar misschien ook juist wel.  Zo herkenbaar (Henk weet niet zo goed wat hij met “herkenbare” reacties aan moet).
Hij durft te schrijven dat hij boos wordt. Dat hij snauwt. Dat hij ze afkoopt want hij heeft een schuldgevoel, want natuurlijk: hij heeft met de moeder gebroken. En ze mochten ook al niet zijn tussenwoning.. Ik ga nu ophouden met linkjes plaatsen, jullie moeten zelf maar zijn blog lezen.

Soms is Henk boos. Heel erg boos. Gefrustreerd. Hij schrijft er dan over. Zijn boosheid spat van het scherm. Ik zie voor mij hoe hij keihard op zijn toetsenbord typt. Tik, tik tik, godverdomme, hoe kunnen ze. Ik denk dat Henk ook veel boosheid in hem heeft. Zo af en toe last heeft van zijn ego. Van angsten. Die komen voor in zijn dromen, heftige dromen. En juist daarom vind ik het natuurlijk zo dapper van hem dat hij dan wel ayahuasca aandurft (maar waar hij te weinig over schrijft, wat ik ergens ook wel begrijp natuurlijk).

Henk lijkt mij iemand met veel verdriet. Met wat onzekerheid in hem. Iemand zei eens dat hij soms arrogant overkomt, maar dat is schijn. Een beeld dat hij misschien wil vormen, voor de buitenwereld expres. Omdat hij niet weet hoe hij ermee om moet gaan. Met anderen. Met zichzelf. Hij wil heel graag, maar hij wil ook niet. Hij kan het wel, maar misschien ook niet. Terwijl ik alleen maar denk: het is ook maar een man, die Henk. Een vrijgezel. Een vader. Een ex. Een zoon. Een (half,nee)broer.  Een schrijver. Die het zo goed wil doen, maar die het juist zo goed doet. Nu al. Maarja. Dat moet Henk zelf ook kunnen zien.

Ondertussen heb ik zijn blog bijna uit. Gelukkig zijn er zijn boeken nog. Ik heb het er maar druk mee.

 

 

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer barbara 27/02/2017

  wat leuk dat we dit delen, ik lees zijn stukjes ook graag! en ben ook zo benieuwd naar zijn aya ervaringen (volgensmij gaan we naar dezelfde). hoewel het laatste stukje dat erover ging al meer over zijn ervaring die keer uitwijdde, ik vond dat zo’n mooi stukje!

 • Reageer Kim 01/03/2017

  Des, sinds dit stukje ben ik dus ook verslaafd!

 • Reageer Ineke 02/03/2017

  Oh wat is dat een leuke blog zeg!! En de jouwe ook 😮

 • Reageer Luve 02/03/2017

  Net nu ik niet teveel digitaal ronddwaalde, wijs je even nonchalant naar Henk. En daar zit ik… stukje na stukje ontwapenend mooi. En tussendoor wordt weer wat langer. Thanks Des (en Henk 😉

 • Laat een reactie achter