Schoonmaaktypes

14/02/2017 - 10 reacties

Toen ik laatst bijna struikelde over de koffer van LOML wist ik weer: er zijn verschillende schoonmaak-types.

Zo heb je bijvoorbeeld LOML, en eigenlijk bedoel ik hiermee: De Man.  De man zet iets neer op gewoon een willekeurige plek. Denk een pak melk op de tafel. Sleutels op het nachtkastje. Opladers op de bank. Een schoenendoos in de gang. Waarom? Ik weet het niet. Het is helemaal niet logisch. Toen LOML nog in een studentikoze flat woonde vond ik regelmatig lege cola flessen achter de bank.  Ik vraag me dan echt af: hoe komen deze flessen hier, in hemelsnaam? Waarom wordt dit niet opgeruimd?  Ook dit komt regelmatig voor bij ons thuis: LOML komt thuis van zijn zakenreis, zet zijn koffer in het midden (!) van de hal en gaat vervolgens naar binnen. Elke keer als hij iets nodig heeft (tandenborstel, deo, schone sokken) haalt hij het uit de koffer en loopt weer weg. De logica is mij volstrekt onduidelijk. Waarom niet meteen je koffer opruimen? Waarom de koffer niet aan de kant doen? Laatst stonden we met zijn vieren in de hal en tot mijn verbazing zag ik hoe LOML, Ed EN Joep gewoon om de koffer heen liepen. Soms heb ik het hier met LOML over en dan verschillen zijn antwoorden in “nou en”, “welke koffer?”, “wat bedoel je precies?” en het meest irritante “het stoort mij niet”.

Dan heb je nog types als mijn zusje. Die zijn heel rommelig, al zullen ze dat nooit toegeven. Het type die haar koffiemok en ontbijtbordje op het aanrecht laat in plaats van het in de vaatwasser te doen. Die tig statieflessen bewaart, in plaats van een keer mee te nemen naar de supermarkt.  Het huis van mijn zusje ziet er altijd uit alsof ze er als een wervelwind door heen is gegaan maar haar antwoord is altijd “ik weet waar alles ligt”. Dat klopt inderdaad ook nog: tussen de stapels boeken en papieren verspreid over haar hele bureau vindt ze inderdaad altijd meteen waar het ligt. Deze mensen doe je overigens ook geen plezier om het voor ze op te ruimen want dan “kunnen ze niets meer terugvinden”. Ook een bijzonder feitje aan deze mensen: slordig zijn ze wel, vies niet. Ze zijn dus wel redelijk schoon en ruimen ook enigszins op maar voor mij is het eigenlijk nog steeds een tyfusbende.

Je hebt ook de neuroten, de freaks, de autisten. Mijn vader en zijn twee zusjes (mijn tantes) om maar een voorbeeld te noemen. Toegeven doen ze het nooit. Ze roepen juist dat het heel normaal is om theedoeken te strijken (mijn tante) of handdoeken te strijken en deze netjes op te vouwen en te sorteren op kleur (mijn vader) en niemand in je keuken toe te laten want niemand kan het zo schoonmaken als haarzelf (mijn andere tante).  Dit zijn perfectionisten. Super schoon. Mijn vader wast af en doe de vaat vervolgens nog in de afwasmachine, om maar een voorbeeld te noemen. Ik zette eens een kopje op tafel en betrapte mijn tante dat ze het kopje ietsje opschoof, zoals het hoorde. Plastic tasjes worden netjes in een vierkantje opgevouwen. Ja, dit zijn mensen die hiervan genieten. Die vinden dat het zo horen. Die niet snappen dat er mensen zijn die kunnen leven in een bende (zoals mijn zusje). Wel heel handig: deze mensen nonchalant uitnodigen als je geen zin hebt om op te ruimen. Doe ik regelmatig.

Dan heb je nog de zorgeloze types. De vrije geesten, de “ach wat maakt het nou uit” types. De “het mag schoon maar er mag ook best geleefd worden”-types.  Onnodig om te zeggen maar hier hoor ik *kuch* natuurlijk bij. Mijn moeder ook. Mijn beste vriendin ook. Ik maak mijn huis elke dag schoon (het is een kwestie van bijhouden menschen!), maar ik durf oprecht te zeggen dat ik geen VT-wonen huis heb (ergens is dat ook wel jammer). Ik stof af, ik dweil, maar je vindt nog genoeg stof tussen de boeken door (iets wat bij de groep hierboven nooit zal voorkomen). Alles heeft een plek en aan het eind van de dag zie ik graag alles opgeruimd maar he, als het niet lukt dan is dat ook niet erg. Persoonlijk zijn dit de meest fijne mensen om mee samen te leven.
Maar he, dat zeg ik.

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageer Marjolijn 14/02/2017

  Ik ben LOML en je zusje. Nuff said.

  Ik snap ze gewoon. Laatst vroeg mijn vriend waar mijn horloge was. Dat vroeg hij extra want dat heb ik van hem gekregen. Ik zei; dat heb ik 3 dagen geleden hier op de bank leuning gelegd dus als er niemand aan heeft gezeten issie waarschijnlijk op de grond gevallen. En ja hoor, daar lag het. Ik ben dus ook nooit iets kwijt TENZIJ i3mand anders het zo nodig op moest ruimen.

  Mijn vriend is meer het type zoals je vader. Dat is pas vermoeiend haha

  • Reageer Des 21/02/2017

   hahahaha, mijn zusje zegt dit ook ALTIJD! Dan zegt ze “ik raak nooit iets kwijt behalve als mama hier is geweest” (mijn moeder maakt altijd meteen schoon bij haar als ze is)

 • Reageer Dionne 14/02/2017

  Ik ben ook LOML en je zusje. Ik kan ook om koffers heen lopen en het oprecht niet zien. Marijn zet soms een paar bossen bloemen in huis neer en ik zie het echt niet. Dus ook niet als ze dood en dor zijn en weggemieterd moeten worden. Of water moeten krijgen. Maar ik kan wel altijd alles vinden.

 • Reageer Mariëtte (themagicofordinarydays) 14/02/2017

  Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die is zoals ik. Ik ruim op als een neuroot / autist / perfectionist. Ik ben ook echt een minimalist: ik heb niet 1 ding in mijn huis zonder functie. MAAR ik maak bijna nooit schoon, als het even kan doe ik het afstoffen / dweilen / stofzuigen 1 keer per maand of als er iemand langs komt van wie ik niet wil dat diegene ziet hoe vies mijn huis is. Ik zou het graag schoon willen, maar ik haat schoonmaken meer dan de viezigheid. Het aanrecht en de afwas maak ik wel schoon, want dat staat niet opgeruimd als ik dat niet doe. Als je deze gekke logica nog kunt volgen :’) Ik woon trouwens alleen :p Ik werk er wel aan hoor, ik probeer echt vaker dan 1 keer per maand schoon te maken, want ik vind het zelf ook smerig

  • Reageer Manon 15/02/2017

   Hahaha wat eerlijk en grappig!

  • Reageer Des 21/02/2017

   omg hahaha, dit had ik serieus ook hoor! ik maakte tot voor kort ook niet schoon, geen behoefte aan. en ik ben ook een minimalist qua spullen, het is dat ik nu moeder ben en dat er veel speelgoed in huis is, maar oh geef mij maar een heel clean huis met zo weinig mogelijk spullen.

 • Reageer Manja 15/02/2017

  Jep ik ook, zoals hierboven loml/zusje! Proud of it! En mijn vriend is de opruimer en heeft het zwaar met mij. Ik zie de rommel niet, ik vind het ook geen rommel, waarom zou ik mijn boeken elke keer opruimen als ze net zo handig dichtbij op de grond liggen (ik werk op de grond). Als er bezoek komt dan ruim ik wel op, ik kreeg bv standaard van mn moeder te horen wat voor troep het was (of als ik nu opgeruimd heb, is ze vol verbazing, en dat heb ik toch liever). Voor het poetsen hebben we een schoonmaakster. Het gekke is, ik kan niet tegen stof, haren op de grond, als ik yoga doe en ik zie haren of stof, ben ik altijd aan het schoonmaken, ipv yoga te doen hahahaha. Verder nooit. Ja en ik vind dat mensen hun schoenen uit moeten doen binnen, ik vind het vies aangezien ik op mijn sokken loop en op de grond zit als mensen hun schoenen aanhebben en vaak wordt er vanalles mee naar binnen gelopen, dus liever viezigheid voorkomen dan schoonmaken!

 • Reageer Marieke 16/02/2017

  Ik ben LOML en mijn vriend is de perfectionist. Gaat echt perfect samen 😉

 • Reageer Kleine Atlas 16/02/2017

  Des, ik moest echt lachen met dit stukje. Het deed me ook weer aan je zusje denken, ik las ooit eens een artikel over haar ‘een ode aan mijn zusje’ (maar ik kan het niet openen, heel raar) en dat vond ik zo leuk. Ik denk dat ik je op basis van dat artikel ben gaan volgen, ik hield van die kijk op de dingen. Ga je nog eens over haar schrijven en hoe het met haar gaat? heeft ze zichzelf gevonden, en haar passies?

  Ik denk dat ik van het schoonmaaktype ben dat het ergste is van allemaal: ik wil het wel, maar ik kan het zo slecht. Echt waar. Dit is een geheim en mijn vrienden zijn te lief om er iets van te zeggen, maar: als ik de afwas doe, blijven er steevast vlekken op zitten. Idem met de was doen. Idem met stofzuigen. Zelfs in koken (dat ik nochtans heel graag doe) blink ik niet zo enorm uit. Ik woon ook in een te oud huis, dus sowieso trekt dat stof aan (niet normaal), maar toch. Ik denk dat ik, helaas, zelfs in een nieuwbouw geen echt Pinterest-huis ga krijgen.

  Daarnaast, wat opruimen betreft, ben ik een geweldige emo-uitsteller. Voel ik me slecht, of moe, of leeg (elke avond eigenlijk) dan stel ik uit, uit, uit. In mijn hoofd is het dan een berg. Ik geniet nergens écht van de hele avond, maar werken doe ik ook niet.

  Ik ben de luierik, misschien. Of de perfectionist die er niet aan begint uit angst/wetenschap dat het toch nooit echt perfect zal zijn. Ik wil wél een Pinterest-leven maar niet de moeite en discipline die erbij horen.

  • Reageer Des 21/02/2017

   oh ik ben zo trots op mijn zusje. ze is zo goed bezig nu en zo ver gekomen. ze doet het echt super! oja de luierik! die heb je ook natuurlijk. trouwens, het is goed dat wij een vaatwasser hebben hoor. want ik kan ook niet afwassen (lees: ik ben te ongeduldig en doe het te snel)

  Laat een reactie achter