Nr 3

01/05/2017 - 10 reacties

Vorig jaar juli, of augustus, ik weet het niet eens meer zo goed, was ik zwanger. Ik was een dag over tijd, ik deed een test, en die was dus positief. Precies een week later had ik een bloeding.

Ik belde de vk. Was het erg die bloeding? Hoeft niet, zei ze. Hou het even in de gaten. Maar ik wist het al. Ik had nog een test in huis, en die liet zien dat ik niet meer zwanger was. Ik belde de vk weer. Ik weet niet zo goed of ik dit nou een miskraam moet noemen, zei ik. Dat is het wel hoor, zei ze. Een vroege miskraam. Hou het in de gaten, zei ze. Je zal meer gaan bloeden, het vruchtje zal waarschijnlijk wel loskomen. Hoe voel je je, vroeg de vk.
Mwah, zei ik. Ik vond het erg jammer, maar verdriet was een groot woord.

Dat was echt zo. Ik hoefde niet te huilen, ik bleef gewoon mijn dingen doen met 2 flinke maandverbanden in mijn grote oma onderbroek, want het was inderdaad een behoorlijke bloeding. LOML en ik hadden het erover dat goed was. Het is nog niet onze tijd, zeiden we.

Ik ben dus nu ook een vrouw die een miskraam heeft gehad, al vind ik dat nog steeds raar om te zeggen. Als ik aan een miskraam denk, denk ik aan minimaal 10 weken. Ik was misschien 4 weken zwanger, wat was dat nou eigenlijk? Ik ken zoveel vrouwen die “echt” een miskraam hebben gehad. Achter elkaar, terwijl ze allemaal zo graag een baby wilden. Ja, die vrouwen, die hadden recht op verdriet. Ik heb al 2 gezonde kinderen, en het was goed zo. Ben je verdrietig, vroegen vriendinnen. Nee, echt niet.

Maar toch, toen ik 10 weken geleden een test deed, en die was dus weer positief, voelde ik me gewoon. Voorzichtig. Ik zag een plusje, LOML en ik gaven elkaar een knuffel maar we zeiden meteen tegen elkaar “nou we zien het wel he”. Ja, we zien het wel.

Dat is dus wat een miskraam toch met je doet. Elke zwangerschap daarna is niet meer vanzelfsprekend. Tot zeker 12 weken voelde ik me “luchtig blij”. Ik was zwanger, maar bij elke toiletbezoek hield ik rekening met bloedverlies.

Die voorzichtigheid, die blijft merk ik nu. Ook al ben ik nu 16 weken, voel ik me, eindelijk na die misselijkheid, weer goed, en weet ik dat ik weer een jongetje krijg (LOML zijn reactie bij de pretecho: “oh nee he..”). Maar toch. Zwanger he. Weer een heerlijke ruikende kleine baby over 5 maanden. Kom maar op.

 

 

Vorige post Volgende post

10 reacties

 • Reageer Gwen 01/05/2017

  Stom is dat he? Ik had dat gevoel al na 2x vroege miskraam toen ik eenmaal zwanger was vd tweede en erna mk met 7 wk gehad en die 3e die nu bijna geboren wordt, durfden we pas rond 15 wk echt te ‘erkennen’. Dat plusje zei je amper iets en ook de eerste echo had me al eens bedrogen.

 • Reageer Maria 01/05/2017

  Gefeliciteerd! Wat een goed nieuws van deze zwangerschap, ondanks je eerdere miskraam. Dacht net toevallig aan je vandaag, en vroeg me af hoe t met je ging. Ik blijf je volgen hoor 🙂

 • Reageer Yvonne 01/05/2017

  Een beetje een verdrietig nieuwtje… maar, ook een heel leuk nieuwtje! Gefeliciteerd! 3 jongetjes straks hoe leuk!! En die misselijkheid bah bah. . Hoop dat het ergste nu achter de rug is. En ik blijf ook gezellig meelezen wanneer jij tijd zin en energie hebt. 💕

 • Reageer Fje 01/05/2017

  Aahhh gefeliciteerd 🙂 Ik hoopte het al toen het zo lang stil bleef. De voorzichtigheid na een (vroege) miskraam ken ik trouwens. Veel geluk gewenst! Liefs (lurkend) Fje

 • Reageer nettelie 01/05/2017

  Gefeliciteerd! Ik vermoedde het al!

  Ik ben zo jaloers, joh. Wij zijn al bijna een jaar bezig en helaas heb ik een paar maanden geleden wel een ‘echte’ miskraam gehad (al vind ik die van jou ook echt, hoor). Maar ik kan je vertellen: mijn wereld stortte in. Ik ben er he-le-maal kapot van geweest (zowel geestelijk als lichamelijk), en ik vind het nog steeds moeilijk om te accepteren. Maar goed. Jij in elk geval gefeliciteerd 🙂 Geniet ervan, en ook van je offline-zijn, en wie weet komen we elkaar nog eens ergens tegen. Als ik eindelijk dat draagconsult bij je kan boeken bijvoorbeeld. Liefs! x

  • Reageer Manon 15/05/2017

   Wat verfrissend eerlijk dat je schrijft dat je jaloers bent. Heel begrijpelijk ook. Ik hoop voor jullie ook gauw goed nieuws!

 • Reageer Mille Pagine 03/05/2017

  Gefeliciteerd lieve Des! Gek genoeg had ik er ook al wel eens aan gedacht, dat een eventuele zwangerschap misschien wel een reden was. Hopelijk gaat de misselijkheid gauw over, liefs!

 • Reageer NVK--86 04/05/2017

  Wat leuk! Gefeliciteerd met je zwangerschap!! Hopelijk voel je je de rest vd tijd wat beter dan afgelopen maanden! Liefs

 • Reageer Kleine Atlas 07/05/2017

  Wauw, wat ben ik blij voor jullie. Het – wat wij in Vlaanderen noemen – ‘contentement’ spat van het scherm af!!

  En meteen in reactie op je volgende blog: het zou heel jammer zijn voor mij als lezer als je echt blijvend stopt of bijna stopt, maar ik vind het wel heel lief dat je uitlegt waarom. Mijn enige eigen bedenking als lezer – die bevooroordeeld is en gewoon verder wil lezen :)) – is dat ik net zo graag van die blogs lees van mensen in ontwikkeling. Maar ik moet ook toegeven dat zo’n gedachten en gesprekken off line nóg waardevoller zijn.

  Alleen: mocht het leven alleen maar off line zijn zou ik jou en jouw gedachten nog veel minder kennen dan vandaag :=)

  Voor mezelf heb ik trouwens, gek misschien, de laatste 2 jaar de omgekeerde ontwikkeling doorgemaakt: waar ik mijn hele puberteit mijn hele leven in dagboeken beschreef, en enorm veel gedachten schriftelijk uitwerkte, voelde ik meer en meer een stilvallen, van meer en meer zin te vinden in het nog meer delen van gedachten, in plaats van ze alleen voor mezelf op te schrijven. Moeilijk uit te leggen merk ik. Want het bloggedeelte van reacties, van aantal hits, kan me absoluut niet schelen, integendeel, ik voel rust in anonimiteit en hoe minder mensen meelezen hoe anoniemer ik ben. En toch, en toch. Toch vind ik het blogger waardevoller dan ik ooit had kunnen denken, toen ik ermee begon. En wordt mijn nood aan dagboekschrijven steeds kleiner.

  Hoe dan ook: het zou geweldig leuk vinden je op de een of andere manier af en toe te blijven horen. Je bent van binnen én van buiten een mooi en trots en groeiend mens. Maar ik gun je boven alles rust, en als jij die vindt in een vriendenkring off line, snap ik dat ook heel goed.

  Alle liefs,
  een goede zwangerschap,
  en een kusje aan die 2 (3 eigenlijk al) jongetjes van jullie.

 • Reageer Mariëlle | Me-licious 09/06/2017

  Super goed nieuws! Probeer er van te genieten! Wie weet vind je door alle veranderingen wel een goede manier om te leren omgaan met bloggen, vloggen, en zwanger zijn /mama zijn. We will see. Ik vind in iedergeval dat je een super leuk blog hebt en ik snap niet dat ik je niet eerder heb ontdekt.

 • Laat een reactie achter