De boeken van mijn leven

30/09/2017 - 7 reacties

(wat ik graag doe is fantaseren. Dat kan over van alles zijn, maar wat ik de laatste tijd vaak doe is “wat zou ik antwoorden in dit programma (Zomergasten) of tijdens dit interview of in deze documentaire?” Dus pakte ik mijn lievelingstijdschriften, de Linda en de Flow, erbij en nam ik hun rubrieken over. Uit de Flow pak ik “vroeger, heden, toekomst” en “de boeken uit mijn leven. Uit de Linda pak ik “Fashion”, “Beauty” en “Food”. De komende dagen dus deze rubrieken op mijn blog).

Annie MG. Schmidt, Thea Beckman, Roald Dahl (natuurlijk!), Jacques Vriens, Carry Slee en Guus Kuijer waren echt de schrijvers uit mijn jeugd. Gek was ik op hun boeken, ik las ze op school, ik leende de boeken uit de bieb, en ik las ze nog een keer. Vooral Madelief van Guus Kuijer vond ik geweldig. De Madelief boeken stonden erg ver van mijn eigen leven af: een eigenzinnig meisje waarbij alles thuis kon. Maar ik vond haar zo stoer, zoveel lef hebben, ik dacht er regelmatig aan dat ik zoals haar wou zijn.

Het Negerboek – Lawrence Hill
Aminata is nog klein als ze uit Afrika wordt weggevoerd, de hel van een slavenschip weet te overleven en terechtkomt op een plantage in South Carolina. Ze groeit op in gevangenschap, maar weet zich dankzij haar doorzettingsvermogen en intelligentie vrij te maken. Wat volgt is een uitzonderlijke reis via Canada, terug naar Afrika en ten slotte naar Londen

Las ik vorig jaar. Ik vind boeken (en films) over de slavernij tijd sowieso boeiend, en dit boek vind ik vooral mooi omdat het echt begint met Aminata terwijl ze nog in Afrika woont. Ze is een heldin voor mij, hoe sterk ze blijft en tegelijk zachtaardig is. Ook bizar om erachter te komen dat de hele slavernij tijd in Amerika nog helemaal niet zo lang geleden is. Er is ook een serie van “the book of negroes” en die begint morgen op Fox (lang niet zo goed als het boek, dat wil ik er nog even bij zeggen).

Een klein leven – Hanya Yanagihara
Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Tja. Wat een verdrietig verschrikkelijk boek, en oh wat hoopte ik elke keer maar dat het beter zou gaan met Jude. Wat gun je toch hem toch alle liefde en geluk van de wereld. Van dit boek leerde ik vooral over de schaamte die Jude heeft, hoe bizar dat in elkaar zit. Dat hij zich verdomme schaamt voor alles wat hem is overkomen, terwijl dat juist niet zo moet zijn.

Dat ik u kus -Griet op de Beeck
Kom hier dat ik u kus is een roman over Mona, als kind, als vierentwintigjarige, en als vijfendertigjarige. Een verhaal over waarom we worden wie we zijn, geschreven met humor, scherpte en veel schaamteloze eerlijkheid. Over ouders en kinderen. Over kapotte mensen en hoe zij ongewild anderen ook kapotmaken. Over waar verantwoordelijkheid eindigt en schuld begint. Over geheimen en eenzaamheid. Over ziekte en zwijgen. Over de gevaren van sterk zijn. Over vergeten en niet kunnen vergeten. Over jezelf durven redden. En natuurlijk ook nog over de liefde. Omdat dat alles is wat we hebben, of toch bijna.

Ik schreef al hier over. Griet kan niets verkeerds doen in mijn ogen. Ik was al groot fan van haar door dit boek, toen kwam ze in Zomergasten en werd ik nog meer fan, en toen kwam ze bij de wereld draait door met haar verhaal en nu wil ik haar alleen maar vasthouden en knuffelen. Ik heb haar nieuwste boek net besteld en ik kan niet wachten om die uit te lezen. Ik heb alle boeken van Griet gelezen maar deze moet op mijn plank. Waarom? Omdat dit boek mij liet zien hoe mensen gevormd worden door hun jeugd. En dat mensen maar 1 ding willen: liefde. En bevestiging. Een grote spiegel richting mijn ouders en mijn kinderen.

Dagboek van een geisha – Arthur Golden
Met de wijsheid van een vrouw die het einde van haar leven nadert, vertelt Sayuri haar levensverhaal. Dat verhaal begint in 1929, in een vissersdorpje, op het moment dat Sayuri’s leven een dramatische wending neemt. Haar moeder is ziek, haar vader oud en versleten. Door een bizar ongeluk komt ze onder de aandacht van meneer Tanaka, de rijkste man van het dorp, die haar vader weet over te halen zijn acht jaar oude dochter aan een geishahuis in Kyoto te verkopen. 

In het decadente hart van Kyoto maakt Sayuri zich de vaardigheden van een geisha eigen. Achter een façade van luxe wordt zij met harde hand opgeleid in de kunst van het vermaken en verlokken van machtige mannen. Maar wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de geishahuizen hun deuren sluiten, moet Sayuri haar leven opnieuw inrichten en haar vaderland verlaten

Het allereerste kadootje dat ik van LOML kreeg. Vergeet de film, die is te stom voor woorden, maar lees het boek. Japan fascineert mij: de mensen, de cultuur, de mode, het eten, en door dit boek ook de geisha’s. Het is een liefdesverhaal maar ook zo interessant om te lezen wat een geisha precies is, hoe je dat wordt, en alles eromheen. Aanrader.

We moeten het even over Kevin hebben – Lionel Shriver
‘We moeten het even over Kevin hebben’ is het aangrijpende relaas van de zoektocht van een moeder naar de beweegredenen van haar zoon, die een gruwelijke misdaad heeft gepleegd. Is het haar schuld, omdat ze niet genoeg of misschien zelfs wel helemaal niet van hem hield? Of is het de schuld van zijn vader, die zijn zoon nooit heeft willen zien zoals hij werkelijk was?

Net gelezen en nu even te leen aan mijn zusje. De film zag ik tijdens mijn zwangerschap van Adam en dan nu dus dit boek. LOML vroeg mij de hele tijd waarom ik in hemelsnaam dit boek nog wou lezen na die verschrikkelijke film.  Het boek is inderdaad nog erger, verdrietiger en ongemakkelijker om te lezen en toch raad ik het echt aan. Er worden nog meer incidenten van Kevin beschreven. De grote vraag natuurlijk is: kon de moeder dit voorkomen? Tijdens het lezen van het boek werd ik heen en weer geslingerd: de ene keer dacht ik: ja logisch met zo’n moeder, de andere keer gaf ik de schuld aan de vader.  Genoeg stof tot nadenken na het lezen van het boek dus. Ik zeg: lees eerst het boek, en kijk dan de film (die is het zeker waard en Tilda Swinton vind ik heel goed gecast als ietwat koele moeder).

Het lot van de familie Meijer – Charles Lewinsky
Als op een nacht in 1871 een ver familielid bij de deur van de Meijers aanklopt, kan niemand vermoeden dat hun leven vanaf dat moment radicaal zal veranderen. Hun wereld in het dorp Endingen is op dat moment klein, maar nog intact. Dan duikt wervelwind Janki op, een ver familielid, al weet niemand er het fijne van. Een jaar later heeft hij een bruid de aangenomen dochter annex dienstmeid Chanele, een vrouw die op vele momenten een beslissende rol gaat spelen in het leven van de Meijers en een stoffenwinkel in Baden. Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de Meijers, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. Van de kleine, gave wereld van Endingen, waar veehandelaar Salomon Meijer zijn altijd opgevouwen paraplu tot een symbool van zijn betrouwbaarheid heeft gemaakt, gaat het naar het mooiste warenhuis van Zürich, en voorbij de landsgrenzen. En steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen.

Als kind was ik al gek op boeken over de tweede wereldoorlog. Ik hou er nog steeds dus tips of aanraders hoor ik graag!  Een dikke pil over verschillende generaties van de familie Meijer en de tweede wereldoorlog komt steeds dichterbij. Ik heb alle bovenstaande boeken vaker dan 1x gelezen, maar deze nog niet. Staat zeker weer op het lijstje.

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageer Maai 30/09/2017

  Oeh, interessant lijstje, thanx!

 • Reageer yvonne 30/09/2017

  Het literaire aardappelgenootschap van Guernsey. OOk echt een aanrader.

  • Reageer Des 01/10/2017

   dank voor de tip!

 • Reageer Eline 30/09/2017

  <3 Griet. Ben nu bezig in haar nieuwste boek. Dagboek van een Geisha vond ik ook prachtig. Ik was eens begonnen in' Het lot van de familie Meijer', maar ik raakte in de war door de vele namen die erin voorkomen. Misschien toch maar eens lezen, net als alle boeken die je tipt!

  Nog wat boekentips voor jou:
  – Carolijn Visser – Selma
  – Lize Spit – Het smelt
  – Jaap Robben – Birk
  – Alfred Birney – De tolk van Java (ik denk dat dit gezien je roots een heel mooi boek voor je is)
  – Anthony Doerr – Als je het licht niet kunt zien

  • Reageer Des 01/10/2017

   oja, dat wist ik ook nog wel dat ik ook in de war raakte met al die namen in HLVDFM. Bedankt voor de tips trouwens! Ik zal er zeker aan denken, vooral dat laatste boek lijkt me mooi. De tolk van Java heb ik ook goede dingen over gehoord. En Lize heb ik gelezen, die vond ik echt heel traag in het begin, maar uiteindelijk wel heel mooi geschreven

 • Reageer Marloes 01/10/2017

  Een hele grote tip: De bakkersdochter van Sarah McCoy. Zo prachtig! Haar andere boek is trouwens ook erg mooi.

 • Reageer Lisa 03/10/2017

  ‘We moeten het even over Kevin hebben’ zou ook in mijn lijstje staan als ik zo’n lijstje zou maken! Het is zo’n mooi en rijk boek, echt geweldig. (Ook veel beter dan de film trouwens, ik had eerst de film gezien en die had nou ook weer niet heeel vee indruk op me gemaakt, ik weet niet zo goed waarom ik het boek ging lezen maar ben wel blij dat ik het gedaan heb!)

 • Laat een reactie achter