de yoni part 2

17/10/2017 - 7 reacties

 

Het begon met blogs die ik las, toen boeken, en toen las ik er steeds meer over. De vagina en hoe wij vrouwen daarmee zijn opgegroeid.

Ik had eens een ayahuasca ceremonie met vrouwen waar 1 vrouw vertelde dat ze nog steeds een mooi woord zocht voor “ongesteld zijn”. Ongesteld, alsof het niet mag, zei ze. Niet gesteld zijn. Ze vertelde ook dat ze niet meer sprak over schaamlippen, maar over haar yoni, haar vulva, een veel mooier woord voor de vagina.

Toen ik voor het eerst ongesteld werd had ik geen idee. Mijn moeder, Indonesisch van afkomst, had ons nooit iets uitgelegd, want zo gaat dat nou eenmaal in die cultuur. Alles over de menstruatie heb ik in de Tina moeten lezen. Ik had wel een vaag vermoeden dat het dan elke maand kwam, maar niet elke maand precies, dat kon verschillen per vrouw, en zeker in het begin, ik las iets over maandverband en tampon, wat je dan in kon brengen (ieeuww?), enfin. Ik werd ongesteld, kijk hier ligt de maandverband zei mijn moeder, en dat was het.
Nouja, ze zei er nog bij: pas op dat je niet doorlekt of knoeit op de wc, dat is niet netjes als papa dat ziet.

Natuurlijk lekte ik door, en natuurlijk knoeide ik regelmatig wat druppels op de wc bril, ik ben zo onhandig als wat. Mijn moeder zei dan: wat nou als papa dat ziet? Dat is toch niet goed, dat is toch vies?

Ik ben nu 33 jaar en ik denk dat ik serieus pas de laatste jaren dacht: dit is helemaal niet vies. Dit is bloed dat uit mijn lichaam komt, en dat is iets gewoons, iets normaals, en bovendien een teken dat ik vruchtbaar ben en dat is toch alleen maar mooi? Doordat ik opgroeide met het idee dat het iets vies was, schaamde ik me ook bij mijn man als ik ongesteld was. Oh jee, als ik maar niet doorlek. Oh jee, als hij maar niet de tampons en maandverband ziet. Belachelijk eigenlijk, als je bedenkt dat een man niet 1x denkt: goh, laat ik eens voor 1x minder stinken op de wc.

Dit stukje van Nynke vind ik dan ook nog steeds goud. Ik heb jarenlang ook gedacht; ik ben de enige vrouw met geurtjes zo af en toe of wat dan ook, maar wat bleek na een gesprek met goeie vriendinnen: dat is dus heel normaal. Een vagina ruikt niet naar bloemetjes (wat ik altijd dacht dat dat de norm was, ja echt waar), een vagina ruikt gewoon naar vagina.

Met mijn zusje had ik er laatst ook een gesprek over. Dat er vrouwen zijn die zichzelf “daar” niet aanraken. Nee, ieuw, bah, vies. Ze wassen zichzelf met een washandje. Een washandje? Je eigen vagina, je yoni, je vrouwelijke kracht waarmee je in staat bent om een kind uit te werpen wil je niet aanraken??

Soms vind ik het jammer dat ik geen dochter heb, dan had ik haar al deze wijze lessen kunnen geven.
Gelukkig heb ik jullie.

 

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reageer Yvonne 17/10/2017

  Ik zat dat laatst ook aan te denken. Dat het woord ongesteld een negatieve lading heeft. Bij mij thuis was het net als bij jou. Vooral niet over praten en niet aan je vader laten weten. Gek eigenlijk hè?

  • Reageer Des 18/10/2017

   ja en beetje krom eigenlijk. ik wil dit ook echt aan mijn zonen uitleggen. dat het iets normaal is

 • Reageer Paula 17/10/2017

  In het kader van dit stuk een Netflix tip: The Red Tent

  • Reageer Des 18/10/2017

   oh, thanks, nog niet gezien!

 • Reageer Linny 17/10/2017

  Hahaha, dat stukje over die stinkende lul, hilarisch en zó waar.. Bedankt dat je deze wijze lessen met ons deelt! Ben het met je eens, het lichaam is zo mooi gemaakt, we zouden er veel dankbaarder (is dat een woord?) voor moeten zijn!

  • Reageer Des 18/10/2017

   HAHAHAHAHAHHA, ja nou inderdaad. dankbaar voor een gezond lichaam dat je hebt

 • Reageer Indira 19/10/2017

  Toevallig kwam ik laatst die reclame / campagne van een maandverband merk tegen. Libresse was het ja. Dat maandverband en tampon reclames altijd een blauwe vloeistof laten zien ter illustratie. Maar dat dat niet zou moeten, gewoon rood / bloed tonen, want het is toch normaal, etc. etc.
  Ik vind het ook pure onzin dat er zo moeilijk en geheimzinnig en ongemakkelijk wordt gedaan over menstruatie. Ongelooflijk dat dat als taboe wordt ervaren. Of dat mensen het gênant vinden ofzo als je ongesteld bent. Waarom?? Je bent gewoon een vrouw.
  Maar bij die reclame van Libresse dacht ik ergens ook wel: ja, super goed natuurlijk als het eindelijk als normaal wordt gezien. Goede zaak, zeker. Wat maakt het uit als je in de reclame rode vloeistof ziet? En wat maakt het uit als iemand weet of ziet dat je ongesteld bent? Maar… poep en plas en kots is ook normaal en dat hoef ik ook niet op tv of in videos of advertenties op internet te zien in een uitgebreide animatie. Dan zie ik bijvoorbeeld toch liever die schattige hond als het over Page toiletpapier gaat. Dat wil niet zeggen dat het voor mij een taboe onderwerp is, maar als ik mocht kiezen zou ik niet naar bloed, poep, plas, kots zitten kijken. Misschien omdat het je doet denken aan de geur die erbij hoort ofzo. Bloed vind ik persoonlijk niet vies, het is gewoon bloed, rood. Maar je hebt best veel mensen die er niet tegen kunnen om bloed te zien. Dus ik kan me ook wel voorstellen dat mensen zeggen: ja het is inderdaad normaal, maar ik hoef niet bij elke maandverband reclame een met bloed doordrenkte onderbroek te zien en dan bijna zelf een schone onderbroek aan willen trekken omdat je weet hoe het ruikt en voelt om zo doorgelekt te zijn.
  Voor mij is er een verschil denk ik tussen 1) dat er zonder gêne over gesproken kan worden, want who cares… en 2) in je dagelijkse mediagebruik steeds menstruatiebloed zien ‘want dat is normaal’…

 • Laat een reactie achter