Het leven part 1

18/10/2017 - 4 reacties

Ik had weer eens geld over want ik kocht de Flow terwijl ik mezelf zo had voorgenomen om het niet te doen, want dan kon ik net zo goed een abonnement nemen enz enz, maar goed.

In de Flow dit keer een stukje over stoïcijnen, nee dat is dus niet alleen een gezichtsuitdrukking, maar ook een levensfilosofie met als mooie uitgangspunt: “sommige dingen liggen binnen je macht en andere niet”. Oftewel: accepteer wat je niet kunt veranderen.

Een mooi voorbeeld in de Flow: stel, je hebt kans om promotie te maken. Dan kun je nog de beste cv hebben, hard werken en je baas zo goed mogelijk laten zien dat je er geschikt voor bent. Maar uiteindelijk beslist je baas. Het stoïsche idee is dat je je dan niet focust op het resultaat maar op je innerlijke doel. Je houding en de manier waarop je met sitauties en gebeurtenissen omgaat. Daar heb je immers wel controle op.

Kortom: je kunt niet meer doen dan je best. En als je dat doet, dan is je geweten schoon. Je hoeft jezelf niet te verwijten als het niet werkt, want zo is het leven gewoon. En hoe fijn is zo’n gedachte?

Ik dacht vroeger altijd dat Het Leven altijd vrolijk was en mooi en altijd lekker in je vel en glitters en unicorns. Vooral dit jaar kom ik er steeds meer achter wat het echt is, dat leven. Wat geluk echt is. Het is balans. En vertrouwen. En liefde. En vooral: de minder mooie dingen van het leven accepteren. Genoeg vertrouwen en liefde in jezelf hebben dat je die mindere kanten ook aan kan.

Enfin, ik dwaal een beetje af want ik wil nog meer zeggen. Mijn zusje zei laatst “ik weet nog niet zo goed wat ik moet doen met mijn leven”. En toen zei ik (heel wijs): gewoon leven.

Gewoon doen. Iets doen, wat het ook is. En natuurlijk denk je dan snel aan een beroep, want dat is zo lekker makkelijk: een etiket plakken. Zij is dit, en ze doet dit in het dagelijkse leven, dat is haar passie, dat is waar ze goed in is. Maar leven is veel meer dan dat.

Laatst was ik ook aan het appen met een meisje, en die vroeg mij hoe het met mij boek ging. “Als het storend is dat ik benieuwd ben moet je het ook zeggen hoor. Ik word namelijk vaak een beetje bozig als iemand vraagt: hoe gaat het met je eigen bedrijf?? (omdat het confronterend is en ik nog steeds kalm doe en ik het gevoel dat ik mezelf moet verdedigen)”, appte ze er nog bij.

Zelf vind ik het dus helemaal niet vervelend omdat ik totaal niet het gevoel heb dat ik mezelf moet verdedigen. Dat gevoel, dat ik iets moet bereiken, en dat ik dan pas geslaagd ben in het leven, dat heb ik niet meer. En dat is zo fijn, zo bevrijdend. Wat doe ik met mijn leven? Nouja dit dus. Gewoon leven.

Dat is eigenlijk wat ik wil zeggen. Dat je dat moet doen. Genoeg vertrouwen en liefde in jezelf hebben dat je durft te leven. Dat hoeft niet met een bucketlist en het Noorderlicht zien. Welnee, dat kan ook met een kopje koffie op de bank, heust.
Al trek je er een stoïcijns gezicht bij zelfs.

(Flauw, die laatste zin).

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reageer Suzan 18/10/2017

  Heel mooi stukje 💚

 • Reageer Anne 19/10/2017

  Wat mooi — gewoon leven. Voor mij is dat ook: accepteren dat je niet alles kunt hebben en genieten van wat je wel hebt, want ook dat gaat weer voorbij.

 • Reageer Indira 19/10/2017

  Dit doet me denken aan dat nummer Real To Me van Brian McFadden 🙂 Luister en volg de tekst (zo’n mooi liedje!)

 • Reageer Lenneke / freelennse.nl 23/10/2017

  Ik probeer dit ook allemaal te kunnen. Dus, dank je wel voor dit, Des.

 • Laat een reactie achter