Koop maar niet

07/04/2018 - 6 reacties

Een van mijn betere intenties voor dit jaar was: minder kopen. Of in ieder geval: er bewuster mee omgaan. Want aan het eind van 2017 moest ik eerlijk zijn: ik kocht wel erg vaak nieuwe dingen. Kleren: een nieuwe trui, of een vest of toch een broek. Of weer eens een magazine. Of “iets leuks voor thuis”. Pas toen ik er echt op ging letten realiseerde ik me dat ik bij bijna elke winkel die ik voorbij liep wel dacht: misschien hebben ze iets leuks.

Het begon lekker dit jaar. In januari vond ik het kennelijk nodig om een chill outfit te kopen bij Primark (ik heb al tig chillbroeken). En ik kocht in februari een broek, die ik tot overmaat van ramp niet eens goed pas. Het ergste is nog dat ik de broek niet heb teruggebracht (“oh ja, dat moet ik ook nog doen”, zei ik tegen mezelf elke dag, en toen kon het niet meer). Ik zit nu dus met een nieuwe broek van wel 50 eur0 (vind ik echt veel geld) die ik niet eens goed pas. Die dus nutteloos in mijn kas hangt.

Toen vond ik ook nog eens een webshop met prachtige linnen kleren en ik kocht daar twee nieuwe kledingstukken. Echt waarom, waarom, ik snap het niet. Kleine sidenote: ik draag de kleren wel heel vaak dus op zich is het dan wel weer eerlijk. Ofzo.

Waarom ik minder wil kopen:

 • het is toch eigenlijk ook wel milieu vervuiling. Kleine prulletjes van de Hema bijvoorbeeld of de Action, altijd wel van plastic. Waar gaat het straks heen? Las ik laatst niet hoe lang het duurde voordat plastic zeg maar  echt “weg” is?
 • meer mijn huidige spullen waarderen: elke keer als ik mijn kledingkast opruim (ongeveer 4x per jaar) kom ik kledingstukken tegen waarbij ik denk “he, die is ook nog leuk!”.  Ik heb ook echt goede mooie kleding, tijdloos, goed kwalitatief spul, en vooral: genoeg. Meer dan genoeg.  Daarnaast merk ik ook dat als je er zo bewust bij stilstaat ook zuiniger met spullen omgaat.
 • maar toch het allerbelangrijkste: kopen, consumeren is eigenlijk gewoon afleiding. Een verhaaltje. Je ego. Je denkt dat je iets nodig hebt. Je denkt echt dat je leven veel leuker wordt met die nieuwe trui/vest/broek.  Het is gewoon vervuiling met je gedachten. Dat ik denk “maar anders loop ik weer in diezelfde trui. Wat zullen mensen nou denken?”. Nou en?!  Dat je denkt: ik ga me beter voelen als ik dit koop. Een klein geluksmomentje. Waarom moet ik daar eerst iets voor kopen? Waarom ben ik zo afgeleid van mezelf dat ik dat nodig heb?

Goed, anderhalve maand later dus. Vooropgesteld: afleidingen genoeg. Goh, het wordt mooier weer, heb ik niet een nieuwe jas nodig? (Antwoord: nee, ik heb 2 zomerjassen en genoeg vesten). Nieuwe schoenen misschien, want mijn Adidasjes zijn toch best een beetje vies (Antwoord: schoonmaken en klaar ben je). Ik ben extra bewust en dan valt het mij extra op hoe snel die gedachten door mijn hoofd gaan. Dat ik heel snel denk dat ik iets nodig heb. Aan de andere kant: “gelukkig” heb ik het druk genoeg thuis dus ben ik niet vaak in de stad dus niet veel verleidingen en ben ik toch, door het minder kopen dus, extra blij met mijn huidige klerenkast. Een uitdaging: ik heb 2 bruiloften in de zomer waar ik normaal gesproken dus 2 nieuwe outfits voor zou kopen en ik wil dat dus nu niet meer doen. Aan de andere kant: pas ik nog wel in die ene partydress van 2 jaar geleden?

Wat verder mij helpt: als ik een “koopbui” heb sleep ik genoeg in mijn winkelwagentje maar klik ik uiteindelijk gewoon weg. Bij het afrekenen kijk ik naar die spulletjes en dan denk ik elke keer weer: bullshit Des. Niet nodig. En ik schrijf op wat ik denk dat ik zogenaamd nodig heb. Bijvoorbeeld:

 •  deze webshop dus. Die jumpsuit vind ik ik toch wel leuk. Ergens.
 • een boek van Osho. Omdat ik net Wild Wild Country op Netflix heb gezien (aanrader). Overigens heb ik ook de intentie om geen nieuwe boeken meer te kopen, maar gewoon een e-reader, maar dat is dan ook weer iets nieuws kopen.  Maar ik vind lezen wel een fjne hobby, en geen afleiding. Food for tought, dit.
 • notitieboekjes. Terwijl ik nog 2 ongeschreven boekjes op mijn nachtkastje heb.

En dan is er tenslotte ook zoiets als “niet te streng zijn voor mezelf”. Want wat ga ik dan doen: nooit meer wat kopen? Dat is ook niet realistisch.  Ook goed om over na te denken, dus.

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reageer Eline 07/04/2018

  Over het boek vs ereader dilemma: wat vind je van een abbonement bij de bieb?

 • Reageer Irene 07/04/2018

  Ik heb echt net hetzelfde. Denk altijd dat ik net die broek nog nodig heb om écht goed te voelen. En ik begin binnenkort op een nieuwe job dus dan moet ik ook wel een nieuwe outfit. Ik koop ook echt veel Hema- en Actionprul en zelfs douchegels die lekker ruiken terwijl er letterlijk nog 5 in de kast staan. Ik heb op mijn blog nog een shoplog ingepland (oh ironie) maar ik wil er ook wel weer beter op gaan letten want voor je het weet loopt het de spuigaten uit.

  Ik heb een e-reader wat wel helpt om véél minder boeken te kopen en e-boeken zijn sowieso ook al goedkoper dan fysieke boeken.

 • Reageer Hedwig 08/04/2018

  Oh, ja HEAR HEAR. Het is vaak pure afleiding & ego he, totaal onnodig. 🙁 En ik heb ook Wild wild country gezien en nu heel veel aan het lezen erover, fascinerend man! (TROUWENS jij luistert ook naar Nahko he? Heb je zien dat hij samen met Trevor Hall naar Live at Amsterdamse Bos komt deze zomer?!?). Xxxx

 • Reageer Mille Pagine 09/04/2018

  Balance is key! Misschien een tip voor de jurkjes: als je nu al weet dat je die 2 bruiloften (feesten, vul maar in…) gaat hebben dit jaar, is het dan een idee om ook rond te vragen? Of je bij een vriendin iets kunt lenen misschien? Ik heb afgelopen jaar een jurk geleend voor een bruiloft en voelde me echt super (mooi) daarin!

 • Reageer Suus 17/04/2018

  Boeken: ik zag dat iemand de tip al gaf, maar de bieb is voor mij echt de uitvinding van het jaar wat dat betreft. Extra tof is dat je gewoon van alles kunt meenemen en als je het dan toch niet (of half) wilt lezen, breng je t gewoon weer terug. Scheelt ook nog eens stress 😉

 • Reageer Layla 09/05/2018

  Leuke blog! Albert Heijn kan veel invloed hebben qua verpakkingen..

 • Laat een reactie achter